SUA vor să investească 100 de miliarde dolari într-un model de rachetă nucleară de tipul celor din Războiul Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachetă balistică intercontinentată americană din vremea Războiului Rece FOTO Shutterstock
Rachetă balistică intercontinentată americană din vremea Războiului Rece FOTO Shutterstock

SUA vor să investească 100 de miliarde de dolari pentru a construi o rachetă intercontinentală balistică cu lansare de la sol (ICBM) care ar fi depăşită, potrivit unui raport al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani (FAS), scrie Digi 24, care citează The Guardian.

„Devine din ce în ce mai clar că nimeni nu s-a gândit în mod serios la rolul pe care aceste arme din perioada Războiului Rece l-ar mai avea în actualul mediu de securitate”, se arată în raportul FAS.

Noua rachetă ce urmează a înlocui rachetele deja existente, Minuteman III, face parte din din Iniţiativa de Descurajare Strategică a SUA, şi anume triada nucleară de rachete lansate de la sol, din aer şi de pe submarine.

Conform FAS, un ONG american specializat în analize şi studii strategice, bugetul de 100 de miliarde a fost stabilit pentru a da aparenţa că un nou model de rachetă e mai ieftin decât costul mentenanţei celor existente.

Conform unei estimări independente, costul înlocuirii rachetelor Minuteman cu un nou model ar fi, în realitate, de două, trei ori mai mare. Astfel, doar costurile de achiziţie ar fi de 100 de miliarde de dolari, în timp ce investiţia totală, care include proiectarea, construirea, operarea şi mentenanţa rachetelor s-ar ridica la valoarea de 264 de miliarde de dolarii, scrie Digi 24.

Congresul SUA a încercat să contracteze un studiu independent care a fost blocat în 2019 după un lobby agresiv al industriei de armament.

În septembrie 2020, corporaţia Northrop Grumman, a câştigat o licitaţie controversată în valoare de 13,3 miliarde de dolari pentru proiectarea, crearea şi dezvoltarea proiectului noii rachete nucleare.

SUA are 400 de rachete nucleare intercontinentale Minuteman cu baza la sol, în cinci state. 

Părerile în privinţa eficienţei lor în cazul unui atac nuclear total împotriva SUA, posibil în acest moment doar din Rusia, sunt împărţite.

Aceste rachete sunt vulnerabile pentru că pot fi distruse înainte de a apuca să fie lansate. 

„Nu te poţi baza mereu pe ideea că vom deţine mereu superioritatea navală”, a declarat Tim Morrison, fost consilier la Casa Albă în mandatul lui Donald Trump. „Adversarii noştri ştiu cât preţ punem pe aceste submarine şi vor face tot posibilul să le vâneze. Nu înţeleg de ce se doreşte să punem ouăle într-un singur coş şi să tăiem cel mai ieftină şi eficient picior al acestei triade nucleare”.

Unii critici susţin o pauză în procesul de reînnoire a arsenalului de rachete de la sol, amânând creşterea programată a finanţării în timp ce noua administraţie efectuează o revizuire a posturii nucleare.

Deşi este posibilă o pauză, nu este de aşteptat ca administraţia Biden să regândească triada, care a fost ortodoxia nucleară a SUA încă de la începutul războiului rece.

„Cred că vor lua o decizie greşită”, a declarat fostul secretar al apărării William Perry pentru Guardian. „Aceste argumente în favoarea menţinerii triadei au fost atât de puternice în noi de-a lungul anilor, încât este foarte puţin probabil să găsească o modalitate de a se ridica deasupra ei.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite