Istoria controversată a centurii de castitate: adevăratul scop în care se folosea, în trecut, „lenjeria” intimă cu încuietoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centurile de castitate, despre care mulţi oameni cred, în mod eronat, că erau folosite pentru a garanta siguranţa purităţii fecioarelor sau a fidelităţii femeilor în vremurile de restrişte în care bărbaţii lor plecau la război, sunt folosite astăzi în scopuri mai puţin inocente. Istoria acestor obiecte este extrem de controversată, ridicându-le semne de întrebare academicienilor şi istoricilor.

Curelele de castitate, despre care se ştie că erau foarte populare în perioada Cruciadelor, aveau rolul de a le proteja pe femeile ai căror soţi erau plecaţi la război de violuri, dar şi de tentaţii. Astăzi, rolul acestora nu mai este la fel de pur, fiind folosite, de cele mai multe ori, în timpul actelor sexuale BDSM.

Potrivit mitologiei populare, curelele de castitate cu lacăt erau folosite în anii 1100, în timpul cruciadelor. Înainte să plece la război, bărbaţii ferecau „lenjeriile” de metal ale soţiilor, pentru a se asigura că acestea, rămase singure, nu vor fi victimele violurilor sau ale propriilor dorinţe sexuale nesatisfăcute. Această perspectivă plină de misoginism, care descrie centurile de castitate drept obiecte create pentru opresiunea sexuală a femeilor, a transformat dispozitivele în piese de muzeu reprezentative pentru nenorocirile care se petreceau în „vremurile întunecate”. 

Academicienii şi istoricii susţin, însă, că centurile de castitate nu au fost niciodată folosite în acest scop. Profesorul Albrecht Classen, de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, autorul cărţii „Centura de castitate medievală, un mit”, susţine că este puţin probabil ca bărbaţii din perioada medievală să fi folosit acest dispozitiv pentru a-şi ţine soţiile sub control. 

Acest lucru ar fi contrazis cercetările medicale moderne. O femeie nu ar putea supravieţui în condiţii atât de neigienice. Ar prezenta probleme de sănătate după doar câteva zile, a consemnat Classen. 

Prima schiţă a unei centuri de castitate a apărut în 1405 şi se numeşte „Bellifortis” (foto), însă Classen este de părere că desenul este, de fapt, o glumă, şi că ideea acestui instrument a devenit atât de populară datorită naturii sale „perverse, a conexiunii intime cu sexualitatea, cu relaţiile şi cu puterea unei căsnicii”.

Sarah E Bond, profesor la Universitatea din Iowa, Statele Unite, explică cum istoricii din secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea sunt tentaţi să prezinte istoria centurile de castitate drept una reală pentru a demonstra superioritatea civilizaţiei lor, în comparaţie cu erele anterioare. Bond explică faptul că primele centuri au apărut de fapt în Roma Antică şi că erau purtate de mirese, care purtau tunici albe şi curele din fire ca simbol al castităţii, legate cu un nod pe care soţul îl desfăcea mai apoi. Şi militarii purtau curele asemănătoare, tot ca simbol al modestiei şi purităţii. Este, însă, de acord cu Classen, menţionând că versiunile metalice erau rar folosite, conform publicaţiei „The Telegraph”.

Punctul de vedere al profesorilor este susţinut şi de Muzeul Britanic, care a scos din expoziţie în 1996 o curea de castitate „medievală”, după ce au aflat că aceasta provine, de fapt, din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Totuşi, în anii 1800, s-au creat primele centuri al căror scop iniţial nu a fost să le ţină femeilor virginitatea intactă, ci să îi oprească pe copii să se masturbeze. În aceeaşi perioadă, în timpul Revoluţiei Industriale, când femeile începeau să îşi facă loc în câmpul muncii, au apărut primele centuri create chiar de femei, menite să le protejeze pe femei de hărţuirile şi abuzurile sexuale de la locul de muncă. 

image

Astăzi, centurile de castitate sunt extrem de populare în rândul membrilor comunităţii BDSM. Unii fani ai actelor sexuale sado-masochiste sunt excitaţi de paradoxul pe care îl naşte folosirea centurii de castitate în timpul unui act sexual. 

   

image

FOTO Centuri de castitate pentru bărbaţi

Acest echipament se găseşte, aşadar, în magazinele cu jucării sexuale. A apărut chiar şi un prototip destinat bărbaţilor, făcut cu ajutorul unei imprimante 3D (foto).

image

Scopul este „intensificarea anticipării sexuale până la un nivel de nesuportat şi sentimentul de submisivitate indus prin faptul că doar partenerul, care deţine cheia, o poate controla pe cea care o poartă”. Acest joc mai este cunoscut drept „tehnica negării orgasmului”. Astăzi, femeile nu sunt obligate decât în cazuri extreme să poarte centuri de castitate sau, în acelaşi context, le poartă de bunăvoie. De fapt, un caz recent, al cărei protagoniste a fost o italiancă, a stârnit amuzamentul publicului larg. Femeia, a cărei identitate a rămas anonimă, a chemat disperată pompierii pentru că nu putea să scape de centura sa de castitate.

Italianca de vârstă mijlocie i-a şocat şi pe oficiali, aceştia crezând iniţial că femeia a rămas blocată în casă. La început, „ajutoarele” au crezut că italianca a fost forţată de altcineva să poarte cureaua sau că este o victimă a violenţei domestice, însă italianca le-a mărturisit că, de fapt, şi-a pus-o singură pentru a nu mai fi tentată să facă sex de la prima întâlnire.  

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite