Cartelul imobiliar de la Alba Iulia. Cum se construiesc blocuri pe terenuri aflate între case cu complicitatea angajaţilor Primăriei
0Mai mulţi locuitori din Alba Iulia au transmis o petiţie Primăriei prin care acuză Consiliul Local că a schimbat peste noapte planul urbanistic din zona unde locuiesc astfel încât să se poată construi blocuri pe un teren aflat între case.
Este vorba despre un teren aflat în zona străzilor Calea Moţilor, Calistrat Hogaş şi Vidra. Locuitorii sunt disperaţi din cauza modificării regimului de înălţime a clădirilor şi de faptul că lângă casele lor vor fi construite blocuri.
Consiliul local a avizat modificarea PUZ-ul din zona lor, astfel încât un investitor va putea construi locuinţe colective P+3E+4R, deşi în zona respectivă sunt doar case, iar PUZ-ul vechi prevedea ca clădirile noi să poată avea maxim un etaj.
S-a întâmplat în cea mai recentă sedinţă a Cosililiului Local Alba Iulia (26 noiembrie), când avizul respectiv a fost votat la comun într-o hotărâre cu multe alte reglementări urbanistice, o metodă utilizată şi în trecut pentru ca în acest fel consilierii să voteze ”la grămadă”, fără prea multe semne de întrebare.
Oamenii din zonă sunt extrem de nemulţumiţi şi se consideră înşelaţi, în condiţiile în care atunci când şi-au cumpărat terenurile şi au decis să construiască acolo case (unii cu credite de zeci de ani), ştiau din documente că regimul de înălţime va fi de limitat la construcţii cu maxim un etaj. Oamenii au transmis pe adresa Primăriei Alba Iulia o petiţie în care expun situaţia şi avertizează că se vor adresa instanţei, dacă instituţia nu va reanaliza avizul dat noului PUZ.
La Alba Iulia funcţionează de mai mulţi ani un veritabil cartel al afaceriştilor din domeniul imobiliar, susţinut de angajaţi ai Primăriei care oferă informaţii şi asigură avizarea construcţiilor, chiar dacă acestea nu respectă regulile urbanistice. Astfel, au fost construite multe blocuri de locuinţe pe terenuri aflate între case, afectând pe termen definitiv viaţa oamenilor care au luat credite şi au construit locuinţe cu mari sacrificii. Membrii ”cartelului” au ajuns să decidă cine construieşte şi unde se construieşte, chiar dacă investiţia nu respectă condiţiile legale. Veniturile acestora sunt pe măsură. Anumite surse vorbesc de faptul că la 1 milion de euro investit, beneficiul este de 2 milioane de euro, deci un profit de 50%.
Petiţia adresată de locuitorii afectaţi Primăriei Alba Iulia:
”Am constatat ca în şedinţa Consiliului Local Alba Iulia din data de 26.11.2020, consilierii locali au votat în unanimitate Avizarea Planului Urbanistic Zonal Elaborare PUZ pentru reglementare stradă, construire locuinţe colective P+3E+4R – modificare reglementări aprobate cu HCL 108/2008.
”Considerăm că prin modificarea regimului de înălţime la clădirilor şi construirea unor imobile locuinţe colective (P+3E+4R si P+3) sunt afectate drepturile noastre la inviolabilitatea domiciliului şi respectarea vieţii private şi a familiei, drepturi care sunt protejate de Constituţia României şi pe care autorităţile sunt obligate să le respecte şi să le protejeze” au scrsi oamenii într-o petiţie adresată Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Potrivit Planului Urbanistic General aprobat iniţial, se stabilea pentru aceasta zonă, dezvoltarea unui cartier de locuinţe individuale şi locuinţe colective mici, cu regim redus de înălţime. Faptul că regimul de înălţime a construcţiilor stabilit prin Planul Urbanistic General, aprobat pentru aceasta zona în anul 2008, era în majoritate de P+1+M, şi în unele locuri un etaj în plus, ne-a determinat să ne cumpărăm proprietăţi şi să ne construim locuinţe în aceasta zonă.
Cumpărarea terenurilor şi construirea locuinţelor a fost făcută de către noi şi familiile noastre cu eforturi financiare deosebite, cu credite bancare pe care trebuie să le plătim noi şi familiile noastre zeci de ani de acum încolo. Trebuie precizat că, atunci când am contractat creditele pentru cumpărarea terenurilor şi/sau construcţia locuinţelor, noi-cumpărători de bună credinţă am considerat că autoritatea locală, respectiv, Consiliul Local Alba Iulia îşi îndeplineşte obligaţia legală de a asigura stabilitatea regimului juridic şi tehnic al construcţiilor şi de a nu modifica regimul de înălţime a construcţiilor după bunul plac, de pe o zi pe alta.
În acest mod autoritatea locală ar respecta şi principiul previzibilităţii actelor normative pe care le adoptă, adică hotărârile de consiliu, ceea ce asigură şi previzibilitatea dezvoltării zonei şi a întreg Municipiului Alba Iulia.
Prin modificarea aprobata în şedinţa consiliului local din 26.11.2020 toţi consilierii locali au calcat în picioare drepturile noastre, eforturile noastre pentru a ne asigura traiul într-a zonă liniştită şi aerisită pentru a satisface interesul particular al unui investitor imobiliar dornic de câştiguri mari. În acest mod, consilierii locali, care ar trebui să asigure protejarea interesului general, să sprijine şi să apere comunitatea în slujba căruia se presupune că lucrează, au abandonat locuitorii pe care în reprezintă pentru a asigura câştiguri fabuloase pentru acest investitor.
Vrem să credem că aţi făcut-o în necunoştinţă de cauza şi nu pentru eventuale beneficii acordate, pentru a vota în interesul privat. Solicităm consilierilor locali să analizeze aspectele prezentate de noi, să verifice dispoziţiile legale în materie si să nu aprobe nici o modificare a Planul Urbanistic General iniţial, în sensul în care s-a dat avizul favorabil în data de 26.11.2020. Pentru că am urmărit şedinţa Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia din data de 26.11.2020, transmisă on-line, daţi-ne voie să vă comunicăm şi constatările noastre asupra modului în care s-a votat modificarea de mai sus.
Cu stupoare am văzut cu câtă uşurinţă aţi votat în unanimitate, modificarea PUZ-lui din acea zonă, prevăzuta în ordinea de zi a şedinţei la pct. 17, art. 9. Am înţeles ca prin aceasta hotărâre aţi dat aviz favorabil pentru modificarea PUZ-ului, astfel încât sa se poată construi locuinţe colective de nivel P+3 +4R, intre străzile Moţilor şi Calistrat Hogaş si semicolective de nivel P+2, intre Calistrat Hogaş si Vidra.
Varianta iniţiala prevedea construirea de locuinţe de nivel maxim P+3 lângă Calea Moţilor si de P+1+M, înspre Calistrat Hogaş. Domnilor consilieri, înainte de a vota fără remuşcări, v-aţi gândit că cei care au cumpărat în zonă proprietăţi individuale, între 700 si 1400 mp, au dat peste 30 euro/mp, unul din motive fiind şi faptul că aveau certitudinea că va fi o zonă de case cu maxim P+1+M. Dar se pare că în Alba Iulia nu mai eşti sigur pe nimic.
Ştiţi că exact în zona aprobată ca modificări, sunt vecinătăţi directe care au deja case construite pe un singur nivel iar proprietarii sunt deja disperaţi? Cu siguranţă nu sţiti, nu aţi fost în zonă înainte de a dezbate acest proiect. Probabil ca nici nu aveţi obligaţia să mergeţi la faţa locului, dar atunci ar trebui ca toată situaţia reală din teren să vă fie expusă de cineva şi să hotărâti în cunoştinţă de cauză. Cine sa facă acest lucru, că am rămas stupefiaţi în ce mod dl. Romaniţan Alexandru vă expunea problemele concrete legate de fiecare punct analizat în parte?
Dacă revedeţi filmarea acelei şedinţe veţi realiza că acest domn, înţelegem şef serviciu urbanism în cadrul Primăriei Alba Iulia, foloseşte din abundenţă fraze de genul „nu ştiu exact”, „mi se pare”, „cred că, dar nu sunt sigur”, „bănuiesc că”, “o să mă mai interesez” etc. Credem că e inadmisibil acest lucru, ca persoana care coordonează acest serviciu, să nu cunoască aproape deloc situaţia din teren si dvs. să votaţi în necunoştinţă de cauză. În felul în care vi s-au expus situaţiile, inclinăm să credem că chiar nu ştiţi exact ce aţi votat.
Din modul în care a expus totul, avem bănuiala ca dl. Romaniţan Alexandru a greşit flagrant, în sensul ca au fost confundate străzile la care făcea referire. Dânsul vorbeşte de construcţii între Calea Moţilor şi strada Vidra, la mijloc între cele două străzi fiind strada Calistrat Hogaş.
În realitate proiectul de construcţii mai sus menţionat este între Calea Motilor si strada Calistrat Hogaş, între ele fiind strada Feneş, care nu este materializată în teren. Domnul şef serviciu urbanism a confundat strada Feneş cu strada Calistrat Hogaş, iar strada Calistrat Hogaş cu strada Vidra. Daca astea e realitatea atunci e cel puţin penibil ce s-a întâmplat, dumneavoastră fiind puşi în situaţia de a vota proiectul inclusiv pe terenuri pe care unii proprietari fac agricultură.
Domnul consilier Sergiu Nicolae Vârtei v-a adus la cunoştinţa faptul ca exista Decizia nr. 49/04 februarie 2020 a Curţii Constituţionale a României, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, sunt neconstituţionale, dar avem impresia ca nu vă interesează o hotărâre a Curţii Constituţionale a României.
De altfel, la aceasta atenţionare a domnului Sergiu Nicolae Vârtei, dl Romanitan Alexandru a confirmat că ştie de acest act normativ, că ar fi vorbit cu juriştii din primărie, dar „atâta timp cât încă e în lege nu e problemă”.
Nu credem ca un jurist poate susţine aşa ceva, adică o decizie a CC este benevolă a fi aplicată de la caz la caz. Faptul că Parlamentul nu a luat în calcul modificarea legii, urmare deciziei CC, nu înseamnă că aceasta nu e aplicabilă. Doleanţa noastră este sa reanalizaţi în mod responsabil hotărârea luată prin care s-a dat Avizul favorabil punctului 17, art. 9,. astfel încât în momentul în care se va ajunge în faza de aprobare sa se revină la forma iniţială stabilită prin PUG.
În caz contrar ne vedem obligaţi să contestăm în instanţă hotărârea luată, având în vedere Decizia CC, mergând până la solicitarea de daune-interese celor care au votat aceasta hotărâre de modificare”.