Castelul de Apă din Cugir, deschis turiştilor după o jumătate de secol. Va fi turnul simbol al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turnul de Apă, cu o înălţime de 25 de metri, mărturie vie a activităţilor industriale din Cugir, a fost supus unor ample lucrări care să-l transforme într-un punct de atracţie turistică. Autorităţile locale vor să-l înscrie pe lista monumentelor istorice ca turn simbol al oraşului.

Complexul format de Castelul de Apă, cunoscut ca Turnul de Apă de pe Scăunel, Tăul lui Nila şi conductele cunoscute sub numele de Wasserleiner, a fost ridicat la Cugir  între anii 1903-1912,. Era perioada în care oraşul era locuit şi de cehi, austrieci, maghiari şi italieni. Cel mai probabil, complexul a fost ridicat pentru a asigura necesarul de energie electrică pentru Fabrica de Fier.

În ultima jumătate de secol imobilul a fost lăsat în paragină. În acest an, administraţia locală a decis să-l transforme într-un obiectiv turistic.

Turnul cu apă, propus pe lista monumentelor istorice

Turnul de apă a intrat într-un amplu proces de „schimbare la faţă“. S-au făcut reparaţii la acoperiş, s-au refăcut finisajele exterioare. Conform datelor prezentate de administraţia locală mai trebuie finalizate doar lucrările la instalaţia electrică.

„Noi vrem ca Turnul de Apă de pe Scăunel să devină o atracţie turistică, un turn simbol al oraşului Cugir. Vom depune şi o solicitare de înscriere a Turnului pe lista monumentelor istorice, alături de Şcoala „Iosif Pervain“, localul primei şcoli de reuniune grănicerească, şi de Biserica Romano-Catolică de pe Scăunel“, a precizat Luminiţa Birăesc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cugir.

image

Cick pe poze pentru FOTOGALERIE

Autorităţile locale din Cugir  susţin că  Turnul de Apă poate deveni o emblemă a localităţii şi un punct de atracţie turistică, nu doar datorită vechimii sale de peste un secol, ci mai ales pentru că este o mărturie vie a activităţilor industriale existente în acest oraş. Costul total al lucrărilor a fost estimat la aproximativ 95.000 lei, bani de la bugetul local.

Potrivit documentelor, Turnul regulariza apa adusă prin canalul Wasserleiner, cunoscut drept drumul de apă,  de la barajul ridicat în faţa apelor Râului Mic, ştiut de localnici ca Tăul lui Nila.  Practic  "furniza" apa care punea în mişcare paletele turbinei ce producea curentul electric necesar atât Fabricii de Fier, precum şi locuitorilor din Cugir.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite