FOTO VIDEO Proiect inedit pentru Centenar: 100 dintre cei mai importanţi români ai momentului, fotografiaţi cu tehnica de acum 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul fotograf Radu Chindriş este iniţiatorul proeictului ”100 de chipuri româneşti”
Artistul fotograf Radu Chindriş este iniţiatorul proeictului ”100 de chipuri româneşti”

Unul dintre cele mai intersante şi inedite proiecte destinate celebrării Centenarului Marii Uniri a fost demarat la Alba Iulia, miercuri, 24 ianuarie. Proiectul ”100 de chipuri româneşti” presupune realizarea a 100 de fotografii cu cei mai spectaculoşi români ai momentului cu aceeaşi tehnică fotografică folosită la 1 Decembrie 1918. Iniţiativa aparţine artistului fotograf Radu Chindriş.

Radu Chindriş s-a specializat în tehnica fotografiei pe sticlă şi a venit cu ideea realizării celor 100 de fotografii. Până în prezent, acesta a reinterpretat vizual imaginile realizate în timpul Marii Adunări de la 1 decembrie 1918. Astfel, apelând la aceeaşi tehnică fotografică folosită de Samoilă Mârza în urmă cu o sută de ani, artistul din Alba Iulia a refotografiat clişeele originale din custodia Muzeului Unirii, rezultatul fiind o galerie de imagini pe sticlă, mărite faţă de originalele istorice, ce pot fi vizualizate ca negativ sau pozitiv în funcţie de unghiul din care sunt privite.

 „Cu permisiunea Muzeului Unirii am scanat clişeele originale şi le-am prelucrat digital fără a altera detaliile. Apoi am printat imaginile pe hârtie de arhivare din bumbac 100%, garantată pentru alţi o sută de ani chiar şi expusă intemperiilor. În faza următoare am refotografiat imaginile cu un aparat contemporan Marii Uniri folosind tehnica numită colodiu umed sau ambrotip, în acea epocă. Rezultatul sunt imagini unice ca aspect, mărite de la 13 x 18 cm la 40 x 55 cm, permiţând astfel studierea lor în detaliu de către public”, spune artistul din Alba Iulia.

proiect foto chindris alba

Fotografiile sunt expuse la Muzeul Principia din Alba Iulia. ”Am pornit de la mai multe idei. Prima a fost cea de restaurare a aparatului folosit de Samoilă Mârza, iar a doua a fost cea de a reface drumul sătenilor din Galtiu, urmaşilor lui Samoilă Mârza, spre Alba Iulia în 2018. Pentru acest proieict folosesc o tehnică de acum 150 de ani, se numeşte colodiu umed şi presupune fotografierea şi developarea plăcilor umede pe loc. Începem de la bucata de sticlă obişnuită pe care turnăm o soluţie de colodiu umed, o introducem într-o baie de nitrat de argint şi astfel se transformă într-un film fotosensibil. Apoi punem sticla în casetă, o expunem şi mergem să developăm imaginea. În descurs de 30 de minute facem o fotografie de la cap la coadă”, spune artistul Radu Chindriş. Aparatul cu care realizează aceste opere de artă este unul din lemn de cireş, luat din Germania pe bucăţi. Caseta a cumpărat-o din Belgia, iar obiectivul este unul dintre cele mai bune de acum 150 de ani, realizat în Anglia. Pesonajul fotografiat trebuie să stea nemişcat în faţa acestuia timp de 8 secunde, iar expunerea se face prin luarea capacului de pe obiectiv. ”Încerc să las o moşternire mai departe, să îmi aduc contribuţia în comunitatea din care am plecat. Să las ceva în spate. Un album care să rămână, cu care oraşul şi comunitatea să se mândrească”, astfel explică Radu implicarea în acest proiect.

În afară de fotografiile istorice reinterpretate artistic, publicul poate vedea la Muzeul Principia şi o serie de imagini actuale realizate cu aceeaşi tehnică fotografică folosită cu o sută de ani în urmă. Portretele principalelor personaje istorice ale momentului decembrie 1918, interpretate acum de angajaţii Muzeului, vor fi alături de imagini cu personalităţi academice ale urbei sau de repere arhitectonice. Expoziţia deschisă publicului la muzeul Principia este parte a proiectului naţional „100 de chipuri româneşti” prin care organizatorii fotografiază timp de un an de zile cei mai importanţi români ai momentului. Portretele realizate de Radu Chindriş cu aparate produse între anii 1890 şi 1970 şi cu lentile fabricate manual, recondiţionate pentru acest proiect, vor fi expuse în cadrul unei expoziţii de anvergură şi ulterior culese într-un album tipărit al cărui conţinut complet cititorii îl vor descoperi cu ajutorul telefonului mobil.

„Este un demers logistic şi organizatoric de amploare, derulat în cea mai mare parte într-un parteneriat simbolic cu Athénée Palace Hilton Bucureşti care ne-a permis amplasarea unui studio în lobby-ul care a văzut multe evenimente istorice în cei 104 ani de funcţionare. Efortul lui Radu Chindriş care foloseşte echipamentele din propria colecţie este completat de numeroase acţiuni punctuale şi de o susţinută prezenţă în mediul online unde orice român va putea să ne propună pe pagina 100deChipuri.ro spre fotografiere personalităţile momentului care consideră că îl reprezintă, va putea să le întâlnească şi să ia masa împreună sau să asiste la şedinţele noastre foto. Pe parcursul săptămânilor următoare vom dezvălui treptat toate componentele deja pregătite”, explică Fugaşin Florian mecanismul proiectului pornit în Alba Iulia şi încheiat pe 1 decembrie 2018 tot aici. Iniţiatorii proiectului au propus ca printre românii ”spectaculoşi” ai momentului să se regăsească preşedinţii României în viaţă, urmând ca restul persoanelor să fie propuse de public pe site-ul 100deChipuri.ro

Proiectul, susţinut de firma de consultanţă fiscală „Alinda Bănică Consultancy” alături de casa de avocatură specializată în drepturi de imagine „Grecu & Asociaţii” şi promovat de agenţia „Fugaşin & Partenerii” s-a concretizat ca urmare a propunerilor venite dinspre Muzeul Naţional al Unirii şi al autorităţilor locale din Alba Iulia, precum şi la propunerea locuitorilor din satul Galtiu, unde s-a născut fotograful Unirii, Samoilă Mârza. Prin acest demers comun, organizatorii îşi propun să lase o moştenire vizuală bogată generaţiilor următoare, dar şi o recunoaştere celor fără de care Marea Unire nu ar fi fost posibilă sau vizibilă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite