Angajaţi ai ONG-urilor din Alba calificaţi în ocupaţia de „Pedagog social“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţi ai programului de calificare
Absolvenţi ai programului de calificare

Reorientarea profesională şi specializarea prin cursuri de calificare-recalificare, derulate prin proiecte cu finanţare europeană, rămân variante pentru angajaţi în păstrarea unui loc de muncă şi urcarea pe scara profesională.

Un astfel de demers  a fost pus în practică  de Asociaţia „Sprijiniţi copiii“ Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS“  Alba şi SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, prin proiectul „Facilitarea accesului la formare profesională continuă pentru angajaţii din domeniul serviciilor sociale şi comerciale“.

Un număr de 18  angajaţi ai ONG-urilor din judeţul Alba care activează în sectorul social au urmat, în regim de gratuitate, programul de calificare în ocupaţia de „Pedagog social “. Orele de teorie şi practică s-au  desfăşurat în Alba Iulia.

Promovabilitate de 100%

Cursanţii au învăţat ce presupune consilierea juridică şi socială a familiei copilului, ce înseamnă derularea procesului educaţional al acestuia. De asemenea, au aflat de la specialiştii proiectului cum se face profilul psihosocial şi educaţional al copilului, dar şi cum trebuie pregătită şi urmărită integrarea/reintegrarea acestuia în familie.

Examenul de absolvire, ce a constat într-o probă teoretică şi una practică, a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, iar indicele de promovabiltiate a fost de 100%.  Demersul are cel puţin două finalităţi importante. Absolvenţii şi-au dezvoltat calificarea şi nivelul educaţional. Nu trebuie neglijate nici avanatajele pentru angajatori, întrucât calificarea de „Pedagog social“  este necesară pentru acreditarea serviciilor sociale.

Trebuie subliniată şi contribuţia la îndeplinirea indicatorilor asumaţi de România în domeniul formării profesionale. Mai exact 15 % dintre adulţi, cu vârsta între 25-64 de ani,  trebuie să participe la programe de învăţare pe tot parcursul vieţii. Cei 18 de absolvenţi vor primi un certificat de calificare recunoscut pe piaţa internă a muncii, iar printr-o procedură simplă şi în statele Uniunii Europene.

Atribuţiile „Pedagogului  social“

Pedagogul social este responsabil de organizarea comună a vieţii şi activităţii cotidiene a copilului. Este specialistul care trebuie să-şi însuşească cunoştinţe de specialitate în domeniul psihologiei, pedagogiei, sociologiei, precum şi temeinice cunoştinţe de culturã generalã, cu scopul de a le aplica în practica educaţionalã. El  poate completa sau prelua parţial toate sarcinile familiei unui copil, pe care îl poate ajuta să ajungă un adult conştient de sine, responsabil şi integrat în societate.

Tot prin proiect, au fost calificaţi un număr de alţi 28 de angajaţi de la firme din Alba din sectorul comercial, în ocupaţia  de „Agent comercial“. Prin proiect a fost semnat un „Acord de colaborare“ cu angajatorii, prin care s-au asigurat inclusiv sesiuni de specializare pentru salariaţii cu atribuţii de personal. Astfel, a fost înlesnit accesul oricărei persoane la programe de educaţie/formare sau pe piaţa muncii, indiferent de vârstă, nivelul de educaţie sau domeniul de activitate.

Un astfel de demers este cu atât mai binevenit, cu cât în România s-a remarcat, în ultimii ani, dezinteresul angajatorilor în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane, în special, din cauza dificultăţilor de ordin financiar. Activităţile proiectului s-au încheiat la sfârşitul lunii trecute. Proiectul Asociaţiei „Sprijiniţi copiii“  a fost co-finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane –POS DRU 2007 – 2013.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite