Sfaturi pentru a creşte un copil responsabil
0Copiii deprind obiceiuri pe care le observă în jurul lor. De cele mai multe ori, vor să fie ca părinţii sau ca fraţii mai mari. Vor să facă lucruri pe cont propriu şi, adesea, resping ajutorul unui părinte. Este un prim semn de asumare a responsabilităţii.
Oricât de mare ar fi străduinţa ta, copilul poate avea momente de iresponsabilitate, fie acasă, fie la şcoală, iar de aici până la a face din acest comportament neadecvat un obicei zilnic mai este doar un pas. Astfel, pot apărea probleme cum ar fi performanţele şcolare scăzute sau situaţii conflictuale acasă. Comunicarea, şi nu cearta, este cheia relaţiei dintre părinţi şi copii. Petrece cât mai mult timp cu copilul tău, oferă-i încredere şi lasă-l să ia decizii de unul singur, potrivit vârstei.
Lasă-l să-şi câştige autonomia
La vârsta preadolescentă, viaţa socială devine mai importantă pentru copii, iar părinţii trec, cumva firesc, pe locul doi. Aceştia vor să-şi cheltuiască banii de buzunar aşa cum doresc, să-şi aleagă activităţile extraşcolare, să-şi pregătească hainele pentru şcoală sau sport. Unii părinţi însă nu sunt pregătiţi să-i lase ”să-şi ia zborul” şi, prin acest comportament, le limitează dezvoltarea şi încrederea în sine.
Lasă-ţi copilul să participe la treburile casei, dându-i sarcini precise: să ducă gunoiul, să te ajute în bucătărie, să cumpere pâine, să plimbe câinele. În timp, vei observa că va lua singur iniţiativa de a se implica în gospodărie. Încearcă să nu-l mustrezi dacă arde vreo clătită sau dacă nu a aranjat hainele cum o faci tu. Orice încercare trebuie încurajată. Petrece timp cu el şi cunoaşte-i prietenii! Organizează ieşiri în aer liber în care şi el poate face alegeri, dar menţine anumite reguli ale casei şi de comportament. Este important să-ţi înveţi copilul, încă de la o vârstă fragedă, că are dreptul la opinie.
Citeşte aici alte sfaturi pentru a avea un copil responsabil.