Psihologia emoticoanelor: cum ne influenţează reacţiile şi comportamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Smiley face” a fost primul emoticon apărut online, în anul 1982 FOTO: Shutterstock
„Smiley face” a fost primul emoticon apărut online, în anul 1982 FOTO: Shutterstock

Ceea ce a început ca un simplu :) a ajuns astăzi un limbaj în sine, care umanizează conversaţiile online la fel de bine ca limbajul corpului. Emoticoanele ne influenţează reacţiile şi comportamentul mai mult decât ne putem imagina, spun psihologii.

În anii '80, mai exact pe data de 19 septembrie 1982, la ora 11:44 a.m., profesorul Scott Fahlman, de la Universitatea Carnegie Mellon, a postat un mesaj pe un forum universitar: „Propun următoarea secvenţă de semne pentru glumeţi: :-) Citiţi-o pe o parte“. Acela a fost momentul în care au luat naştere emoticoanele, acele semne care acoperă astăzi toată gama de sentimente umane şi care însoţesc astăzi aproape toate conversaţiile online. „De multe ori, glumele foarte simple erau prost înţelese“, a explicat mai târziu profesorul necesitatea emoticoanelor.  

Pe reţeaua de socializare Twitter există un forum în care sunt dezbătute sensurile emoticoanelor şi sunt sugerate unele noi. Varietatea acestor semne este atât de mare astăzi, încât se poate vorbi despre un limbaj în sine.

 Pentru profesorul de sociologie Ben Agger, de la Universitatea din Texas, răspândirea largă de care se bucură emoticoanele în prezent vorbeşte despre o comunicare online limitată înainte de apariţia acestora. „Emoticoanele oferă nuanţele pe care le are o conversaţie faţă în faţă, acele nuanţe şi subtilităţi care în mod normal lipsesc atunci când interacţionăm prin intermediul unui ecran. Ele (n. r. - emoticoanele) încearcă să compenseze acea alienare“, crede profesorul Agger.

Specialistul susţine că trăim astăzi cea mai creativă perioadă din toate timpurile, în care copiii şi tinerii stăpânesc foarte bine puterea scrierii pentru a comunica pe distanţe mari, în ciuda presiunilor sociale. Emoticoanele sunt, desigur, o componentă importantă în acest proces.

Facilitează comunicarea

Pe măsură ce acestea au început să înlocuiască unele cuvinte, oamenii de ştiinţă au realizat că ele au asupra noastră mai multă putere decât ne-am imagina. Folosite în actul comunicării, ele ne pot influenţa deciziile şi comportamentul în moduri neaşteptate, scrie BBC online.

Când este însoţit de un emoticon precum „smiley face“, un simplu salut pe reţelele online ne poate spune ce stare are interlocutorul nostru, influenţându-ne atitudinea vizavi de el. Un studiu recent arată că angajaţii care primesc de la angajatorii lor o critică însoţită de un „smiley face“ tind să o accepte mai uşor. O altă cercetare susţine că studenţii sunt mai tentaţi să accepte participarea la cursurile online atunci când în discuţiile de grup se folosesc emoticoane.

Semne cu chip de om

Legătura noastră cu aceste simboluri online este departe de a fi superficială, sunt de părere oamenii de ştiinţă. A fost demonstrat că ele declanşează în creier aceeaşi activitate cerebrală înregistrată când privim o faţă umană reală – după cum susţine un studiu australian publicat în revista de specialitate „Social Neuroscience“.  Altfel spus, am fost condiţionaţi cultural să reacţionăm puternic la vederea acestor semne, care poartă emoţii complexe şi profunde, aşa cum nici cuvintele nu reuşesc să o facă.

Nu este de mirare, în aceste condiţii, că Facebook a făcut o investiţie serioasă în dezvoltarea unor emoticoane complexe, diferite de cele deja tradiţionale. Anul trecut, psihologul Dacher Keltner, de la Universitatea din California, a primit sarcina de a realiza designul acestor emoticoane animate care exprimă emoţii de la anxietate la indignare. „Cu cât emoticoanele sunt folosite de mai mulţi oameni, cu atât există o probabilitate mai mare ca aceştia să comunice între ei şi să-şi răspundă la mesaje“, spune Keltner, care crede că această formă de comunicare nonverbală este foarte importantă în mediul online.

Este de aşteptat ca emoticoanele din viitor să fie mai complexe şi să exprime întreaga gamă de emoţii, cu nuanţele sale. Nu este exclus ca emoticoanele viitorului să fie create după asemănarea noastră, după limbajul nostru corporal sau vocea noastră.

Citeşte şi:

FOTO Modă cu emoticoane pentru fanii reţelelor sociale

„Emoticonul“ este perceput de creier ca o faţă umană reală

Emoticoanele supradimensionate ajung şi pe versiunea de web a Facebook

 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite