Ştefan Wagner, compozitorul de trandafiri. A creat peste 40 de soiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Wagner s-a născut în comuna Unirea din judeţul Alba, într-o familie de horticultori. Familia deţinea o mică pepinieră de pomi fructiferi şi trandafiri, unde a învăţat să îndrăgească această meserie.

„Noi eram o familie de horticultori. Tata, mama, bunicii, mătuşile, unchii, toţi erau implicaţi într-un fel în horticultură. Aşa că eu am urmat vocaţia familiei”, a spus Ştefan Wagner. Tatăl său a murit imediat după război, în 1946, forţându-l pe tânărul Wagner să abandoneze liceul. „M-am dus la lucru la pepiniera din Aiud, la practică”, îşi aduce aminte Ştefan Wagner.

Timp de doi ani, a fost ucenic sub conducerea bunicului său, care a fost grădinar-şef aici între 1908 şi 1948. „Bunicul a fost mentorul meu. Un austriac mărunt, de 1,58 metri, dar foarte exigent şi care cunoştea toate secretele meseriei deşi nu avea pregătire superioară. Am învăţat foarte mult de la el şi niciodată n-am să fiu în stare să-i mulţumesc”, a completat horticultorul.

41 de ani  de studii şi cercetare

După cei doi ani de practică la pepiniera din Aiud, s-a înscris la Şcoala Tehnică Horticolă din Odorheiul Secuiesc, pe care o absolvă ca premiant. În 1951 a fost admis la Facultatea de Horticultură din Bucureşti. „Era singura facultate de horticultură din ţară, iar agricultura nu mă interesa. La facultate a fost destul de greu, pentru că nu cunoşteam bine limba şi pe parcursul facultăţii am reuşit să învăţ bine limba română”, a mai afirmat Ştefan Wagner. Acesta cunoaşte limbile maghiară, germană, engleză şi la un nivel mediu, franceza.

image

Click pe poze pentru Galerie Foto cu trandafiri creaţi de Ştefan Wagner

După absolvire, în 1956, a ajuns la Staţiunea Pomicolă Cluj, unde a lucrat 41 de ani  până în 1997, când s-a pensionat.  Prin studiile sale din domeniul pomiculturii a redus durata de creare a portaltoilor vegetativi, lucrare pentru care a primit în 1971 titlul de doctor în agronomie. A creat de-a lungul timpului, singur sau în colaborare, peste 40 de soiuri. Printre acestea, „Foc de tabără”, „Auriu de Cluj”, „Rosagold”, „Nobilia” sau „Rosadora”.

image

Ştefan Wagner alături de Regina Mamă a Marii Britanii în 1968 la o conferinţă internaţională despre trandafiri

În 1968 a participat în Anglia la Conferinţa Internaţională a Rozelor. Aici s-au pus bazele Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Roze, România devenind membru fondator prin prezenţa sa. În decembrie 1990 a înfiinţat Asociaţia Amicii Rozelor, care are azi peste 1.400 de membri din ţară şi străinătate. Filiala din Alba a asociaţiei organizează în fiecare an festivalul „Ziua Rozelor“, la Ciumbrud. În 2011, festivalul s-a desfăşurat în 25 iunie şi a adunat cei mai importanţi cultivatori de trandafiri şi alte flori din judeţ. A fost prezent şi Ştefan Wagner.

image

Click pe poze pentru galerie foto de la Festivalul Ziua Rozelor

De unde această pasiune pentru flori?
S.W.: „Pasiunea pentru flori şi plante în general mi-a fost inoculată încă din casa părintească. Am crescut văzând şi lucrând alături de părinţi în mica noastră pepinieră. Destinul a vrut să le continui munca. Şi cred că dacă m-aş mai naşte încă odată nu aş putea să-mi aleg o altă meserie“.

Ce puteţi spune despre ultima carte?
S.W.: „Se numeşte Trandafiri cu parfum şi urmează urmează unei alte monografii, Trandafirul – de la mit la mileniul trei. Se adresează acelora cărora le plac trandafirii şi pentru multitudinea de parfumuri produse şi emanate de petale. Cartea prezintă detalii despre cum pot fi clasificaţi şi crescuţi trandafirii, cât şi despre parfumul rozelor, fiind prezentate în acest sens peste o sută de soiuri.“

 Ce-i place: „Îmi place să schiez, să înot, iar pentru restul, nu mai am timp. Îmi place jazzul vechi şi să fac fotografii. M-am ocupat cu fotografia în decursul înregii cariere”, spune Ştefan Wagner.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place că la noi se plăteşte nemunca în mod foarte legal şi birocraţia excesivă, unde excelăm. Consider că ceea ce s-a întâmplat cu agricultura de la noi din ţară este un act criminal, având în vedere că o treime din ţară este ocupată în agricultura”, spune Ştefan Wagner.

Născut:1 februarie 1932, în comuna Unirea
Studii: Facultea de Horticultură, Bucureşti. Doctor în agronomie
Familie: un băiat şi un nepot

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite