Sfatul strategului Casei Albe, Steve Bannon, către Trump, în ceea ce priveşte presa şi sistemul: „Dacă credeţi că vă vor înapoia ţara fără să lupte, vă înşelaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Bannon, eminenţa cenuşie de la Casa Albă
Steve Bannon, eminenţa cenuşie de la Casa Albă

Steve Bannon, considerat eminenţa cenusie a mişcării care l-a propulsat la putere pe Donald Trump, şi considerat ideologul mişcării pe care el o caracterizează drept naţionalistă a spus că administraţia este angajată într-o luptă cu presa şi alte „forţe globaliste”, în încercarea de a dezmembra un sistem de guvernare perimat.

Referindu-se la presă, pe care a caracterizat-o anterior drept o forţă de opoziţie, Bannon a spus că media va continua să lupte şi să stea în calea agendei preşedintelui. „Dacă credeţi că vă vor înapoia ţara fără să lupte, va înşelaţi” - a spus consilierul lui Donald Trump.

Potrivit fostului şef al publicaţiei de dreapta Breitbart News, esenţa agendei preşedintelui Trump este dezmembrarea a ceea ce a numit „statul administrativ” – adică un sistem de impozite, reguli şi înţelegeri comerciale care – în viziunea sa - pune piedici creşterii economice şi diminuează suveranitatea. El a explicat că preşedintele a făcut numiri în administraţie cu acest scop. Apoi a arătat că retragerea din Tratatul comercial trans-pacific a fost „unul dintre momentele pivot ale istoriei moderne americane”.

Referindu-se la presă, pe care preşedintele Trump a denumit-o săptămâna trecută „duşman al poporului american”, Bannon a spus că media este corporatistă şi globalistă şi că se opune agendei economice naţionaliste a preşedintelui Trump. El a adăugat că dacă te uiţi cum opoziţia a caracterizat campania, tranziţia şi administraţia, „ei nu au avut niciodată dreptate”. Bannon a adăugat că Trump îşi va ţine toate angajamentele de campanie.

„New York Times“ scrie că fostul preşedintele executiv al site-ului conservator Breitbart News, care sub conducerea lui Bannon, a devenit cunoscut ca „fabrica de propagandă a etno-nationaliştilor albi.”

Breitbart a devenit „platforma pentru dreapta alternativă”, un grup slab organizat format în principiu, din bărbaţi tineri care cred în supremaţia albilor, se opun imigrărilor, feminismului şi multiculturalismului şi au o plăcere în a hărţui evreii, musulmanii şi alte grupuri vulnerabile, răspândind insulte la adresa lor pe reţelele sociale.

Acţiunile întreprinse la începutul mandatului său de către preşedintele SUA, Donald Trump şi orchestrate de principalul său strateg, Stephen K. Bannon, îi fac pe mulţi să se întrebe dacă nu cumva acesta este al doilea om ca putere în stat şi în lume, scrie revista Time.

Preşedintele Trump a câştigat alegerile înţelegând că nu trăieşte în vremuri obişnuite. Tehnologia a pus o revoluţie a comunicaţiilor la îndemâna fiecărui american, iar combinată cu frustrările economice produse de globalizare, această putere a dat naştere unui nou populism. Nicicând nu a fost mai uşor să organizezi grupuri de oameni pentru scopuri bune sau rele sau să comunici adevăruri şi minciuni, să pui la îndoială autoritatea şi să subminezi răspunsurile pe care le dă aceasta. Trump s-a folosit de această putere pentru a trece peste media, partidele politice şi conducătorii aleşi şi nealeşi.

Cei care-l cunosc pe Bannon spun că acesta a fost fascinat de o carte intitulată „The Fourth Turning” scrisă de William Strauss şi Neil Howe, care afirmă că istoria americană poate fi descrisă ca un ciclu cu patru faze, care se repetă iar şi iar, în care generaţii succesive au cunoscut crize, adoptat instituţii, împotriva cărora s-au revoltat mai apoi, după care au uitat lecţiile trecutului, ceea ce duce la o nouă criză.

Aceste cicluri durează în medie 80 de ani, de la Revoluţie la Războiul Civil şi apoi la Cel De-al Doilea Război Mondial, despre care Bannon spune că se contura acum 80 de ani. La finalul unui ciclu, instituţiile sunt distruse şi reconstruite.

Bannon a realizat în 2010 un film inspirat din această carte şi intitulat ”Generation Zero”, în care identifică momentul de criză 2008 drept acest final de ciclu, care dă prilejul primenirii vechii ordini.

Pentru a-l înţelege pe Stephen Bannon, trebuie să-i înţelegi istoria familială. Acesta provine dintr-o familiei din clasa mijlocie, cu un tată care a întreţinut din munca sa cinci copiii şi a ajuns la bătrâneţe să-şi piardă o mare parte din economiile de o viaţă din cauza crizei din 2008. După acest moment, Bannon a ajuns să creadă că orânduirea actuală trebuia schimbată, după cum singur mărturiseşte.

Născut în 1953, Stephen Bannon are un masterat în studii de securitate naţională de la Georgetown şi un MBA de la Harvard. A lucrat la Goldman Sachs, unde spune că a văzut transformarea culturii organizaţionale dintr-una atentă la risc într-una de cazinou, unde jucătorii riscau banii altora. A plecat şi şi-a înfiinţat propria firmă în Beverly Hills, specializată pe tranzacţii din industria divertismentului.

Printre clienţi i-a avut pe Samsung, MGM şi pe cel care avea să devină premier al Italiei, Silvio Berlusconi. A devenit şi cineast, realizând, printre altele, documentare pe care le scria şi le regiza el însuşi, transformându-se într-un fel de Michael Moore al dreptei.

Un fost congresmen afirmă că Bannon a fost capabil să vadă ceea ce media mainstream a ratat sau nu a fost în stare să vadă, şi anume valul din ce în ce mai puternic de dezgust din America, pe care elitele l-au considerat „o caricatură grotescă a ceea ce Donald Trump numea omul uitat.”

El a încercat astfel să ofere o voce şi o platformă celor ignoraţi sau despre care mass-media mainstream spunea minciuni, iar viaţa sa a devenit o cruciadă împotriva elitelor politice, financiare şi culturale de tot felul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite