Cum poţi fi înşelat când călătoreşti în ţări ca Ungaria, Polonia sau Croaţia şi la ce trebuie să fii atent ca să nu cazi în plasa escrocilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Olanda se practică furtul bunurilor personale din restaurante, baruri sau terase. Foto: garancedore.fr
În Olanda se practică furtul bunurilor personale din restaurante, baruri sau terase. Foto: garancedore.fr

Turiştii reprezintă ţinte uşoare şi sigure în multe ţări europene precum Ungaria, Polonia, Croaţia sau Cehia, aceştia nefiind familiari cu locurile pe care le vizitează şi fiind adesea distraşi de diverse activităţi.

Compania specializată pe asigurări de călătorii şi alte tipuri AIG a realizat un infografic care evidenţiază cele mai populare escrocherii din Europa în momentul de faţă.

În Republica Cehă persoanele care se dau drept poliţişti, fiind chiar deghizate corespunzător, te pot acuza din senin de o infracţiune, cerându-ţi paşaportul şi portofelul, pe care cel mai probabil nu le vei mai recupera ulterior.

În Ungaria, turiştii pot fi păcăliţi cu bani falşi. Ca măsură de prevenţie, este bine să nu schimbaţi valută pe stradă, cu ajutorul persoanelor neautorizate şi să aveţi grijă la companiile de taxi ale căror servicii le contractaţi. Au existat cazuri în care inclusiv şoferii de taxi au folosit pentru rest bancnote false. Banii sunt fie falşi, nevalizi, fie este vorba despre bancnote din ţările vecine.

În Croaţia, escrocheria cea mai populară este metoda „umflării” notei de plată. Nu se întâmplă însă peste tot, ci mai ales în aşa-numitele “gentlemen’s clubs” în care se suprataxează clientul prin adăgarea de taxe inexplicabile la nota de plată finală. În cazul în care nu ai suficienţi bani pentru a o achita, eşti escortat până la un bancomat şi, după caz, eşti ameninţat.

În Polonia este foarte probabil să întâlneşti taximetrişti falşi, mai exact persoane care fac taximetrie pe cont propriu. Aceştia te vor minţi că aparatul de taxat al maşinii este stricat şi te vor suprataxa. De obicei, falşii taximetrişti sunt amplasaţi în aeroporturi şi în punctele de atracţie pentru turişti.

Escrocheriile sunt practicate şi în ţările europene mai dezvoltate, unde se folosesc însă alte metode, unele dintre ele mai puţin sau deloc utilizate în restul statelor.

Astfel, în Olanda se practică furtul bunurilor personale din restaurante, baruri sau terase. De obicei hoţii pretextează că vor să îţi vândă ceva sau că sunt în căutarea unui prieten, în acelaşi timp deposedându-te de geantă, telefon sau de alte bunuri.

În Spania, se inventează taxe de acces, de exemplu pentru a intra în Gibraltar. Escrocii au acte de identitate false şi merg la fiecare maşină în parte, cerând bani pentru taxa de acces în zona respectivă.

În Franţa se practică metoda “falselor petiţii”.  Copii sau adolescenţi care, de cele mai multe ori, pretind că sunt surzi şi că reprezintă o organizaţie caritabilă cunoscută, te vor aborda pentru a semna o petiţie, ocazie cu care îţi vor cere şi bani.  

Potrivit publicaţiei businessinsider.com, AIG mai prezintă şi metoda “găuririi anvelopelor” drept una din  escrocheriile întâlnite cel mai des în Italia. Escrocii, supranumiţi “piraţii autostrăzilor”, îţi găuresc anvelopele într-un mod discret, iar apoi te urmăresc până ce staţionezi. Jucând rolul bunului samaritean, aceştia se oferă să te ajute, jefuindu-te în timpul procesului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite