Capitalul uman românesc, şcolit pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 3,5 miliarde de euro din Fondul Social European vor fi puse la dispoziţia României, pentru dezvoltarea resurselor umane, până în 2013. La suma acordată de UE se adaugă o

Aproximativ 3,5 miliarde de euro din Fondul Social European vor fi puse la dispoziţia României, pentru dezvoltarea resurselor umane, până în 2013. La suma acordată de UE se adaugă o contribuţie naţională de 635 milioane de euro.

Contractarea acestor bani ar putea începe peste două luni, potrivit ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, Gheorghe Barbu.

Din totalul de 4,1 milioane de euro, 40% va fi destinat promovării procesului de învăţare pe întreg parcursul vieţii şi pentru adaptarea forţei de muncă la cerinţele pieţei. Pentru promovarea măsurilor active de ocupare pentru populaţia inactivă, alocarea financiară va fi 33%.

Ministrul muncii a spus că Fondul Social European "este crucial în dezvoltarea economică a României", iar grupurile-ţintă sunt persoanele din mediul rural care trăiesc din agricultura de subzistenţă, tinerii şomeri şi şomerii de lungă durată.

"Încă sunt multe probleme care menţin România mult sub nivelul de bunăstare din alte state membre ale UE. Competitivitatea se situează la un nivel scăzut pentru a face faţă provocărilor pe piaţa globală.

Atunci când vorbim despre probleme, fac referire la un sistem educaţional a cărui calitate a progresat insuficient până acum şi care are încă o capacitate scăzută de a răspunde nevoilor de pe piaţa muncii", a recunoscut Barbu.

Totodată, vor fi vizate şi grupurile sociale vulnerabile, precum persoanele cu dizabilităţi, cele marginalizate social şi populaţia romă.

În opinia ministrului muncii, România înregistrează încă o rată mare a şomajului de lungă durată şi în rândul tinerilor, iar participarea la formarea profesională este cea mai scăzută din Europa.

El a estimat că rata de absorbţie a fondurilor în primul an va fi de 50% pentru că deja există proiecte. "Suntem pregătiţi cu 1.000 de proiecte care sunt eligibile, dar care au rămas nefinanţate. Odată cu accesarea Fondului Social European, România va avea destui bani. Problema va fi ca şi proiectele să fie bine făcute şi elibigile", atrage atenţia Gheorghe Barbu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite