Alba Iulia: Portret. Cosmin Toma, bucătarul cu voce de tenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Cosmin Toma, bucătarul cu voce de tenor
Alba Iulia: Portret. Cosmin Toma, bucătarul cu voce de tenor

Cosmin Ioan Toma a un bucătar neîntrecut, dar şi un apreciat solist de muzică populară. Când nu găteşte ori cântă, pictează icoane pe sticlă ori sculptează ceară. Cosmin  e convins că de la bunica din partea tatălui a moştenit priceperea în domeniul gastronomic, plăcerea de a găti.

Stătea de mic pe lângă mama sa, prin bucătărie, şi prindea repede: la 6 anişori îşi făcea „ochiuri”.

Acasă găteşte soţia


E meşter bucătar de un deceniu, l-a învăţat meserie bucureşteanul Nelu Graur. A scos pe piaţă trei cărţi de bucate, are în lucru o a patra (va cuprinde 100 de reţete puse în rimă), dar şi o carte de deserturi, la care lucrează împreună cu soţia.

În paralel, Cosmin are timp şi pentru o monografie a comunei Meteş (aici s-au născut părinţii lui), care va conţine tradiţii şi obiceiuri din zonă, reţete culinare specifice, cântece din Meteş.
Mai mult, bucătarul albaiulian a organizat o serie de expoziţii culinare, participă la diverse jurizări în domeniu, iar de 5 ani de zile încoace prezintă, la un post de televiziune local, reţete dintre cele mai apetisante.
„Cel mai mult îmi place să pun în valoare mâncarea tradiţională. Îmi place să gătesc, în mod special, tochitură, balmoş, sărmăluţe în foi de viţă”, a afirmat el.

Culmea e că în familie găteşte soţia. „Acasă nu sunt bucătar, nu mă lasă soţia. Pe de altă parte, nici eu nu mă prea îndemn. Dacă ea e plecată, nu-mi fac nimic, mănânc slănină cu ceapă şi roşii sau mă duc şi-mi cumpăr biscuiţi de la alimentară”, a spus râzând.
Când însă consoarta îl roagă să-i prepare specialităţile ei preferate - „sote de morcovi” sau „stroganov de pui” (un fel de tocăniţă din piept de pui), nu stă pe gânduri.

Solist vocal, pictor şi... sculptor


Cosmin e şi solist de muzică populară, are un timbru vocal impresionant. Spune că plăcerea cântului a preluat-o de la mama sa. „În tinereţe, mama a avut spectacole în Mogoş. Ea a moştenit vocea de la bunicul meu, care era cioban, iar mama mi-a transmis mie acest dar”, ne-a destăinuit.
A participat de mic la spectacole, a luat ore de chitară şi pian. Mult mai târziu, l-a descoperit Leontina Fărcaş. Ulterior, a fost elevul dânsei şi i-a prins foarte bine. Vocea lui e ascultată cu plăcere la spectacole, la posturile de radio şi televiziune din judeţul Alba şi nu numai: a făcut înregistrări  la TVR1, Etno şi Favorit.

Pictează şi icoane pe sticlă. Nu l-a îndrumat nimeni, s-a învăţat singur, pentru că-i plăcea. A pictat 20 de icoane, dar mai are doar una. Restul le-a vândut sau le-a dat la prieteni. Când nu pictează, sculptează în ceară. E un gen de sculptură aparte, „sculptorul” e apa. Topeşte ceara şi apoi o modelează cu ajutorul apei. A avut şase expoziţii, cinci în judeţ şi una în Cluj Napoca.

Dacă ar fi să alegi între arta culinară, muzică, pictură sau sculptură, pentru ce ai opta?
C.T.:
„Mi-e greu să spun, toate îmi plac. Nu m-aş lăsa de niciuna. Dacă ar fi, însă, să le pun în ordinea preferinţelor pe primul loc ar fi muzica populară, apoi, în ordine, bucătăria, pictura şi sculptura. Însă, muzica populară şi arta culinară se îmbină reciproc”.

Îţi place să mănânci preparate gătite de alţii?
C.T.:
„Da, mai ales când găteşte soţia, că o face tare bine. Nu degeaba-i soacra bucătăreasă.  Pe de altă parte, nu sunt pretenţios la mâncare. Nu am defectul profesional de a-i spune celui care mi-a pus pe masă de-ale gurii că mai trebuia să adauge ceva sau că a scăpat nu ştiu ce ingredient într-o proporţie prea mare.”.

Ce-i place: „Îmi place să o duc bine, să nu duc grija zilei de mâine, pentru că acest lucru e extrem de deranjant. Până acum am reuşit să mă descurc din acest punct de vedere. Îmi place să fiu înconjurat de oameni comunicativi, deschişi. La om apreciez, în primul rând, sinceritatea şi bunul simţ”.

Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna, nesimţirea din ziua de azi. Mă deranjează foarte mult tupeul de neam prost, lipsa de educaţie, mă supără oamenii din topor, ghiolbanii, uscăturile. Nu-mi plac oamenii care spun un lucru apoi nu se ţin de cuvânt”.

Profil
Născut: 20 mai 1977, la Alba Iulia
Educaţie: Liceul „Dorin Pavel” Alba Iulia, Şcoala de Artă din cadrul Centrului Cultural „Augustin Bena” Alba Iulia
Ocupaţia: bucătar, solist vocal
Starea civilă: căsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite