Alba Iulia: 49 de medici au eliberat reţete compensate pe CNP-ul morţilor. Vezi aici câţi bani s-au irosit
0Medicii de familie şi specialişti din Alba au eliberat 91 de reţete compensate sau gratuite pe numele unor persoane care erau decedate şi de zece ani. În urma controalelor, s-a stabilit că 45 de medici de familie şi 5 specialişti au prescris medicamente pe CNP-ul morţilor.
Neregulile au ieşit la iveală în urma unui amplu control derulat de Casa de Asigurări de Sănătate la nivel naţional. „Într-adevăr, după ce s-au introdus în sistemul informatic în luna februarie 2010 decedaţii de la statistică, au apărut o serie de erori. În fiecare din cele 91 de cazuri în care apăreau reţete eliberate pe CNP-urile unor persoane decedate, am verificat atât medicul, cât şi pacientul“, a explicat Gheorghe Ştef, directoruul Casei de Asigurări de Sănătate Alba.
Conducerea CAS recunoaşte că beneficiarii reţetelor eliberate de medici de familie şi specialişti pe codul numeric personal al unor persoanelor decedate au fost pacienţi în viaţă.
Reţete pentru morţi
„Am constatat că medicii în cauză au notat pe reţetă greşit codul numeric personal al pacienţilor. De cele mai multe ori erau inversate ultimele două cifre. Noi am considerat că este vorba de o greşală, nu o infracţiune, nu a fost ceva voit. Ca atare niciun medic nu va fi obligat să plătească din buzunarul propriu valoarea reţetelor“, a completat Gheorghe Ştef.
Medicul neurolog Ioan Savu de la Spitalul din Sebeş este unul dintre specialiştii care a trebuit să dea explicaţii Casei de Asigurări, după ce pe una dintre reţete a fost trecut CNP-ul unui decedat.
„Culmea este că reţeta era scrisă chiar pentru mama mea. Din cauza vitezei, a neatenţiei şi a volumului mare de muncă, pe reţeta respectivă s-a făcut o mică greşeală în completarea CNP-ului. Practic au fost inversate ultimele două cifre şi a ieşit un cod care era de fapt al unui decedat. Până la urmă şi cei de la Casa de Asigurări s-au convins că a fost vorba de o eroare involuntară şi nu de o ilegalitate“, a declarat medicul neurolg Ioan Savu.
În alte cazuri medicii de familie au eliberat reţete compensate pentru pacienţi care apăreau în programul informatic ca decedaţi şi de zece ani.
„Este vorba de un pacient diabetic, pentru care am dat ultima reţetă în martie 2010. În urma verificărilor, în programul electronic în care introducem noi datele pacientul apărea decedat din mai 2004. Eu am dovedit cu acte medicale şi de identitate că în martie 2010 omul era în viaţă. În final, s-a stabilit că pacientul murise abia în mai 2010. Am avut un alt caz, în care în programul electronic apărea un pacient decedat de 9 ani, dar care era în viaţă şi era şi asigurat“, a explicat Daniela Gârlea, medic de familie în Aiud.
45.000 lei, valoarea reţetelor pentru decedaţi
Valoare celor 91 de reţete eliberate pentru decedaţi este estimată de Casa de Asigurări de Sănătate la 45.000 lei. Medicii din Alba eliberează într-o lună în jur de 60.000 de prescripţii medicale, în valoare de aproximativ 6 milioane de lei.
Conform unei situaţii provizorii care a reieşit dintr-un control al CNAS, Alba se află pe locul patru, cu 91 de reţete eliberate pe numele unor persoane decedate, după Bucureşti (309 reţete), Sibiu (137) şi Dolj (100).
Între timp, sistemul sanitar de la nivelul medicinei primare rămâne blocat de aproape o săptămână. Bolnavii nu primesc reţete şi nici trimiteri către specialişti. În unele cabinete, ei sunt primiţi la consultaţii gratuit, dar nu li se dau decât reţete pe bani. În Alba, doar 48 de medici de familie dintr-un toatal de 212 au încheiat acte adiţionale la contractul de anul trecut.