Ponta i-a spus „da!“ Corinei Martin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Martin se arată încrezătoare: „minivacanţa de 1 Mai va 
impulsiona achiziţia pachetelor turistice, mai ales pe turismul intern. 
Împreună cu hotelierii de pe litoral, aşteaptăm între 40-50.000 de 
turişti”
Corina Martin se arată încrezătoare: „minivacanţa de 1 Mai va impulsiona achiziţia pachetelor turistice, mai ales pe turismul intern. Împreună cu hotelierii de pe litoral, aşteaptăm între 40-50.000 de turişti”

Este al doilea an când Corina Martin, preşedinte al Asociaţiei de Promovare Litoral-Delta Dunării şi al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistice din România, a solicitat Guvernului să declare 2 mai, zi naţională liberă pentru bugetari, urmând ca aceasta sa fie recuperată ulterior.

Premierul a spus „da”, iar decizia sa este de salutat în contextul în care turismul românesc nu benficiază, precum cel al competitorilor noştri, de măsuri de sprijin direct.

Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului, spune că „anunţarea din timp a unei Ordonanţe de Guvern care să stabilească data de 2 Mai ca fiind liberă, va da posibilitatea accesării unor oferte de 4 – 5 zile în staţiunile din România. Este deja o tradiţie să pleci de 1 Mai la munte sau la mare, mai ales că există posibilitatea recuperării acestei zile în săptămâna imediat următoare. Încasările din taxele aferente combustibilului şi serviciilor consumate, vor produce creştere la buget”.

Iustin Codrescu, administratorul unui hotel montan de 4 stele, şi Georgiana Miruna Velea, administrator al unui boutique hotel de 4 stele de pe litoral, sunt pregătiţi să-i primească pe turişti pentru întregul interval: „pachetul de cazare pentru mini-vacanţa de 1 Mai este unul special – ne spune Codrescu – pentru ca avem activităţi pe care turiştii le vor găsi doar la noi, şi doar în acest interval”, în timp ce Velea ne asigură că „pachetul turistic nu conţine surprizele pe care oaspeţii le vor avea de-a lungul şederii lor, surprize care – cred ea – îi vor determina pe aceştia să revină curând”.

Se pune o întrebare legitimă: ce încasări la buget rezultă direct din această măsură? Greu de spus! De fapt, imposibil! Şi asta pentru că nu avem structuri dedicate, capabile să măsoare acest indicator. Recunoaştem cu toţii că turismul este o ramură plină de potenţial şi că cel mai mare atuu al său este acela de a aduce valoare adăugată, dar autorităţile nu întreprind nicio măsură concretă în această direcţie şi nici capabile sa genereze cifrele aferente, nu sunt.

În orice caz, touroperatorii din industrie şi reprezentanţii asociaţiilor de profil spun în cor că în acest fel se stimulează consumul de turism şi servicii conexe. Corina Martin se arată încrezătoare: „minivacanţa de 1 Mai va impulsiona achiziţia pachetelor turistice, mai ales pe turismul intern. Împreună cu hotelierii de pe litoral, aşteaptăm între 40-50.000 de turişti, în condiţiile în care această sărbătoare civilă se suprapune, practic, debutului de sezon estival. Toate destinaţiile vor avea de câstigat, iar daca ziua de 2 mai n-ar fi fost liberă românii, ar fi preferat grătarul de acasă, în loc să-şi dorească să consume diverse servicii turistice”.

image

Dragoş Horhocea, proprietarul unei agenţii de turism este de părere că „premierul a acţionat în sensul creşterii încasărilor la buget, întrucât mulţi români îşi vor face planuri de vacanţă”. În opinia sa „vor creşte cererile pe turism intern, dar şi solicitările de city-break-uri, îndeosebi în oraşele mari”.

Într-adevăr, corporatiştii şi segmentul de public care trăieşte în oraşele mari, optează mai degrabă pentru city-break-uri. Mihaela Avarvarei lucrează la sediul central al uneia dintre marile companii de telefonie mobilă. Pentru că ziua de 2 mai este liberă, va merge la Istanbul cu logodnicul ei, călătorie la care visează de doi ani. City-break-ul i se pare cea mai bună formulă pentru un tur complet de oraş, cu vizitare de obiective turistice şi culturale, dar mai ales pentru shopping. Se căsătoreşte în primăvara următoare, aşa că îşi va căuta rochie de mireasă la Istanbul, pentru ca acolo preţurile sunt mult mai mici decât în România – dar mai ales pentru că va cumpăra verighetele pe care şi le doreşte. Pe acestea din urmă le-a ochit pe internet, după căutări intense. A şi negociat preţul prin mail, deci nu trebuie decât să le probeze şi să le ridice. Spune că diferenţa de preţ cu care ar fi cumpărat rochia şi bijuteriile, la care a mai adăugat 200 de euro, îi permite să petreacă, împreună cu iubitul ei, 4 zile la Istanbul, într-un hotel de 3 stele, în pachet fiind inclus transportul, cazarea cu mic dejun şi transferurile.

Scurt remember al semnificaţiei zilei de 1 Mai: aceasta a fost decretată Ziua Muncii în anul 1889, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. A devenit internaţională şi este sărbătorită ca zi liberă, datorită efortului sindicatelor de a convinge autorităţile şi decidenţii vremii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite