Motivul pentru care gravidele sunt mai uituce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Psihologii au găsit, se pare, explicaţia faptului că femeile însărcinate au probleme cu memoria pe măsură ce se apropie de momentul naşterii.

O cercetare condusă de medicul specialist Victoria Bourne, din cadrul University of London, arată că schimbările care intervin în creierul unei femei însăcinate sunt menite să creeze legătura emoţională dintre viitoarea mamă şi copil. Multe gravide se plâng că uită foarte uşor o mulţime de lucruri, chiar dacă nu s-au confruntat cu această problemă înainte să rămână însărcinate. Până acum s-a presupus că este o etapă firească a gravidităţii, fără să existe o explicaţie ştiinţifică.

Studiul realizat la University of London a implicat monitorizarea activităţii creierului pentru 19 femei însărcinate şi a altor 20 de femei care deja născuseră şi ai căror copii aveau 9 săptămâni. În acest timp li s-a prezentat o serie de imagini cu adulţi şi bebeluşi cu expresii faciale pozitive sau negative. În cazul femeilor însărcinate s-a înregistrat o activitate mult mai intensă în zona din creier asociată cu emoţiile, respectiv în partea dreaptă, spre deosebire de cele care erau deja mame, unde activitatea s-a derulat mai ales în partea stângă, zonă a creierului asociată cu funcţiile cognitive, raţionale.

Un alt lucru interesant observat în timpul testării a fost că femeile însărcinate au identificat mult mai corect expresiile de pe feţele prezentate decât mamele, ceea ce ar explica faptul că hormonii acţionează în aşa fel încât femeia să fie cât se poate de pregătită pentru formarea legăturii cu copilul, imediat după ce naşte. 

Autoarea studiului a tras concluzia că hormonii activează în timpul sarcinii în aşa fel încât să regleze şi să crească sensibilitatea, ceea ce s-ar traduce prin „ascuţirea“ intuiţiei, pentru ca din momentul în care copilul se naşte, mama să înţeleagă mai repede şi mai bine necesităţile bebeluşului.

Cercetările ne-au oferit informaţii valoroase referitoare la transformările care au loc în creierul gravidelor, fenomen care se întâmplă tocmai pentru ca femeile să devină mai sensibile în timpul lunilor de sarcină. Aceste transformări au loc pentru ca mama sa fie pregătită din punct de vedere neurologic să se apropie de copil imediat după naştere şi să-l înţeleagă mai bine, a precizat Victoria Bourne.

Concluziile cercetării s-ar putea dovedi utile şi în cazul mamelor care suferă de depresie postnatală.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite