FOTO VIDEO Cine este minerul care i-a scris jurnalistului Moise Guran. Mii de protestatari anti–Roşia Montană în ţară, foamete la mina Cătălina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin David, minerul de 39 de ani care a stat 5 zile în mina Cătălina Monuleşti
Călin David, minerul de 39 de ani care a stat 5 zile în mina Cătălina Monuleşti

În timp ce mii de oameni au protestat, şi în acest weekend, în Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară, faţă de exploatările de la Roşia Montană, minerii susţin că vor muri de foame dacă proiectul nu va primi undă verde din partea autorităţilor

Călin David (39 de ani) este miner angajat al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), e căsătorit şi are două fete, de 6, respectiv 11 ani. Bărbatul este unul dintre cei 33 de mineri care, în urmă cu mai bine de o săptămână, s-a blocat în mina Cătălina, timp de cinci zile, pentru a sensibiliza autorităţile de la Bucureşti să dea undă verde proiectului de exploatare de la Roşia Montană. 

Călin David s-a remarcat, însă, zilele trecute, când a semnat o scrisoare pe care i-a înaintat-o jurnalistului Moise Guran, care a subliniat, într-un interviu recent cu premierul Victor Ponta, la TVR, că mina Cătălina este muzeu. Minerul a ieşit duminică în stradă, alături de colegii săi, pentru a discuta cu social-democratul Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, aflat în vizită de lucru la Roşia Montană. „Am stat 108 ore blocaţi în subteran, pentru a cere dreptul nostru la muncă. Am fost la multe manifestări, chiar şi la Bucureşti, dar nu ne bagă nimeni în seamă. A fost o soluţie de moment spontană. Îi invităm pe cai care au spus că este un muzeu să vină şi să intre în mină şi să stea cinci zile. Sunt convins că îşi vor schimba părerea“, spune bărbatul. 

„NOI VREM DOAR SĂ MUNCIM“

Absolvent de liceu şi angajat de 15 ani la RMGC, David susţine că, fără acest loc de muncă, nu ar mai avea nicio şansă să-şi întreţină familia.

„Soţia mea lucrează la primărie, pe un salariu de 650 de lei. Cum credeţi că ne-am descurca cu banii ăştia, cu doi copii? După ce am trimis scrisoarea, s-au spus multe despre mine. Că am un bolid, un ATV şi mai multe proprietăţi. Conduc o maşină de 5.000 de euro, pe care am cumpărat-o cu ajutorul părinţilor. ATV-ul este o chinezărie, iar proprietăţi am una singură“, spune minerul, care lucrează la decolmatarea galeriei miniere Cătălina Monuleşti, ce urmează a fi transformată în punct de atracţie turistică. Călin David munceşte şi pentru a reuşi să îşi însănătoşească fiica cea mică, despre care spune că are cancer. „Noi vrem doar să muncim. Din turism şi cules de fructe de pădure nu putem să trăim“, a mai spus bărbatul. 

ZGONEA, DISCURS POPULIST DIN GALERII 

Deputatul Valeriu Zgonea, aflat duminică la Roşia Montană, a intrat în mina în care s-au blocat minerii. Din unele dintre cele mai spectaculoase galerii din ţară, în care se văd urme ale exploatărilor făcute încă din perioada romană, şeful Camerei Deputaţilor a transmis că „sunt condiţii grele”. 

Deşi proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană este în Parlament pentru a fi dezbătut, 

image

Foto

zgonea rosia

Zgonea a avut mai mult un discurs politico-populist şi le-a promis angajaţilor de la RMGC că va discuta cu Crin Antonescu, şeful Senatului, despre situaţia minei.  

„Eu cred că ne vom înţelege şi mai cred că Crin Antonescu poate şi trebuie să fie preşedintele tuturor românilor. Sunt oameni care trăiesc în zona aceasta rurală şi care aşa muncesc de ani de zile: fie au tăiat lemn, fie au fost în mină. Nu poţi să-i faci peste noapte pe toţi ingineri?”, a sus Zgonea. 

Deputatul a mai precizat că îi aşteaptă în Parlament, la dezbateri, pe reprezentanţii organizaţiilor care se opun proiectului. „Să vină, dar să aibă la fel de multe argumente, să fie pregătite organizaţiile neguvernamentale, să ne explice de ce trebuie să blocăm acest proiect şi ce punem în loc pentru oamenii de aici“, a mai subliniat Zgonea. Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai precizat că proiectul de lege privind Roşia Montană poate fi votat în Parlament până la sfârşitul anului.

Întrebat dacă şi-a făcut o opinie în legătură cu proiectul minier, Zgonea a spus că încă „judecă” şi „analizează”. „Deocamdată analizez şi, învăţând din organizaţiile neguvernamentale, atunci când eram şi eu înainte de a fi politician încercând să susţin anumite proiecte, întotdeauna trebuie să ai argumente pro şi contra. Şi aşa cum este într-o dezbatere unii susţin un proiect, alţii sunt împotrivă. Unde poţi să spui despre acest lucru decât unde există putere şi opoziţie? Unde poţi să ai putere şi opoziţie decât în Parlamentul României. Sunt un susţinător al dezbaterilor în Parlamentul României. Mulţi s-au supărat, dar eu cred că o comisie specială şi o dezbatere în parlament face bine democraţiei româneşti şi face bine societăţii româneşti", a mai declarat deputatul Valeriu Zgonea.Ideea prinicipală transmisă de acestea este că o asemenea decizie trebuie luată în „cunoştinţă de cauză".

Opozanţii proiectului de exploatare minieră nu s-au întâlnit, duminică, cu Zgonea. De altfel, principala organizaţie care se opune investiţiei, Alburnus Maior, a anunţat că „nu va participa la dezbaterile comisiei speciale din Parlament“. În schimb, ONG-ul a pus la dispoziţia fiecărui parlamentar analize critice faţă de proiect, întocmite atât de experţi juridici sau din domeniul protecţiei patrimoniului cultural ori specialişti în probleme de mediu. 

Lanţ uman în jurul Parlamentului

Weekendul a fost plin de proteste, în toată ţara, faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. În Capitală, sâmbătă, peste 5.000 de protestatari au format un lanţ uman în jurul Casei Poporului. Manifestanţii au scandat diferite lozinci, precum ”Ale, ale, s-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană!”, sperând că autorităţile vor lua măsuri şi vor opri proiectul minier. Aseară, în a 18-a zi de proteste în Bucureşti, au mai ieşit în stradă câteva mii de aomeni. Evenimente similare cu cele din Capitală au fost, ieri, şi în restul ţării, la Cluj, înregistrându-se aseară cel mai mare protest anti-Roşia Montană. Peste 5.000 de oameni au manifestat în capitala Ardealului. Acelaşi lucru s-a mai întâmplat la Iaşi, Arad, Constanţa şi Timişoara, dar şi la Alba Iulia unde au ieşit în stradă aproximativ 100 de oameni. Cristina Răduţă

Citeşte şi:

VIDEO Minerii din Roşia Montană au protestat din nou în subteran: „Cerem celor din Piaţa Universităţii să ne înţeleagă şi să dialogheze cu noi“

FOTO Duminica protestelor în Capitală: mii de oameni au ieşit în stradă în semn de nemulţumire faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Un manechin cu chipul Dacianei Sârbu este purtat de manifestanţi

VIDEO Şoferul care a intrat cu bolidul în protestatari, la marşul bicicliştilor, a depus plângere pentru distrugere. Doi manifestanţi au ajuns la spital

FOTO Mii de biciclişti şi-au dat mâna cu cei care atacă proiectul „Roşia Montană”, în lanţul uman din jurul Parlamentului

EDITORIAL Mircea Goia, fost electrician în mină: minerii disponibilizaţi din Valea Jiului şi-au luat soarta în propriile mâini. Minerii de la Roşia Montană de ce nu ar face-o?

Peste 5.000 de clujeni au manifestat împotriva proiectului de la Roşia Montană

Ce vrea să facă Guvernul cu banii de la Roşia Montană: 165 de kilometri din Autostrada Transilvania şi modernizarea a 300 de şcoli şi 40 de spitale

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite