Vaccinul antigripal este tot mai puţin popular
0Numărul românilor care s-au imunizat împotriva gripei a scăzut în ultimii ani, iar rata de vaccinare din ţara noastră este printre cele mai mici din Europa, potrivit unor statistici.
Procentul românilor care aleg să se protejeze de gripă cu ajutorul vaccinului a scăzut constant în ultimii ani. Cele mai multe doze de vaccin au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în sezonul de iarnă 2007-2008: 3,7 milioane. „Ulterior, interesul pentru vaccinare antigripală a fost în scădere (...). În general, în lume există o scădere a ratei de vaccinare, lucru valabil pentru toate tipurile de vaccin", a declarat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi şeful Catedrei de Microbiologie şi Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din
Bucureşti.
Numărul de vaccinuri achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru programul naţional de vaccinare antigripală s-a diminuat odată cu scăderea gradului lor de utilizare. Astfel, în sezonul 2010-2011, au fost achiziţionate 1,3 milioane de doze, iar în următoarele două (inclusiv anul acesta) - câte un milion.
Codaşi în Europa la imunizare
În context european, România se află la coada clasamentului în privinţa ratei de vaccinare antigripală a populaţiei generale. Cea pe care o recomandă experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de 20%. Cu un astfel de procent, impactul unei eventuale epidemii de gripă este mult mai redus, susţin specialiştii.
România a avut anul trecut o rată de vaccinare de doar 3%. Este adevărat, însă, că acest procent a fost influenţat de un incident: Ministerul Sănătăţii a retras la începutul anului trecut 350.000 de doze de vaccin din cele un milion achiziţionate (de la Institutul Cantacuzino), din motiv că aveau un grad de eficienţă mai scăzut decât ar fi trebuit. În topul ţărilor europene cu o rată mare de vaccinare se află Olanda, unde nu mai puţin de 75% din populaţie se imunizează împotriva gripei.
Situaţia economică, o explicaţie neplauzibilă
Invitat zilele trecute în România pentru a participa la Forumul Naţional „Stop Gripă", dr. David Fedson, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii din Virginia, SUA, a explicat că rata scăzută a vaccinării antigripale din ţara noastră nu are legătură cu situaţia economică a ţării. „Există ţări bogate în care rata de vaccinare antigripală este mică şi ţări sărace în care vaccinarea este populară. Ţări cu acelaşi nivel economic precum cel al României au rate de vaccinare surprinzător de mari. Exemple sunt Mexic, Uruguay, Chile şi alte câteva ţări din America Latină", a spus profesorul David Fedson.
Potrivit unui studiu prezentat de specialistul american, principalele motive pentru care imunizarea, în general, nu este populară în lume ar fi acelea că oamenii nu au încredere că ea funcţionează şi că se tem de efectele secundare. La acestea s-ar mai putea adăuga teama de ace, credinţa că vaccinul poate cauza gripă, în loc să o prevină, şi convingerea multora că nu se află printre categoriile de persoane cu risc de îmbolnăvire.
„Am aflat cu această ocazie de la colegii români că sunt disponibile pentru populaţie multe doze de vaccin antigripal, dar că o parte dintre ele nu sunt utilizate. Aşadar, nu rezerva de vaccinuri este problema, ci faptul că nu există suficient interes pentru administrarea lor. Sunt multe motive pentru care se întâmplă acest lucru: are legătură cu o cultură venită din trecut, cu sistemul politic ¬actual, cu sistemul de sănătate, care poate nu a găsit încă o cale de a comunica pacienţilor beneficiile vaccinării...", a declarat profesorul Fedson pentru „Weekend Adevărul".
Vârstnicii sunt mai puţin reticenţi
Românii care au încredere să se vaccineze împotriva gripei sunt în principal vârstnicii şi bolnavii cronic - categorii incluse, de altfel, în programul gratuit de imunizare derulat de Ministerul Sănătăţii în fiecare an. „Cam aceiaşi oameni în vârstă şi cu probleme de sănătate se vaccinează an de an.
Persoanele tinere, active, sunt cele la care vaccinul ajunge cel mai greu, fie pentru că informaţiile despre importanţa vaccinării trec pe lângă ele, fie că sunt dezinformate. Pe «Doctor Google» circulă tot felul de informaţii despre vaccinare, unele mai incorecte decât altele. Cel mai bine ar fi ca oamenii să discute cu un medic despre vaccin", recomandă dr. Adriana Pistol, medic primar epidemiolog şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Cristiana din Bucureşti este unul dintre tinerii care nu aprobă vaccinarea antigripală. „Nu sunt de acord pentru că nu vreau să suport eventualele efecte adverse, în condiţiile în care îmi întăresc imunitatea în alt mod: mănânc multă ceapă şi mult usturoi, beau ceaiuri din plante, evit mâncarea fast-food etc. De când ţin «regimul» ăsta nu am mai răcit serios, adică de vreo doi ani. Ultima oară când am răcit tare a fost în perioada în care se crease isteria cu gripa porcină. De altfel, am fost suspectă de gripă porcină şi forţată să stau în casă trei zile şi să iau Tamiflu. Dar nu cred că am avut nici măcar gripă normală, ci o simplă răceală mai puternică", ne-a povestit Cristiana.
