FOTO VIDEO Căpitanul erou Răzvan Moldovan a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Sute de persoane l-au condus pe ultimul drum
0Tristeţe fără margini luni în Cetatea Alba Iulia, la înmormântarea căpitanului Răzvan Moldovan, decedat în tragicul accident de elicopter produs vineri în judeţul Sibiu. Sute de persoane, rude, prieteni, locuitori ai oraşului, dar şi foşti colegi ai pilotului, au ţinut să îl conducă pe ultimul drum pe eroul în vârstă de 29 de ani.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al militarului a fost depus pe un catafalc în faţa statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Cetate, iar slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de cinci preoţi. La final, sicriul a fost depus în Cimitirul Eroilor din oraş. În timpul ceremoniei, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a oferit familiei titlul de cetăţean de onoare post-mortem acordat de Consiliul local eroului Răzvan Moldovan.
”Prin zborul lui spre infinit, Armata a pierdut acum un pilot de excepţie. Destinul acestor temerari ai înălţimilor, logodţi cu riscul şi primejdia, sfinţeşte atâtea frunţi tinere care rămân iluminate până în ceasul în care se înregimentează în escadrila lui Dumnezeu. Viaţa lor, fiecare aterizare constituie pentru fiecare în parte o nouă naştere. Dincolo de pasiunea sa nemărginită pentru zbor, pilotul militar Răzvan Aurel s-a caracterizat prin abnegaţie şi măiestrie, în îndeplinirea misiunilor încredinţate încât cei din preajma sa erau fascinaţi de entuziasmul şi de îndrpăzneala lui, niciodată dezminţite”, a spus preotul militar Constantin Bratu.
La slujba de înmormântare au participat mai mulţi colegi ai căpitanului însoţiţi de comandantul Bazei 71 Aeriene din Câmpia Turzii, comandorul Marius Petruş. Acesta a şi prezentat o scurtă descriere a vieţii şi activităţii militarului. "Vreau să spun un cuvânt de adio din partea colegilor piloţi militari, din partea Bazei 71 Aeriene şi în numele întregii Armate Române. Ca militar, mi-a fost subordonat de când mi-a venit la Câmpia Turzii, ca pilot militar i-am fost instructor şi, sper, mentor. Ca om i-am fost prieten (…) La 21 noiembrie, Răzvan Aurel, aflat la manşa elicopterului IAR 330 în calitate de copilot, executa ultima lui misiune pentru România, iar la ora 10.55 eroul aviator a răspuns prezent apelului escadrilei din ceruri. Soţia, părinţii, fratele, prietenii, colegii îl vor avea veşnic în minte, acolo în azurul cerului, cu chipul său veşnic tânăr, blând şi zâmbitor", a spus comandorul Marian Petruş.
Momente deosebit de emoţionante au avut loc la finalul slujbei, când Garda Militară a prezentat onorul, iar în momentul coborârii sicriului în groapă au fost trase salve de puşcă, în memoria militarului. Printre lacrimi, rudele, colegii şi toţi cei prezenţi i-au spus adio lui Răzvan Moldovan. Comandantul Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, comandorul Marian Petruş, a înmânat soţiei militarului steagul tricolor în care a fost învelit sicriul, precum şi cascheta de pilot a căpitanului Răzvan Moldovan.
Un elicopter militar s-a prăbuşit. Opt persoane au murit, alte două sunt transportate la spital.