DIICOT-ul, inginerul silvic şi grupul infracţional. Povestea unei reţele de evaziune fiscală din activităţi de exploatare a lemnului
0
Un inginer de la Direcţia Silvică Alba şi mai mulţi administratori şi proprietari de firme cu obiect de activitate în domeniul prelucrării lemnului şi fabricării mobile sunt cercetaţi de DIICOT pentru infracţiuni de evaziune fiscală. Prejudiciul calculat de procurori s-ar ridica la circa 700.000 de euro.
În dosarul instrumentat de Structura Centrală a DIICOT a fost impusă măsura controlului judiciar pentru un număr de şapte persoane. Printre acestea este şi inginerul Mihai Palamaru de la Direcţia Silvică Alba, cu atribuţii pe linia organizării licitaţiilor de atribuire masă lemnoasă, ar fi indicat mai multor persoane interesate să obţină atestate pentru exploatare masă lemnoasă, să consemneze date necorespunzătoare adevărului în documentele necesare obţinerii atestatelor. Firmele pentru care acesta a oferit consultanţa nu îndeplineau condiţiile legale pentru a beneficia de astfel de atestate. Procurorii ar fi obţinut, la percheziţie, mailuri cu sfaturile acestuia transmise către reprezentanţii firmelor implicate în reţeaua de eveaziune fiscal.
”Pionul” principal al reţelei este societatea Transilvania Production SRL Cîmpeni. Conform datelor celor de la DIICOT societatea comercială amintită s-a aprovizionat fictiv cu material lemons de la mai multe firme din judeţul Alba, care nu dispuneau de utilaje şi personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a proceda la transportul lemnului, nu au depus bilanţuri contabile, au intrat în stare de insolvenţă, existând indicii că aceste societăţi comerciale au fost folosite ca paravan pentru achiziţii efectuate „la negru”. Cealaltă firmă era Maria Production SRL, cu sediul tot în Cîmpeni. Şase persoane, administratori la societăţile implicate în reţea, sunt suspecte în dosar. Este vorba despre Oprea Valentin, Morar Dorel, Oprea Maria, Morar Maria, Florea Nicolae şi Raiu Constantin. Cei şase suspecţi au contestat la Tribunalul Alba măsurile asiguratorii dispuse de DIICOT – Structura Centrală după efectuarea percheziţiilor din luna noiembrie 2017, în dosarul nr. 306/D/P/2014. Morar Maria, administrator la Maria Production SRL, este judecată în prezent într-un dosar de corupţie instrumentat de procurori DNA pentru fraudă din fonduri europene.
Contestaţiile suspecţilor, respinse de instanţa de judecată
Cu o singură excepţie, instanţa din Alba Iulia a respins în 21 decembrie 2017 solicitările acestora. ”Respinge ca nefondată contestaţia suspectului Raiu Constantin formulată împotriva măsurii asigurătorii luată prin ordonanţa din data de 20.11.2017 emisă în dosarul nr. 306/D/P/2014 al DIICOT – Structura Centrală. Respinge ca nefondată contestaţia suspectului Raiu Constantin, formulată împotriva măsurii asigurătorii luată prin ordonanţa din data de 22.11.2017 emisă în dosarul nr. 306/D/P/2014 al DIICOT – Structura Centrală şi a modului de aducere la îndeplinire a acesteia. În baza art. 275 alin. (2) C.pr.pen. obligă suspectul la plata către stat a sumei de 50 lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 21 decembrie 2017”, se susţine în una dintre minutele deciziilor pronunţate de Tribunalul Alba. Instanţa a admis în parte doar contestaţia formulată de Morar Dorel şi SC Transilvania Production SRL şi a dispus restituirea sumei de 15.246 lei şi 3.275 euro către persoana interesată Societatea Transilvania Production SRL.

Sediul fabricii Transilvania Production din Cîmpeni. Foto: transilvaniaproduction.ro/
Procurorii au reţinut prin actul de sesizare faptul că valoarea totală a mărfurilor aprovizionate în acest mod de la societăţile comerciale suspecte de a fi firme fantomă depăşeşte suma de 2.000.000 euro, contravaloarea materialului lemnos aprovizionat în perioada de referinţă fiind achitată de beneficiar prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăţilor pretins furnizoare. Ulterior, sumele de bani au fost ridicate în numerar, o parte dintre acestea au fost achitate furnizorilor reali, iar diferenţa a fost însuşită. În acest fel, cheltuielile de aprovizionare au fost majorate artificial, conducând la micşorarea profitului şi implicit la diminuarea impozitelor aferente datorate bugetului de stat. ”În perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăţilor Transilvania Production SRL SRL şi Maria Production SRL au fost evidenţiate operaţiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3 lei, constând în achiziţii de 36.252 mc cherestea răşinoase, 2.791 mc cherestea fag şi 1.156 mc cherestea stejar care nu s-au derulat în realitate”, susţin procurorii DICOT în actul de sesizare.
S-au identificat, astfel, un număr de 807 facturi fiscale emise în numele societăţilor comerciale controlate în mod direct de Nicolae Florea sau indirect, prin intermediul altor personaje, prejudiciindu-se astfel bugetul de stat cu suma totală de 3.061.655,8 lei (711.817 euro) reprezentând impozit pe profit, din care suma de 2.125.086,8 lei (493.238 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 13.281.794,3 lei înregistrate de SC Transilvania Production SRL şi suma de 936.569 lei (218.579 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 5.853.575 lei înregistrate de SC Maria Production SRL. Începerea urmăririi penale nu presupune automat vinovăţia persoanelor vizate în acest dosar. Aceasta va fi stabilită doar de instanţă, dacă dosarul va fi trimis în judecată. Până la o decizie definitivă în justiţie, suspecţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.