Excesul de internet poate provoca tulburări psihice
0Accesul prelungit la mediul online poate provoca tinerilor stres, tulburări de somn şi chiar depresie, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Gothenburg, din Suedia.
Timp de un an, oamenii de ştiinţă au monitorizat 4.100 de voluntari, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani. La sfârşitul acestei perioade au constatat că majoritatea tinerilor care au folosit în mod exagerat calculatorul sau telefonul mobil pentru a naviga pe internet au dezvoltat anumite tulburări psihice. „Subiecţii s-au lăsat «prinşi» uşor de jocurile online, de reţelele de socializare sau de schimbul de mesaje cu prietenii, aşa că au depăşit constant timpul iniţial alocat internetului. Drept urmare, au intrat în criză de timp şi au neglijat alte proiecte sau activităţi personale.
Consecinţele au fost somnul insuficient, supraîncărcarea psihică, stresul şi, în unele cazuri, depresia", a declarat Sara Thomee, coordonatorul studiului. Cercetătorii suedezi au concluzionat că persoanele conectate permanent la mediul online sunt supuse unui adevărat „bombardament" de informaţii care îi suprasolicită mintal. Iar în baza acestor concluzii au cerut autorităţilor din ţara lor să ia măsuri de atenţionare a populaţiei în privinţa excesului de internet şi a consecinţelor sale. „Sfaturile din domeniul sănătăţii publice ar trebui să includă şi informaţii cu privire la utilizarea sănătoasă a acestei tehnologii", a adăugat Sara Thomee.
Telefonul, factor de stres
Acelaşi studiu a stabilit că există o corelaţie între stresul puternic şi faptul de a fi în permanenţă disponibil la telefon. „Asta înseamnă că poţi fi deranjat în orice moment, atunci când eşti ocupat sau când te odihneşti, iar senzaţia pe care o provoacă este că nu eşti niciodată cu adevărat liber. În plus, atunci când nu răspunzi la apeluri sau mesaje apare un sentiment de vinovăţie, iar stresul se instaurează imediat", a mai spus Thomee.