De partea cealaltă, există şi persoane care au încredere în eficienţa vaccinului şi nu se tem să-l facă în fiecare iarnă. „Acum trei ierni, am avut gripă şi am făcut pneumonie din cauza ei. A fost nevoie să mă internez în spital. După experienţa groaznică pe care am avut-o, în anul următor, am decis că ar fi cel mai bine să mă vaccinez antigripal. Mi-am propus să fac asta în fiecare an. Îmi spunea cineva că nu face vaccinul pentru că se teme să nu se îmbolnăvească de gripă. Chiar am întrebat un doctor dacă este adevărat şi mi-a explicat că vaccinul nu mă protejează de răceli, dar de gripă - da. Cred că mulţi confundă gripa cu răceala", spune Cătălina (33 de ani) din Bucureşti.
Ţări cu acelaşi nivel economic precum cel al României au rate de vaccinare surprinzător de mari.
Prof. dr. David Fedson
Universitatea din Virginia, SUA
Pe «Doctor Google» circulă tot felul de informaţii despre vaccinare, unele mai incorecte decât altele. Cel mai bine ar fi ca oamenii să discute cu un medic despre vaccin.
dr. Adriana Pistol
directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile
Ce trebuie să ştii despre vaccin
- Reduce cu 70-90% riscul de a contracta virusuri gripale.
- Conţine particule inactivate ale virusurilor gripale, care doar declanşează un răspuns imunitar din partea organismului, dar nu este capabil să producă îmbolnăvirea.
- Compoziţia acestuia diferă de la un an la altul, în funcţie de tulpinile de gripă care circulă în sezonul respectiv. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt cei care stabilesc compoziţia.
- Este indicat în mod deosebit unor categorii mai predispuse la îmbolnăvire: bătrânii, copiii, persoanele cu boli cronice (astm bronşic, diabet, boli cardiovasculare), persoanele care iau medicamente ce slăbesc imunitatea (bolnavii cu cancer sau cu HIV/SIDA), gravidele şi personalul medical.
- În lipsa vaccinului, copiii şi bătrânii pot face complicaţii precum bronşita şi pneumonia.
- Nu protejează de viroze respiratorii.
- Nu se poate administra bebeluşilor mai mici de şase luni.
- Este testat în fiecare an.
- Poate avea reacţii adverse: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi vărsături. Ele ar trebui să dispară după cel mult 48 de ore.
Campania de vaccinare gratuită începe la finalul lunii
Ministerul Sănătăţii continuă şi în acest an campania de vaccinare antigripală gratuită. „Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania la sfârşitul acestei luni", au declarat reprezentanţii instituţiei. Un milion de doze de vaccin vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie şi al spitalelor câtorva categorii de persoane aflate la risc de îmbolnăvire, aceleaşi ca în anii anteriori: persoanele cu vârste peste 65 de ani, cu boli cronice, în special cu boli respiratorii, cardiovasculare şi metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, precum şi personalul medical.
Toamna, anotimpul optim pentru imunizare
Specialiştii din Ministerul Sănătăţii susţin că, până la această dată, nu au înregistrat niciun caz de gripă. În ceea ce priveşte virozele respiratorii, nu există o tendinţă de creştere a numărului de cazuri deocamdată. Chiar şi aşa, medicii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte regulile de igienă pentru a evita îmbolnăvirea.
Cel mai bun moment pentru a face vaccinul antigripal este toamna, înainte de apariţia unei eventuale epidemii de gripă. Organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusurilor gripale.
Gravidele, în vizorul autorităţilor
Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au în acest an un grup-ţintă pentru vaccinarea antigripală: femeile însărcinate. Aceştia insistă asupra importanţei imunizării gravidelor - categorie care nu este inclusă între cele din campania anuală de vaccinare antigripală din România.
„Recomandarea vine după ce s-a constatat că rata de fatalitate la gravide a variat între 20% şi 50% în timpul pandemiilor de gripă din 1918 şi din 1957. Dacă, în trecut, vaccinarea antigripală se recomanda doar pentru al treilea trimestru de sarcină, din 2004, ea este indicată la orice vârstă a sarcinii. Cu atât mai mult gravidele cu boli cronice ar trebui să se imunizeze. Gripa poate produce drame care trebuie şi pot fi evitate: avort, naştere prematură, greutate mică a bebeluşului la naştere", explică dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă din România. Potrivit specialistului, vaccinul protejează de gripă bebeluşul până la vârsta de şase luni.
Peste o jumătate de milion de decese sunt cauzate de gripă la nivel mondial.