Ce trebuie să faci pentru a nu se înmuia varza murată. Cele mai bune sfaturi

Ce trebuie să faci pentru a nu se înmuia varza murată. Cele mai bune sfaturi

În funcţie de locul în care este aşezat butoiul în gospodărie, mai cald sau mai rece, varza murată  ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.

Tradiţionala varză murată este una dintre delicatesele pregătite toamna de gospodine şi poate fi folosită pentru o mulţime de preparate, de la sarmale, la diverse salate. Află cele mai bune ponturi pentru ca gustul ei să iasă desavârşit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cum pregăteşti varza
 
Când o alegi, trebuie să ţii cont ca varza să fie bine coaptă, albă şi cu foi subţiri. Căpăţânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele ferme, neatacate de insecte. Saramura se pregăteşte pe cântar, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 g de sare grunjoasă, specială pentru murături. Fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobesc înauntru, unde se adaugă sare. Trebuie să fie aşezate în butoi numai cu cotorul în sus. Tradiţia spune că se pune la murat după ce cade bruma, între Sfântul Dumitru şi Sfântul Andrei. Pentru iarnă, varza se pune la murat în octombrie, de Sfântul Dumitru, pentru a fi gata atunci când se intră în Postul Crăciunului.
 
Ce butoi este mai bun
 
Pentru un gust desăvârşit, butoiul în care se pune varza la murat trebuie să fie din stejar. De asemenea, este indicat să aibă fixată o cană de metal sau lemn, prevăzută cu un robinet. Butoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi 1 kg de var nestins în el, pentru a se curăţa de impurităţi. Se spală apoi iar, în câteva ape clocotite. Pe fundul butoiului se presară un strat de sare, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.
 
citeste totul despre: