Condiţii de lux în viitorul arest de la IPJ Alba: cameră pentru vizite intime, aer condiţionat, club cu internet. Lucrările costă două milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba derulează în această perioadă o achiziţie publică importantă pentru alegerea unui constructor care să modernizeze clădirea unde sunt cazate persoanele aflate în arest preventiv.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba a demarat luni, 23 octombrie, analiza tehnică a ofertelor pentru extinderea şi modernizarea arestului de la sediul instituţiei. Valoarea totală estimată a lucrărilor este de circa 2 milioane de lei. Deţinuţii vor avea la dispoziţie camere de detenţie modernizate, camere pentru vizite intime, un club cu calculatoare şi telefoane, locuri de plimbare şi spaţii pentru primit vizite. De asemenea, în fiecare cameră, va exista şi un televizor.

Antreprenorul care va câştiga licitaţia trebuie să acorde ”o atenţie sporită la pereţi exteriori, deoarece reprezintă elementul principal de securitate pentru evitarea tendinţelor de evadare a persoanelor private de libertate sau pătrunderea persoanelor neautorizate. Sectorul de cazare a persoanelor private de libertate este delimitat de sectorul administrativ, prin grilaje de tronsonare. Accesul în aceste spaţii tronsonate se realizează cu sisteme de închidere acţionate mecanic de către personalul de supraveghere”. Camerele de detenţie vor avea, pe lângă ferestre cu gratii uşi metalice cu grilaj, paturi metalice, mese, scaune, spaţii de depozitare a lucrurilor, duşuri, lavoare şi toalete, interfon şi sistem de radioficare, oglinzi din oţel, aer condiţionat şi televizor. 

Grupul sanitar va fi separat de restul camerei printr-un perete despărţitor, construit din materiale rezistente specifice zidariei structurale. Acest spatiu trebuie să fie ventilat corespunzător astfel încât să se prevină umezeala şi crearea mucegaiului. Spaţiile destinate plimbării vor fi împrejmuite cu beton armat, for avea un canal colector, uşă metalică cu griolaj, copertină şi bancă. ”Pentru asigurarea unei temperaturi optime, în partea superioară a peretelui spre exterior, se vor monta pentru spaţiile în care nu există un număr de 10 buc. aparate de aer condiţionat. În interiorul camerei de cazare nu trebuie să existe tubulatura de ventilaţie şi cablul necesar alimentării cu energie electrică. Pentru a minimiza accesul persoanelor private de libertate la aparatul de aer condiţionat, se vor monta cutii pentru a încorpora întreg aparatul”, se precizează în caietul de sarcini.

Camere de vizitare speciale cu dispozitiv de separare

În camerele de vizită vor exista sisteme separate de acces pentru vizitatori şi pentru persoanele private de libertate, masă şi scaun pentru vizitator, sistem de comunicaţie între cei doi, sistem de transmitere a documentelor şi un sistem de supraveghere video. Caracteristicile camerei de vizitare: ”Camerele de acordare a dreptului la vizită se prevăd cu dispozitiv de separare între persoanele private de libertate şi persoanele vizitatoare, realizat din geam securizat prevazut cu folie antiefracţie pe ambele foi de geam. Accesul persoanelor private de libertate şi al persoanelor vizitatoare în camera de acordare a dreptului la vizită se face, prin intermediul unor intrări separate. Transmiterea de înscrisuri se va realiza prin intermediul unui panou mobil, tip vizetă, din materiale rezistente, amplasat la baza geamului care permite vizualizarea între persoane, care să permită transferul de înscrisuri cu dimensiuni comparabile cu cea a unui top de hârtie format A4”.

Un rol important în viitorul spaţiu de arest preventiv îl va avea camera intimă, care va trebui amenajată după următoarele specificaţii: ”Camera destinată vizitelor intime se amenajează, la etajul 1 din acelaşi imobil şi trebuie să îndeplinească cel puţin condiţiile unei camere de cazare în ceea ce priveşte iluminatul natural şi artificial, încălzirea, aerisirea, accesul permanent la apă potabilă şi grup sanitar propriu (dotat cu duş) cu acces permanent la apă caldă. Camera va avea sisteme sigure de închidere la uşă şi gratii la ferestre, iar în interior se montează un buton de alarmă şi un sistem de comunicaţie bidirecţional, de tip interfon. Alarma şi sistemul de comunicaţie vor avea corespondentul în biroul şefului de schimb. De asemenea, camera va fi prevăzută cu mijloace de detectare  a incendiilor”. Patul şi salteaua din această cameră au fost deja achiziţionate de către autoritatea contractantă, iar ofertanţii vor avea în vedere pentru montarea patuluicâteva detalii tehnice cuprinse în caietul de sarcini. Şi această cameră va fi dotată cu un grup sanitar propriu.

”Pardoseala din cameră şi din toate celelalte spaţii ale arestului va fi realizată din placă de beton şi va avea ca strat de protecţie şi de finisare decorativă vopseluri fabricate pe bază de răşini epoxidice, iar pereţii vor fi zugrăviţi cu vopseluri lavabile de calitate superioară”, se susţine în caietul de sarcini.

Club-cameră pentru convorbiri telefonice şi online

Deţinuţii vor avea la dispoziţie şi un club-cameră pentru convorbiri telefonice, comunicări online şi bibliotecă. ”Conexiunea la internet va avea disponibilă o lărgime de bandă care să suporte traficul de date (audio-video sincronizat), în timp real, necesar aplicaţiei de comunicare on-line stabilit. Pentru iniţierea apelurilor audio-video va fi selectată o aplicaţie software, dintr-o suită de asfel de aplicaţii utilizate pe scară largă pentru apeluri audio-video. Aplicaţia va trebui să fie compatibilă cu platforma Microsoft Windows. Managementul comunicărilor on-line (programări, disponibilităţi, reprogramări, cereri, etc.) va fi efectuat prin intermediul unei aplicaţii software dedicate”, se mai precizează în document.

Pentru protejarea împotriva încercărilor de evadare, se va prevedea un sistem de detecţie şi alarmare si un sistem de supraveghere video interior şi perimetral exterior, care vor monitoriza încăperile, ferestrele, căile de acces şi perimetrul imobilului şi care  va semnala la camera şefului de schimb orice incident. Durata contractului ar urma să fie de la semnare şi până la 22 decembrie 2017. Este greu de crezut, totuşi, că lucrările vor putea fi finalizate în două luni.

Citiţi şi:

Omul de afaceri care a murit în incidentul aviatic din Alba ar fi zburat ilegal cu avionul. Aeronava nu era înmatriculată

 

Pilotul rănit în accidentul de avion din Alba a murit la spital. Zaharia Groza avea 60 de ani şi era la a doua aterizare forţată

 

FOTO VIDEO Un avion a aterizat forţat pe un câmp din Alba. Pilotul rănit este un om de afaceri care a mai avut un accident de avion in 2013

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite