FOTO Oraşele-fantomă ale lumii unde timpul a stat în loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşe fantomă care sunt abandonate din cauza catastrofelor atomice, a dezastrelor miniere sau, pur şi simplu, din motive economice. Printre aceste oraşe părăsite complet se numără Pripyat din Ucraina, de lângă Cernobîl, şi un sat minier din Namibia.

În aceste oraşe există încă avioane, trenuri, automobile, case, aeroporturi şi mine îngheţate în timp. Oraşele-fantomă sunt cele mai stranii locuri de pe planetă, notează „Daily Mail“. 

Odată erau localităţi pline de viaţă, acum a rămas doar imaginea îngheţată a unor monumente triste parcă ridicate în cinstea declinului economic, revoltelor politice, războaielor cu întorsături tragice sau dezastrelor naturale. 

Pripyat, Ucraina

Poate cel mai cunoscut oraş părăsit este Pripyat din Ucraina. În luna aprilie a anului 2006 s-au împlinit 20 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din lume, atunci când un reactor din Cernobîl a explodat, împrăştiind un nor radioactiv peste Uniunea Sovietică şi Europa. Pripyat era oraşul muncitorilor Cernobîlului, locul de unde plecau în fiecare dimineaţă spre centrală, dar, după cum se vede din poze, nu mai e nimeni acolo care să-şi amintească.

Aproape 50.000 de rezidenţi din Pripyat şi din împrejurimi au fost evacuaţi după accidentul din 1986. Acum, la 27 de ani după acel dezastru, zona contaminată a oraşului Pripyat a devenit o destinaţie preferată de turişti. Până în ziua de azi în Pripyat au rămas în picioare clădiri, un parc de distracţii şi chiar maşinuţele din acel parc de distracţii cu care se distrau copiii, au rămas împietrite în aceleaşi poziţii, ca şi cum turul s-a încheiat cu doar câteva minute în urmă.

Kolmanskop, Namibia

Un alt oraş-fantomă este Kolmanskop din Namibia, ţară aflată în sudul Africii. Aici, dunele de nisip au înghiţit ceea ce era odată o localitate minieră a Coastei Diamantelor din Namibia.

Oraşul a fost abandonat în anii '50, după cel de-Al Doilea Război Mondial, atunci când preţurile la diamante au scăzut drastic şi operaţiunile cu această piatră preţioasă s-au mutat la Oranjemund.

Varosha, Cipru

În Cipru, case şi străzi părăsite se pot vedea în oraşul Varosha din nordul ţării. Varosha a fost o staţiune litorală populară, până la invazia turcilor din 1974.  

Gara Centrală din Detroit, Michigan, SUA

Cea mai populară clădire abandonată din SUA este Gara Centrală din Detroit. Timp de ani de zile, turnul depoului de trenuri, chiar de lângă centrul oraşului Detroit, a stat mărturie decăderii oraşului.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite