Onicofagia sau de ce ne roadem unghiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rosul unghiilor ar fi o formă primară prin care individul încearcă să facă faţă tensiunii interioare, anxietăţii, situaţiilor stresante sau să-şi reprime pornirile agresive. FOTO news.com.au
Rosul unghiilor ar fi o formă primară prin care individul încearcă să facă faţă tensiunii interioare, anxietăţii, situaţiilor stresante sau să-şi reprime pornirile agresive. FOTO news.com.au

Psihologii consideră rosul unghiilor oglinda unor probleme emoţionale mai adânci decât ar părea că ascunde la o primă vedere. Întâlnit mai ales în primii ani de viaţă ai copilului, acest obicei se păstrează adesea în timpul adolescenţei şi în perioada  maturităţii. Un studiu recent relevă că 46% din adolescenţi şi 35% din adulţi prezintă acest comportament.

Pare un obicei inofensiv, deşi deranjant pentru cei care nu pot scăpa de el. În formele cele mai grave, onicofagia ar putea fi încadrată, la propunerea Asociaţiei Psihiatrice din Statele Unite ale Americii, în categoria gesturilor automutilante. Nu în ultimul rând, rosul unghiilor ar putea fi unul din semnalele comportamentului caracteristic sindromului ADHD, după cum s-a descoperit recent. 

Există mai multe teorii care explică acest comportament, chiar dacă niciuna nu este acceptată ca fiind singura valabilă. Inclusiv celebrul psihanalist Sigmund Freud avea propria teorie, legată de primele etape ale dezvoltării psiho-sexuale. Mai exact, Freud considera că rosul unghiilor denotă o problemă de sub-alimentare sau supra-alimentare la sugari, ba chiar posibile probleme de relaţionare cu mama. 

Alţi psihologi consideră că ar fi o formă primară prin care individul încearcă să facă faţă tensiunii interioare, anxietăţii, situaţiilor stresante sau să-şi reprime pornirile agresive, notează bbc.co.uk. De unde şi apariţia în momente tensionate, ca susţinerea examenelor, un interviu de angajare, pe fondul unor conflicte familiale etc.

Psihoterapeuţii descriu persoanele care îşi rod unghiile drept persoane hiperactive, autoritare, instabile emoţional, anxioase, care întâmpină dificultăţi în exteriorizarea sentimentelor sau timide, cu tendinţa de a se retrage din viaţa socială.

În unele ţări, cum este cazul Olandei, rosul unghiilor reprezintă o problemă cât se poate de serioasă, motiv pentru care există şi un spital de onicofagie. Astfel, la Institutul de Onicofagie Patologică din Venlo s-a pus la punct un tratament pentru cei care vor să scape de acest obicei, iar rata de vindecare este de aproape 98%, după aproximativ o lună. Dincolo de consilierea psihologică, pacienţilor li se montează pe mâini un dispozitiv care îi împiedică să introducă degetele în gură, dar care le permite desfăşurarea activităţilor de zi cu zi.

Trucuri recomandate pentru a renunţa la rosul unghiilor:

1. Unghiile trebuie să fie mereu tăiate pentru a descuraja această practică

2. În farmacii există o ojă amară destinată persoanelor care încearcă să renunţe la rosul unghiilor

3. În cazul femeilor, montarea unghiilor false ar putea să reprezinte o soluţie, dar şi folosirea unor oje în nuanţe cât mai aprinse, pentru a atrage atenţia asupra acestui gest făcut în mod inconştient

4. Purtarea unor brăţări zgomotoase care să atragă atenţia că ducem mâinile la gură

5. Ocuparea mâinilor cu obiecte antistres, de tipul mingiuţelor din cauciuc

6. Ungerea degetelor cu diverse substanţe cu gust neplăcut, la fel cum se procedează cu copiii care obişnuiesc să-şi bage mânuţele în gură

7. Unii medici recomandă badajarea degetelor


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite