Folcloriştii nu au loc lângă Regele Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali din Alba Iulia au amânat acordarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului pentru interpreţii de muzică populară Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu şi Ionuţ Fulea. Printre persoanele distinse cu acest titlu până în prezent se numără şi Regele Mihai I al României.

Consilierii locali din Alba Iulia au amânat dezbaterea propunerii de acordare a titlului, iniţiată de consilierul Gabriel Pleşa, pe motiv că aceasta nu a respectat regulamentul. „Consiliul local poate conferi persoanelor fizice române sau străine, cu merite deosebite, titlul de cetăţean de onoare al municipiului în baza unui regulament propriu. Consider că notele de fundamentare nu sunt în baza regulamentului consiliului local“, a fost de părere consilierul Horea Bărdaş. În repică, iniţiatorul propunerii a apreciat că Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu şi Ionuţ Fulea merită cu prisosinţă acest titlu.

„Prin activitatea artistică şi palmaresul lor, cei trei mari interpreţi ne-au făcut cinste şi au contribuit enorm de mult la promovarea municipiului nostru “, susţine Gabriel Pleşa. Nici primarul nu a fost de acord cu distincţiile. „Sunt oameni deosebiţi, îmi sunt şi prieteni, dar relaţia de prietenie e una, iar situaţia aceasta o altă chestiune. Titlul mi se pare prea mult“, a spus Hava. Acesta i-a şi „taxat“ pe folclorişti: „Nu cred că l-am văzut vreodată pe unul să cânte pentru Alba Iulia.

Fulea: „Nu am fost consultat“

„Sigur că m-ar onora un asltfel de titlu. E o recunoaştere ce trebuie să vină în urma meritelor aduse la promovarea localităţii. Consider că e foarte important ca persoanele care vor să ofere acest titlu să-i consulte şi pe cei vizaţi. Eu nu am fost consultat în această chestiune“, a spus interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea. El a precizat că, pentru a fi evitate situaţiile jenante precum cea din cadrul şedinţei de consiliu local, ar trebui stabilite anumite criterii. „Cred că nu are nici o relevanţă dacă ai fost plătit sau nu pentru ceea ce ai interpretat. Cred că ar fi corect să fie stabilite anumite criterii de care să se ţină cont. Analizele nu ar trebui să se facă după ureche“, a subliniat folcloristul.

Regele, alături de veterani şi primari

Consilierii locali din Alba Iulia au fost foarte zgârciţi cu acordarea titlului de cetăţean de onoare. Primul astfel de titlu a fost acordat abia în anul 2007 Regelui Mihai, ca o „recunoaştere a rolului deosebit al Majestăţii Sale în istoria României, a meritului înaintaşilor Majestăţii Sale şi al Casei Regale a României în realizarea Marii Unirii din 1918 şi făurirea României Mari“.

În 9 aprilie 2008 a fost aprobată acordarea altor opt titluri, beneficiari fiind veteranii de război Teodor Bârsan, Ironim Boteiu, Ioan Corodeanu şi Ion Radu, plus primarii a patru oraşe înfrăţite cu Alba Iulia: Hans-Josef Vogel (Arnsberg, Germania), Tihamér Warvasovszky (Székesfehérvár, Ungaria), Menahem Ariav (Nazareth Illit, Israel) şi Bartolomé González (Alcala de Henares, Spania). „Nu există nici o reglementare prin care să se ofere şi beneficii persoanelor cărora li se acordă titlul de cetăţean de onoare. Este o distincţie pur onorifică“, a precizat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite