Transfăgărăşan, unul din locurile unde poţi înţelege Jinba Ittai
0Nu ştiu dacă este un test drive, dacă este o invitaţie la a descoperi Transfăgărăşanul, asta dacă nu a-ţi făcut-o deja, oportunitatea de a-mi cultiva acel grăunte de narcisism şi a spune că iar m-am întâlnit cu una dintre cele mai faine creaţii auto ale vremurilor pe care le trăim... Mazda MX-5, azi în declinarea RF(retractable fastback).
Nu poţi refuza invitaţia de a parcurge Transfăgărăşanul la volanul unui MX-5. Nu poţi! Şi uite aşa, am fost, am văzut, am trăit, am simţit... şi ne-am întors acasă. Am adus ceva cu noi? Şi da şi nu. Transfăgărăşanul este locul unde poţi descoperi ce comunică cei de la Mazda prin Jinba Ittai. Acea alchimie dintre călăreţ şi cal, când cei doi fac corp comun şi comunică aproape telepatic. Din păcate, este o stare care trebuie trăită, poţi trăi cu nostalgia ei, dar nu o poţi păstra... dar o poţi redescoperi.
Şi asta am făcut noi la bordul lui MX-5 RF. Personal, consider actuala generaţie MX-5 o lecţie de design. Spun asta fără a lua în calcul faptul că anul trecut roadster-ul nipon şi-a trecut în palmares două premii grele: World Car Design of the Year şi World Car of the Year.
RF nu se transformă în cele 13 secunde, cât îi sunt necesare hard top-ului să se plieze, într-un roadster. RF devine un targa, un model care îţi permite să te bucuri de aer şi cer, dar cu un grad de protecţie la vânt mult mai bun.
Din anumite unghiuri, versiunea RF este de o frumuseţe devastatoare. La interior spaţiul este similar la nivelul capului cu ceea ce primit la soft top. Faptul că niponii au făcut eforturi uriaşe de conservare a masei reduse se simte, mai exact se aude. RF are 40 kg în plus la cântar comparativ cu versiunea roadster. Dacă se rulează în versiunea coupe, parcă este o idee ceva mai mult zgomot la rulare şi vânt decât la modelul cu soft top, şi asta pentru că panoul spate este realizat din materiale plastice şi la interior nu are nicio insonorizare. Plusul vine din
faptul că se poate rula decapotat chiar şi pe o ploaie uşoară la 5 grade pe autostradă. Sistemul de climatizare reuşeşte să menţină o temperatura crescută la interior, iar vântul abia mângâie vârful creştetul, şi am 1.90 metri înălţime. Nu mai există acel turbion de curent în zona cefei care îţi poate face rost de un concediu medical. Acţionarea hard top-ului se face electric, prin intermediul unui buton amplasat pe consola centrală.
Dinamic nu există nicio diferenţă între roadster şi RF, cele 40 kg nu se simt. Niponii au reuşit performanţa de a conserva volumul portbagajului, chiar dacă au avut de ascuns un hard-top. Acesta are 127 litri şi poate primi două valize de genul celor care sunt acceptate de companiile aeriene la bordul aeronavelor.
Am condus în Spania ambele motorizări, atât cea de 1.5 litri care dezvoltă 131 CP la 7.000 rpm şi 150 Nm la 4.800 rpm cât şi propulsorul de 2 litri care dezvoltă 160 CP la 6.000 rpm şi 200 Nm la 4.600 rpm. Chiar şi motorizarea de 131 CP este absolut delicioasă. Cele 1.090 kg ale maşinii sunt catapultate în 8,3 secunde până la 100 km/h, iar viteza maximă este de 204 km/h. Cu propulsorul d
e 2 litri se ajunge în 7,4 secunde la 100 km/h, iar viteza maximă este de 216 km/h. Motoare aspirate într-o epocă a cilindreelor subunitare supraalimentate? Da, iar acesta se pare că este un pariu câştigător pentru niponi. Totul este intuitiv la volanul lui MX-5, livrarea puterii este lineară, uşor de dozat, chiar şi în cazul unui condus sportiv această linearitate te ajută. Direcţia este atât de precisă încât ai impresia că ghidezi maşina din exterior cu o mână invizibilă, cam cum mă jucam cu maşinuţele pe covor în copilărie. Sistem de frânare este şi el la înălţime. Este remarcabil cum Mazda a creat un model care bucură indiferent dacă este condus ”contemplativ” sau isteric. Un model neutru, neutru, neutru... care nu prea cunoaşte subvirarea, iar supravirarea este extrem de târzie, trebuie provocată, şi este specifică propulsorului de 2 litri.
Fişă tehnică – Mazda MX-5 RD 2.0 SkyActive-G 160
Motor – aspirat, L4, 1.998 cmc, 160 CP@6.000 rpm, 200 Nm@4.600 rpm. / Transmisie – cutie manuală 6 trepte, tracţiune spate / Performanţe – 216 km/h v. max, 0-100 km/h în 7,3 secunde / Portbagaj – 127 litri / Rezervor – 45 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 3.915/ 1.735/ 1.230, ampatament – 2.310 / Consum mediu declarat – 6,6 litri/ 100 km / Consum în test – 7,6 litri/ 100 km / Preţ de bază – 25.890 euro









