Texasul rămâne parte a Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veste proastă pentru miile de persoane care doreau secesiunea Texasului: statul face parte în continuare din SUA, scrie Associated Press.

Casa Albă a răspuns unei petiţii ce reclama ca Texasul să aibă dreptul de a se despărţi de restul ţării, afirmând că fondatorii naţiunii „nu au oferit o modalitate de a o părăsi“.

Peste 125.000 de persoane au semnat această petiţie ce a fost iniţiată la câteva zile după ce preşedintele Barack Obama a fost reales. Casa Albă a promis să răspundă în termen de 30 de zile tuturor petiţiilor care strâng mai mult de 25.000 de semnături.

Jon Carson, director al Office of Public Engagement de la Casa Albă a dat publicităţii un răspuns citând primul discurs inaugural al lui Abraham Lincoln şi o decizie a Curţii Supreme emisă după Războiul Civil. Această hotărâre subliniază că Statele Unite au fost create ca o „Uniune veşnică“, însă una care permite persoanelor cu puncte de vedere diferite să şi le apere.

Potrivit celor afirmate de Carson, democraţia „poate fi zgomotoasă şi controversată“. „Dezbaterile libere şi deschise sunt ceea ce fac să funcţioneze această ţară . Chiar dacă noi considerăm că dezbaterile serioase sunt necesare, nu lăsăm aceste divergenţe să ne divizeze“.

Petiţia a fost redactată de Micah Hurd, un membru al Gărzii Naţionale texane şi student la University of Texas din Arlington. Luni, el nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Cerând ca Texasul să poată părăsi ţara, petiţia citează „dificultăţile economice ce provin din neglijenţa guvernului federal de a reforma cheltuielile la nivel naţional şi internaţional“. Documentul mai susţine că, dată fiind mărimea economiei texane şi pentru că bugetul statului este echilibrat, „ar fi practic realizabil ca Texasul să se retragă din Uniune“.

Petiţia mai afirmă că Guvernul federal nu împărtăşeşte aceleaşi valori cu cele apărate de fondatori.

Carson argumentează că autorii Constituţiei americane au stabilit clar că schimbările politice pot interveni ca urmare a alegerilor, şi nu prin secesiune.

Succesul petiţiei l-a propulsat pe Hurd la rangul de celebritate, deşi asta i-a adus şi necazuri pe termen scurt. În decembrie, un comandant al regimentului Gărzii Naţionale texane a trimis un e-mail subordonaţilor săi, inclusiv lui Hurd, indicând că „orice menţionare a secesiunii ar fi mai bine să se producă într-un cadru civil“.

Câteva zile mai târziu, o purtătoare de cuvânt a Gărzii Naţionale a dat, totuşi, explicaţii că Hurd nu a greşit cu nimic şi că „e-mailul în care i se cerea să nu vorbească despre asta nu ar fi trebuit trimis“.

Numărul de telefon al lui Hurd nu a putut fi obţinut luni de Associated Press. Tatăl lui, care a vorbit în numele fiului său în trecut, nu a răspuns pentru moment la un mesaj telefonic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite