Proteste în SUA faţă de măsurile anti-imigraţie dispuse de Trump. Primarii marilor oraşe, furioşi că li se va tăia din fondurile federale INFOGRAFIE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o mie de oameni au demonstrat miercuri seara la New York pentru a denunţa măsuri anti-imigraţie dispuse de noul preşedinte Donald Trump. Demonstranţi din toate mediile sociale s-au adunat în calm , în Washington Square Park, la sud de Manhattan. „Nicio interdicţie! Nici un zid! New York-ul este pentru toată lumea", au scandat participanţi la eveniment, care au ocupat aproape întregul spaţiu.

Pe mai multe pancarte s-au solicitat drepturi pentru musulmani şi s-a cerut continuarea primirii refugiaţilor din Siria. Primarul democrat din New York, Bill de Blasio, a promis miercuri să lupte împotriva acestui decret, care va include şi reduceri bugetare pentru oraşe recalcitrante care nu ajută la expulzarea imigranţilor ilegali. El a dat asigurări că, în această etapă, este vorba doar de o declaraţie de intenţie redactată în termeni juridici. 

"Dar dacă ceva se va schimba", "în cazul în care fondurile vor urma să fie tăiate", "oraşul New York se va adresa imediat justiţiei", a spus primarul. În cazul în care decretul este pus în aplicare " el va fi atacat nu numai în justiţie, ci va urma o rezistenţă foarte mare în întreaga ţară."

 De Blasio a subliniat că decretul este în "totală contradicţie cu obiectivul declarat al şefului Casei Albe", şi anume lupta împotriva criminalităţii. NYPD (poliţia din New York) ar fi într-adevăr, "prima victimă" a reducerilor de fonduri federale, potrivit primarului.

Aflat alături de primar, şeful poliţiei newyorkeze, James O'Neill, a declarat că forţele de ordine ar putea fi private de 150 până la 160 de milioane de dolari, inclusiv fonduri destinate luptei împotriva terorismului. 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat miercuri ordonanţa executivă care prevede construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, relatează presa americană. Pe de altă parte, preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a transmis că statul mexican nu va plăti pentru acest zid, însă a precizat că este dispus să ajungă la un acord cu oficialii americani, pe această temă.

 Mexicul nu va plăti pentru zidul de frontieră al lui Donald Trump, a declarat preşedintele Mexiului, Enrique Pena Nieto, într-un mesaj adresat naţiunii, potrivit BBC.

Acesta a declarat că "deplânge" planurile barierei, adăugând că "Mexicul nu crede în ziduri". Acesta nu a făcut nicio menţiune asupra anulării sau amânării călătoriei sale la Washington de pe 31 ianuarie pentru a se întâlni cu preşedintele SUA. Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru construirea "unei bariere fizice impasibile" şi a insitat ca Mexicul să plătească pentru aceasta.

Enrique Pena Nieto a spus: "Am spus de nenumărate ori şi repet: Mexicul nu va plăti niciun zid. Acesta a apărut pentru că Mexicul ia în discuţie noi reguli asupa cooperării, a comerţului, investiţiilor, securitpţii şi a imigraţiei în regiunea Americii de Nord. În calitate de preşedinte, îmi asum complet responsabilitatea de a apăra interesele statului şi ale mexicanilor. Ţinând cont de raportul final al funcţionarilor din  Washington DC şi a sfaturilor din partea camerei de comerţ şi a guvernatorilor, voi dedice următorii paşi.", a precizat acesta.

 Donald Trump a emis ordonanţa prezidenţială în cursul unei ceremonii desfăşurate la Departamentul pentru Securitatea Internă.

 Lucrările pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul vor începe în "câteva luni", iar costurile vor fi suportate în final de Guvernul mexican, afirmă preşedintele american, Donald Trump, într-un interviu acordat postului ABC

"În final, lucrările vor fi suportate de Mexic, aşa cum am spus permanent. Mexicul va plăti zidul în proporţie de sută la sută", a declarat Donald Trump.

Noul lider de la Casa Albă a confirmat că lucrările de construcţie a zidului de frontieră vor fi suportate iniţial de Statele Unite.

"Dar lucrările vor fi rambursate ulterior din orice tranzacţie comercială am avea cu Mexicul. Pot să spun doar că se va plăti. Va fi într-o formă, poate într-o formă complicată. Ceea ce fac este benefic pentru Statele Unite. Va fi foarte benefic şi pentru Mexic. Vrem un Mexic foarte stabil şi solid", a precizat Donald Trump.

"Lucrările vor începe în câteva luni, imediat ce vom putea din punct de vedere fizic. Eu aş spune în câteva luni. Planificarea va începe imediat", a spus Donald Trump, subliniind că discuţiile cu Mexicul vor începe curând.

Personalităţi ale opoziţiei mexicane i-au cerut miercuri preşedintelui Enrique Pena Nieto să îşi anuleze întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump.

 Preşedintele SUA, Donald Trump a declarat joi, că omologul său mexican, Enrique Pena Nieto, ar trebui să-şi anuleze vizita la Washington dacă Mexicul refuză să plătească pentru construirea unui zid de-a lungul graniţei dintre cele două ţări, relatează Reuters. 

image

Donald Trump a apărat miercuri măsura anunţată a îngheţării intrării cetăţenilor proveniţi din unele ţări musulmane, afirmând că trebuie să se acţioneze într-o lume aflată într-o "dezordine completă", potrivit AFP. 

 "Nu este o interdicţie împotriva musulmanilor, dar aceasta priveşte ţări care au mult terorism", a afirmat noul preşedinte al SUA într-un interviu difuzat de ABC.

"Nu vreau terorism în această ţară", a adăugat el, refuzând să precizeze lista ţărilor care ar fi vizate de măsurile respective, dar reafirmându-şi convingerea că Europa a făcut o "enormă eroare autorizând milioane de persoane să se ducă în Germania şi în alte ţări".

Potrivit unui decret intitulat "Protejarea naţiunii de atacuri teroriste prin străini" şi din care o copie a fost publicată de Washington Post, administraţia americană se pregăteşte să suspende pentru o lună sosirea pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şapte ţări musulmane (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen).

Întrebat dacă nu se teme că aceste decizii vor genera mai multă mânie în lumea musulmană, noul preşedinte american a răspuns:"Mânie? Există deja mânie deplină. Cum ar putea să existe mai multă?"

"Lumea este în dezordine (...). Lumea este mânioasă", afirmă el. " Noi nu ar fi trebuit să mergem în Irak. Noi nu ar fi trebuit să ne retragem în felul în care am făcut-o. Lumea este într-o dezordine completă", a spus el.

Potrivit decretului publicat de Washington Post, administraţia prevede de asemenea să nu mai accepte nici măcar un singur refugiat timp de patru luni şi să sisteze definitiv primirea refugiaţilor sirieni. 

Reduceri de fonduri federale pentru  autorităţile statale şi regionale

image

Noul preşedinte a transmis că va lua măsuri de reducere a fondurilor federale pentru autorităţile statale şi regionale care nu iau măsuri ferme de combatere a imigraţiei.

Un ordin executiv al preşedintelui american Donald Trump către secretarul pentru securitate internă ar putea duce la tăierea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari pentru oraşele-sanctuar, transmite Reuters. Agenţia a calculat că numai cele 10 oraşe cel mai puternic afectate ar putea pierde 2,27 miliarde de dolari. 

 Termenul oraş-sanctuar nu are o definiţie oficială. Este vorba de municipalităţi unde autorităţile locale refuză cooperarea cu cele federale în acţiunile împotriva imigranţilor ilegali. Unele oraşe eliberează pentru aceştia acte de identitate valabile pe plan local. În altele, poliţia nu operează arestări doar pe baza statului de imigrant, ci numai dacă există mandate pentru infracţiuni. Există şi state-sanctuar. În general, autorităţile care declară sau practică neoficial un astfel de statut sunt democrate.

Macara la Casa Alba in Washington cu banner Green Peace FOTO Guliver / Getty images / Drew Angerer

Un imens banner anti-Trump, al organizaţiei ecologiste Green Peace, a fost ridicat la câţiva metri de Casa Albă FOTO  Guliver / Getty images / Drew Angerer 

Preşedintele Donald Trump, ales din partea Partidului Republican, care deţine majoritatea în ambele camere ale Congresului SUA, intenţionează să-şi respecte promisiunea din campania electorală de a bloca finanţarea federală pentru aşa-numitele sanctuare, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer . "Americanii nu vor mai fi obligaţi să subvenţioneze nerespectarea legilor noastre", a spus el miercuri.

Potrivit Reuters, cel mai mult ar avea de suferit de pe urma unei astfel de măsuri, în ordinea sumelor pierdute, oraşele New York, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Detroit, Seattle, San Francisco, Boston, Denver şi capitala SUA, Washington. Nu este foarte clar ce anume fonduri va tăia administraţia Trump, deoarece de la bugetul central se plătesc sume atât direct unor organizaţii pentru servicii sociale, cât şi prin intermediul bugetelor statelor. De exemplu, tăierile nu vor afecta fondurile programului de asistenţă medicală Medicaid, care sunt administrate de state.

Finanţarea federală ar putea fi sistată pentru diverse programe privind locuinţele, sănătatea, educaţia etc. De exemplu, programul pentru învăţământul preşcolar Head Start, în cele 10 oraşe menţionate totalizează 460 de milioane de dolari. Lucrările la aeroporturi au fost finanţate cu 238 de milioane de dolari, iar prevenirea şi tratamentul celor infectaţi cu HIV, virusul care provoacă SIDA, 153 de milioane.

Primarul New Yorkului, democratul Bill de Blasio, anunţase încă de marţi că va suplimenta rezervele bugetare pe următorii patru ani cu 250 de milioane de dolari, din cauza nesiguranţei legate de intenţiile preşedintelui.

Trump ameninţa că trimite „federalii“ la Chicago

Noul preşedinte american Donald Trump s-a angajat să recurgă la autorităţile federale pentru a pune capăt "carnagiului" produs de armele de foc în Chicago, dacă administraţia metropolei nu reuşeşte pe cont propriu să reducă rata criminalităţii, transmite Reuters.

 "Dacă Chicago nu ia măsuri pentru a stopa acest oribil carnagiu, 228 de oameni împuşcaţi în 2017 şi 42 de morţi, cu 24% mai mult ca în 2016, îi voi trimite pe federali (Feds)!", a transmis Trump marţi pe Twitter, fără a preciza la cine anume se referă sau ce fel de intervenţie guvernamentală are în vedere.

Reacţia sa vine după ce luni cotidianul Chicago Tribune a publicat o statistică potrivit căreia cel puţin 228 de persoane au fost împuşcate în Chicago de la începutul acestui an, cu 5,5% mai mult ca în aceeaşi perioadă a lui ianuarie 2016, şi conform căreia au avut loc cel puţin 42 de omucideri, cu 23,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cu o populaţie de 2,7 milioane de locuitori, Chicago a fost anul trecut scena celor mai multe incidente armate şi crime din toate oraşele SUA, arată cifrele FBI şi ale poliţiei locale, iar numărul cazurilor rezolvate şi închise este unul din cele mai scăzute din ţară. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite