Dracula nu este din Transilvania şi nu a fost inspirat de Vlad Ţepeş, susţine un scriitor: cum a fost creat, de fapt, personajul lui Bram Stoker VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bram Stoker, autorul romanului ”Dracula. FOTO  Arhiva
Bram Stoker, autorul romanului ”Dracula. FOTO  Arhiva

Un scriitor britanic susţine într-o carte care va fi publicată anul acesta că autorul Bram Stoker nu a fost inspirat de domnitorul Vlad Ţepeş atunci când l-a creat pe Dracula, ci de scrierile unui preot englez.

Andy Struthers, un scriitor britanic de 49 de ani, scrie în volumul intitulat „Dracula Incarnate: Unearthing The Definitive Dracula” că Bram Stoker nu s-a gândit la Vlad Ţepeş şi la Tansilvania când l-a creat pe Dracula, ci s-a inspirat din scrierile preotului anglican din Exter, Sabine Baring-Gould, care a trăit între 1834 şi 1924. 

Acesta a scris lucrarea „The Book of Were-Wolves”, un studiu despre licatropie (capacitatea anumitor oameni de a se transforma în vârcolaci), iar Stoker ar fi fost interesat şi de o povestire despre vampiri, „Margery of Quether”.

Struthers precizează că acesta este motivul pentru care în cartea „Dracula”, personajul Jonathan Harker pleacă din Exeter în periculoasa călătorie spre Transilvania. 

image

Scriitorul britanic Andy Struthers. FOTO warringtonguardian.co.uk

Britanicul spune că Bram Stoker a inclus detaliul despre Exeter ca un indiciu şi ca o referinţă la scrierile lui Baring-Gould, tocmai pentru că s-ar fi inspirat din cele scrise de acesta.

dracula

Preotul Sabine Baring-Gould. FOTO Daily Mirror

Transilvania este renumită pentru localităţile sale medievale, dar mai ales pentru Castelul Bran, alături de peisajele sale spectaculoase, care te transportă înapoi în timp. 

image

FOTO bran-castle.com

Comitatul Devon, unde se află oraşul Exter, este înconjurat de plaje nisipoase şi stânci spectauloase, are la rândul său oraşe medievale şi castele, dar şi terenuri mlăştinoase.

image

FOTO theglobetrotter.co.uk

Teoria scriitorului Andy Struthers va fi prezentată în cadrul Congresului Mondial Dracula, care este organizat anual la Dublin, în Irlanda, şi la care iau parte şi descendenţii scriitorului Bram Stoker.

Scrierile preotului Sabine Baring-Gould despre vârcolaci şi vampire i-au oferit lui Stoker elemente pentru propria poveste, de fapt i-a furnizat aproape toate elementele de care avea nevoie pentru a-şi pune la punct propria poveste despre vampiri, a declarat scriitorul despre celebrul roman al lui Stoker.

Britanicul susţine că Stoker obişnuia să le mulţumească prietenilor şi cunoştinţelor care îl ajutau sau îl inspirau în vreun fel să-şi contureze personajele, introducând în scrierile sale referiri la ei.

Exeter a fost inclus în nuvelă ca o modalitate de a-i mulţumi lui Baring-Gould pentru volumul de informaţie pe care i l-a oferit. Probabil că oamenii vor fi surprinşi sau şocaţi de descoperirile mele, mai ales că aproape tot ceea ce cunosc ei ca fiind adevărat se va dovedi fals. Este ca şi cum ar afla cine este cu adevărat Moş Crăciun, a anticipat acesta reacţiile fanilor lui Dracula.
Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite