Empatia, o calitate pe cale de dispariţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suntem tot mai puţin dispuşi să-i ascultăm  şi să-i înţelegem pe cei din jurul nostru
Suntem tot mai puţin dispuşi să-i ascultăm şi să-i înţelegem pe cei din jurul nostru

Ne pasă tot mai puţin ce este în sufletul oamenilor din jurul nostru şi am devenit insensibili la trăirile lor afective. Cel puţin aşa susţin cercetătorii Universităţii „Michigan”, care au „măsurat” abilitatea de a empatiza cu ceilalţi.

Poate că nu suntem cea mai puternică specie din regnul animal, dar deţinem o caracteristică ce ne face speciali: empatia. Se credea până acum că această calitate este înnăscută şi că se datorează evoluţiei unei porţiuni a creierului uman: lobul frontal anterior. Dacă această porţiune ar fi lobotomizată, ne-am pierde abilitatea de a empatiza cu cei din jurul nostru, cred unii oameni de ştiinţă. Cercetările moderne îi contrazic însă: empatia se poate pierde şi fără intervenţii chirurgicale pe creier. Tinerii de astăzi sunt mai puţin sensibili la trăirile celorlalţi decât cei de acum 30 de ani. Ce înseamnă acest lucru? Că este o trăsătură dobândită, pe care o putem avea doar dacă ne-o dorim.

Ne pasă cu 75% mai puţin

Capacitatea generaţiilor actuale de tineri de a înţelege trăirile altora a fost „măsurată" de cercetătorii Universităţii „Michigan" din SUA, prin autoevaluări făcute de aproape 14.000 de studenţi din 1979 şi până în prezent. Participanţilor la studiu li s-a cerut să marcheze cu „Da" sau cu „Nu" afirmaţii de tipul: „Deseori sunt sensibil în faţa persoanelor mai puţin norocoase decât mine" sau „Încerc să înţeleg punctul de vedere al fiecăruia într-un conflict, înainte de a lua o decizie". Comparând răspunsurile tuturor generaţiilor de tineri, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei de astăzi sunt cu 75% mai puţin empatici decât studenţii de acum trei decenii.

De vină este izolarea socială

Cercetarea nu a fost realizată în România şi nici măcar pe continentul european, însă contextul social este similar. Izolarea socială, un fenomen ce a luat amploare în lumea modernă, ar putea sta la baza lipsei de empatie de care dăm dovadă, potrivit unei teorii. Oamenii interacţionează tot mai puţin, preferând să petreacă timpul singuri, în intimitatea propriului lor cămin.

Renunţarea la lectură, o altă cauză

Numărul celor care citesc cărţi s-a diminuat simţitor în ultimele decenii, iar tendinţa ar putea avea legătură cu lipsa de empatie a tinerilor de azi. Cercetătorii de la Universitatea „York" din Canada au observat că de numărul de poveşti pe care le citesc preşcolarii depinde abilitatea lor de a înţelege emoţiile persoanelor din jur. O altă concluzie a cercetării a fost că adulţii care nu obişnuiesc să citească ficţiune sunt mai puţin empatici. Dincolo de cauzele care au dus la acest fenomen, cert este că oamenii sunt tot mai puţin înţelegători unii cu ceilalţi, reacţionează impulsiv, fără a se pune în poziţia persoanei pe care o au în faţă. Continuând pe acest drum, relaţiile interumane se vor degrada tot mai mult.

«Epidemie» de  narcisism printre tinerii de astăzi

Iubirea exagerată de sine, care „anulează" empatia, este o trăsătură întâlnită la tineri astăzi mai mult decât oricând în istoria umanităţii. „Epidemia de narcisism a «lovit» în mod deosebit fetele. Site-urile de Internet şi emisiunile TV promovează narcisismul ca pe un comportament normal", spune profesorul psiholog Jean Twenge de la Universitatea de Stat „San Diego" din SUA, cel care a făcut această constatare. Atât de răspândit este narcisismul în societatea actuală, încât membrii Asociaţiei Americane a Psihiatrilor se gândesc să-l scoată din categoria bolilor psihice, unde este încadrat acum, şi să-l înscrie ca trăsătură de personalitate.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog, psihoterapeut

Mergând în direcţia unei societăţi individualiste, în care fiecare se bazează pe efortul personal, se pierd valori umane esenţiale. Empatia, deschiderea către celălalt şi colaborarea sunt de multe ori percepute ca slăbiciuni şi întâmpinate prin relaţii neloiale. În societatea competitivă de astăzi, nu se mai ţine cont de maniera de raportare la celălalt, mai important fiind ca rezultatul să fie benefic învingătorului. Egoismul şi egocentrismul par brusc valori pe care le încurajăm social. Fără să ne dăm seama, ne educăm înspre a ne apăra tot mai mult pe noi şi interesele noastre şi, astfel, ne îndepărtăm tot mai mult unii de alţii. Inerent, relaţiile devin tot mai superficiale.

Beneficiu: Oamenii singuratici au probleme în a percepe emoţiile celor din jur şi sunt mai puţin înţelegători.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite