Mamele care lucrează, mai fericite decât cele casnice
0Depresia apare frecvent în rândul femeilor care stau acasă şi le ocoleşte pe cele care muncesc.
Mamele casnice pot da impresia că duc o viaţă perfectă şi lipsită de griji, însă adevărul este cu totul altul, scrie presa britanică. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Carolina de Nord (SUA) arată că, faţă de femeile active, cele care stau acasă şi se ocupă exclusiv de copii şi de gospodărie sunt mai predispuse să sufere de depresie.
Cercetătorii americani au monitorizat 1.364 de femei timp de 10 ani. „În toate situaţiile în care au apărut diferenţe semnificative în ceea ce priveşte starea de bine a acestora, comparaţia a fost în favoarea celor care aveau un serviciu în regim part-time, faţă de cele care nu aveau job sau faţă de cele care lucrau full-time. Şi totuşi, în multe cazuri, mamele care lucrau full-time erau la fel de fericite ca cele care munceau part-time", a declarat Cheryl Buehler, cea care a coordonat studiul.
Avantajele unui job part-time
În timpul cercetării, mamele cu serviciu au prezentat o stare generală de sănătate mai bună şi mai puţine simptome ale depresiei în comparaţie cu femeile casnice. În plus, percepţia celor dintâi asupra vieţii de familie şi a abilităţii de-a fi un bun părinte nu a fost deloc afectată, în ciuda faptului că aveau un job solicitant. Mai mult, studiul a arătat că mamele cu serviciu s-au implicat în situaţia şcolară a copilului lor în aceeaşi măsură în care au făcut-o şi cele casnice.
Chiar şi într-o perioadă afectată de criza economică tot femeile cu slujbe part-time au fost cele mai avantajate. În primul rând, au fost preferate de angajatori datorită salariului mai mic, aşa că şi-au păstrat joburile, în multe cazuri esenţiale pentru bugetul familiei. În al doilea rând, beneficiind de un program lejer, surmenajul a fost aproape inexistent, iar timpul petrecut alături de cei mici mai consistent. În al treilea rând, copii lor au avut parte de o educaţie mai solidă şi mai variată. „Având mai mult timp liber la dispoziţie, şi-au dus copiii mai des la film, teatru sau muzeu", a mai spus Cheryl Buehler.