CEO-ul Gabriel Resources, dezamăgit că autorităţile române nu au răspuns invitaţiei la dialog pentru proiectul Roşia Montană
0
Reprezentanţii Gabriel Resources îşi exprimă dezamăgirea cu privire la faptul că autorităţile române nu au răspuns la notificările din luna ianuarie. Compania canadiană a solicitat prin scrisori transmise preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta demararea unui dialog pe tema investiţiei de la Roşia Montană. Scopul vizat de investitori se referea la realizarea de progrese în ceea ce priveşte autorizarea proiectului minier.
”Suntem dezamăgiţi de faptul că autorităţile române au ales să nu răspundă notificării şi invitaţiei la un dialog deschis şi transparent. Dacă autorităţile sunt de acord, noi rămânem hotărâţi să construim şi să operăm o mină de clasă mondială la Roşia Montană cu Statul Român ca şi partener şi împreună să dezvoltăm un viitor sustenabil pentru locuitorii din munţii Apuseni. Dorinţa noastră majoră rămâne aceea de a evita orice dispută prelungită şi credem că o soluţionare pe cale amiabilă se poate realiza fără a fi nevoie să se ajungă la arbitrajul internaţional”, susţine Jonathan Henry, preşedinte şi CEO Gabriel Resources. Declaraţia a fost inclusă într-un comunicat prin care sunt făcute publice rezultatele financiare ale companiei pe primul trimestru din 2015, publicat pe pagina de internet a Bursei din Toronto.
Reprezentanţii Gabriel Resources îşi anunţă acţionarii că în 27 aprilie 2015 a avut loc o nouă întâlnire a Comitetului de Analiză Tehnică de la nivelul Ministerului Mediului care însă nu a rezolvat problemele în litigiu. ”Gabriel rămâne de părere că cea mai recentă reuniune a Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) nu a reparat sau redresat prejudiciul suferit de inacţiunea şi întârzierea continuă a procesulului de autorizare de mediu, de până în prezent. Nu putem, de asemenea, să oferim informaţii cu privire la termenele aferente pentru o decizie finală referitoare la autorizaţia de mediu sau estimări pentru timpul probabil necesar pentru a aborda şi rezolva definitiv problemele ridicate în cadrul reuniunilor CAT ce au avut loc în 2014 şi 2015”, se mai afirmă în document.
Gabriel Resources mai susţine că va continua să depună eforturi pentru a obţine autorizaţiile necesare demarării proiectului în paralel cu reducerea activităţilor companiei şi a costurilor aferente. Acţiunile Gabriel sunt cotate la valori minime istorice pe bursă. O acţiune valorează 0,345 dolari canadieni, foarte aproape de minimul de 0,25 înregistrat în octombrie 2014. Capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la valoarea de 132,5 milioane de dolari canadieni.
La 1 aprilie 2015, Roşia Montană Gold Corporation, care are ca acţionar majoritar Gabriel Resources, a demarat procesul de concediere colectivă pentru circa 35% din angajaţii rămaşi ai companiei, din cauza întârzierilor „nejustificat de mari“ în evaluarea şi avizarea proiectului minier aurifer. „Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat atât Sindicatul «Viitorul Mineritului», cât şi autorităţile în domeniul muncii asupra demarării procesului de concediere colectivă pentru aproximativ 35% din angajaţii rămaşi ai companiei, numărul final urmând a fi determinat după încheierea negocierilor cu sindicatul. Astfel, la un an după concedierile colective din martie 2014, când 1.000 de familii rămâneau fără sursă esenţială de venituri în zona Roşia Montană, RMGC este constrânsă să continue disponibilizările din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea şi avizarea proiectului minier aurifer, în ciuda tuturor eforturilor companiei“, arata RMGC într-un comunicat de presă.
Prin notificările din ianuarie, reprezentanţii Gabriel Resources anunţau că doresc evitarea unei acţiuni de arbitraj international şi solicitau găsirea unei soluţii amiabile pentru dezvoltarea proiectului minier.”Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate. Gabriel nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj. Gabriel îşi menţine angajamentul ferm de a dezvolta proiectul minier de la Roşia Montană şi rămâne la convingerea că o mină care propune tehnologie de ultimă generaţie va demonstra beneficiile semnificative ale proiectului”, se afirma într-un comunicat al companiei.