„Sexologul Musulman”, imamul care foloseşte pasaje din Coran pentru consiliere sexuală: „Musulmanii sunt învăţaţi să îşi nege sexualitatea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Sexologul musulman” Alyas Karmanise se foloseşte cunoştinţele sale psihologice, dar şi de influenţa pe care o deţine ca preot mahomendan, pentru a oferi consiliere sexuală femeilor şi bărbaţilor musulmani, care consideră sexul un subiect ruşinos.

Absolvent de psihologie în cadrul Universităţii Glasgow din Marea Britanie, imamul Alyas Karmani (imam n.r. – preot musulman), cunoscut drept Sexologul Musulman, îşi foloseşte experinţa, dar şi influenţa spirituală pe care o are, pentru a-i ajuta pe musulmanii care au probleme sau nelămuriri pe teme sexuale . Astfel, el oferă online sau prin şedinţele individuale consiliere sexuală femeilor şi bărbaţilor musulmani. Un jurnalist de la publicaţia „The Independent”, Mobeen Azhar, a fost martorul câtorva şedinţe ale imamului. 

„Deşi în comunitatea musulmană sexul este un subiect tabu, musulmanii au niveluri diferite de acceptare. Cu toate acestea, chiar şi cei mai deschişi dintre ei îşi preţuiesc religia şi credinţa şi sunt deseori confuzi şi îngrijoraţi că greşesc. Ca societate, trebuie să îi înţelegem”, a notat Azhar, completând că oamenii apelează la Alyas Karmani pentru sfaturi despre sex, dar în contexul religiei islamice.

Sinceritatea cu care imamul discută fiecare problemă pe care clienţii săi i-o mărturisesc ar putea fi alarmantă pentru musulmanii care consideră sexul drept o activitate necesară exclusiv pentru procreere. De aceea, Karmani se ghidează cu stricteţe după legile Coranului, dar şi după consemnările spuselor profetului Muhammad din Hadith, atunci când îşi consiliează pacienţii.

Am crescut în districtul britanic Tooting, iar regulile generale erau: nu trebuie să fii văzut în compania fetelor şi nu trebuie să vorbeşti despre dorinţele tale sexuale. Mulţi musulmani, din toate părţile ale lumii, sunt învăţaţi să îşi nege sexualitatea, a declarat imanul.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, credincioşii musulmani evită să discute cu imamii despre problemele lor sexuale din cauza radicalismului acestora, metodele de consiliere ale lui Karmani şi concluziile lui sunt cât se poate de logice. „Am studiat mult şi am înţeles că toate lucrurile care nu sunt în mod clar interzise sunt, de fapt, permise. Cu toate acestea, interpretarea Coranului şi a Hadithului poate fi foarte complicată”, a menţionat psihologul. 

image

Imam Alyas Karmani FOTO The Independent

În timpul petrecut cu imamul Alyas Karmani, jurnalistul Mobeen Azhar a participat la câteva şedinţe de consiliere. În timpul uneia dintre acestea, o tânără din Maroc îi mărturisea Sexologului Musulman, pe un ton şoptit şi nervos, că era extrem de obsedată de „obiceiul” ei de a se masturba, motiv pentru care începuse să se automutileze. „Chiar m-ai ajutat, imam. Mulţumesc foarte mult”, i-a spus fata psihologului care a consiliat-o vreme de câteva luni, explicându-i că masturbarea nu este, de fapt, un păcat.

Un alt pacient al psihologului este Gabriel, un tânăr în vârstă de 23 de ani, preocupat tot de subiectul masturbării. „Când i-am spus băiatului că, în opinia mea, masturbarea este destul de normală în rândul tinerilor, a sărit ca ars şi mi-a spus că el credea că autosatisfacerea este 100% interzisă”, povesteşte jurnalistul. Gabriel a luat legătura cu imamul după ce a văzut în Hadith o referinţă cu privire la „bărbaţii cu mâini însărcinate” şi Ziua Judecăţii. După o conversaţie lungă cu Karmani, băiatul a înţeles că autenticitatea Hadithului este pusă sub semnul întrebării. „De multe ori, oamenii vin cu dovezi textuale invalide. Uneori, acestea nu sunt tocmai de încredere”, a precizat psihologul. Totuşi, mulţi dintre imamii lumii moderne s-au adaptat, scrie „The Independent”. 

Abordarea imamilor a devenit matură. Islamul a permis femeilor să aibă orgasm acum 1400 de ani, iar astăzi o femeie poate divorţa de bărbatul ei dacă acesta nu o satisface sexual. Raţiunile culturale sunt cele care au distorsionat noţiunile de credinţă, făcându-i pe oameni să se simtă profund ruşinaţi de un comportament fundamental uman, a mai spus imamul. 

Aceste noţiuni culturale pot avea uneori efecte devastatoare. Mo este pacientul lui Karmani de un an şi şase luni. Iniţial, bărbatul spunea că devine anxios atunci când se gândeşte la noaptea nunţii sale şi că se teme că nu va putea să îşi satisfacă soţia. După câteva şedinţe de terapie, Mo i-a mărturisit imamului că a fost abuzat sexual pe când avea zece ani de către un bărbat mai în vârstă. Acest incident i-a cauzat mai multe probleme de-a lungul vieţii.

In ciuda criticilor, imamul Alyas Karmani încearcă să discute despre viaţa sexuală a musulmanilor şi în spaţiul public. În cadrul uneia dintre predicile sale, acesta a adus în discuţie „pornificarea” societăţii. Subiectul a stârnit furia câtorva membrii ai comunităţii, întrucât moscheea este un spaţiu rezervat discuţiilor despre idealurile Islamului, nu despre problemele contemporane.

„Am atras comentarii negative din partea anumitor membri ai comunităţii musulmane, care nu înţeleg ce fac, care au crezut că subminez valorile islamice. Alţii au crezut că eu critic Islamul, încercând să imput oamenilor valori care creează probleme. De fapt, tot ce încerc să fac este să găsesc un echilibru între societatea actuală şi Islam”, a declarat imamul.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite