Iniţiativă legislativă favorabilă pentru bolnavii de cancer din România
0Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Cezar Irimia, a anunţat, astăzi, demararea unei iniţiative legislative europene în oncologie. Obiectivul acestei iniţiative este de a elimina discriminarea pacienţilor comunitari, oferindu-le şanse egale cu pacienţii din restul statelor europene.
Mai exact, se urmăreşte stabilirea unui standard al programelor, ghidurilor, protocoalelor, procedurilor şi tratamentelor oncologice care să fie aplicat la nivelul tututor statelor membre din Uniunea Europeană. Pentru identificarea problemelor cu care se confruntă bolnavii de cancer, pe site-ul FABC, a fost deschis un forum de discuţii pentru ONG-urile comunitare active în zona oncologiei.
„FABC consideră important un efort de grup, unitar şi comprehensiv, din partea ONG-urilor interesate să identifice problemele comune şi să ajungă la un numitor comun care să le permită demararea unei iniţiative legislative comună care să aibă ca rezultat o politică în domeniul oncologiei aplicabilă şi impusă în toate statele membre UE”, explică Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Ulterior, se va elabora o propunere legislativă care să cuprindă standardele în oncologie. De asemenea, pentru susţinerea în Parlamentul European a proiectului de lege va fi nevoie de strângerea unui milion de semnături.
Bolnavii de cancer mor cu zile
Această iniţiativă legislativă vine după un şir lung de probleme cu care se confruntă bolnavii de cancer din România încă din anul 2010. Pe lângă faptul că nu mai pot beneficia de medicamente, nici gratuit, nici contracost, bolnavii de cancer au rămas şi fără morfină. Principalul producător de opioide a anunţat retragerea de pe piaţa din România. Motivul: nu-şi primeşte banii la timp. Morfina este vitală bolnavilor cu cancer, deoarece le alină durerea cauzată de tratamentul cu citostatice.
Citeşte şi:
Crema care „şterge" cancerul de pe piele
Aproape 5.000 de români luptă cu această boală necruţătoare
În anul 2010, datele statistice indicau faptul că 482.000 de români sunt diagnosticaţi cu diferite forme de cancer. În prezent, România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană şi din Europa de Est. În cazul bărbaţilor, cancerul bronhopulmonar şi de prostată face cele mai multe victime. „Aceste forme de cancer ar putea fi descoperite în stadii incipiente în care sunt vindecabile. Din păcate, la capitolul screening stăm foarte prost. Practic, este inexistent”, conchide Cezar Irimia.
Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI