CAMPANIE „Tu ştii ce mănânci?" Care sunt cele mai bune tipuri de pâine şi de paste
0Majoritatea produselor de panificaţie de la noi sunt obţinute din grâu moale, un soi cu mai puţine calităţi nutritive decât cel dur. Mai mult, făina din grâu moale este adeseori intens rafinată, sărăcită de nutrienţi.
Dintre toate cerealele, grâul este cel mai bun pentru panificaţie, deoarece are un conţinut crescut de gluten, iar acesta ajută pâinea şi celelalte produse de panificaţie să crească.
„Făina de secară conţine mai multe elemente nutritive decât cea de grâu, dar pâinea obţinută din ea nu creşte şi este tare, motiv pentru care această făină trebuie amestecată cu altele. Pâinea graham, cel mai sănătos tip de pâine, este un amestec de făină de secară şi făină de grâu. Din păcate, pâinea graham autentică este întâlnită tot mai rar pe piaţa românească. De multe ori, consumatorii sunt păcăliţi cu pâine albă colorată cu ajutorul caramelului sulfat (E 150), un aditiv alimentar nociv pentru tractul gastrointestinal", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Alege pastele din grâu dur!
În România şi peste tot în lume, grâul moale este soiul cel mai cultivat şi cel mai utilizat în panificaţie. El este mai ieftin decât grâul dur, un soi mai hrănitor, folosit intens în Italia, pentru obţinerea pastelor şi a blaturilor de pizza. Aceste produse se găsesc în magazinele noastre. Şi pâinea poate fi obţinută din grâu dur, dar şi acesta, ca şi secara, are puţin gluten în compoziţie, motiv pentru care producătorii aleg de regulă să o amestece cu făină din grâu moale.
Pe etichetele pastelor şi a celorlalte produse de panificţie obţinute din grâu moale se menţionează doar „făină de grâu". Dacă produsul este obţinut din grâu dur, el este întotdeauna menţionat pe etichetă.
Pâinea albă ne îmbolnăveşte
Pâinea pe care majoritatea românilor o consumă nu doar că este obţinută din grâu comun, dar făina este rafinată intens, fiind sărăcită în fibre alimentare (esenţiale pentru digestie), în vitamine (în special în vitamina E şi în cele din complexul B) şi în grăsimi esenţiale, care se găsesc în germenul (embrionul) de grâu. „Pâinea albă, obţinută din făină rafinată, a fost în mod greşit asociată de români cu asociată cu o viaţă mai bună, pentru că ea nu este deloc sănătoasă", arage atenţia profesorul Mencinicopschi. Ea are un indice glicemic ridicat şi favorizează diabetul şi obezitatea. Din cauza conţinutului redus de fibre, ea favorizează apariţia cancerului de colon, potrivit unor studii.
Făina integrală este mult mai indicată
Pâinea recomandată de nutriţionişti este cea integrală, închisă la culoare, pentru obţinerea căreia grâul este măcinat cu tot cu înveliş şi cu germenul bobului. „Pâinea este bună, nu îngraşă dacă este integrală, autentică. Făina integrală este mult mai echilibrată nutriţional, dar are dezavantajul că nu se poate conserva mult timp. Din acest motiv, este mai puţin agreată de producători şi mai puţin avantajoasă din punct de vedere financiar", mai spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Făina de ovăz, o altă opţiune sănătoasă
Acest tip de făină este recomandată datorită cantităţii de fibre alimentare pe care o conţine. Ele întârzie apariţia senzaţiei de foame şi reduc nivelul grăsimilor din sânge. Din păcate însă, făina de ovăz nu poate fi folosită singură pentru obţinerea pâinii şi a altor produse de panificaţie, ci în amestec cu făină de grâu. Găseşti pe piaţă diverse sortimente de pâine cu ovăz, dar şi făină de ovăz pentru maşina de pâine.
Citeşte şi:
Stresul „loveşte" mai tare inima femeilor