Planul lui Trump pentru a duce SUA spre supremaţia energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump va prezenta, astăzi, un plan de acţiuni pentru stimularea extracţiei de petrol, gaze şi cărbune în Statele Unite şi pentru creşterea exportului de resurse energetice americane.

Planul ar urmări şi crearea locurilor de muncă, dar şi asigurarea aliaţilor cu carburanţi ieftini, informează Reuters. Potrivit reprezentanţilor administraţiei, unul din obiective este diminuarea rolului statului în reglementarea domeniului energetic şi crearea condiţiilor prielnice pentru exportul de hidrocarburi americane. 

Trump susţine că exportul de ţiţei, gaze naturale şi cărbune va mari influenţa Americii în lume, va impulsiona alianţele existente şi va contribui la stabilizarea pieţelor internaţionale.

Aceasta concentrare pe exporturi se armonizează cu celelalte priorităţi ale administraţiei: reducerea deficiului comercial, creşterea sectorului manufacturier şi îmbunătăţirea infrastructurii.

Dar administraţia nu mizează doar pe sectorul extractiv, ci şi pe vânzarea de echipamente menite să obţină şi folosească energie solară şi eoliană, precum şi o nouă generaţie de reactoare nucleare.

Trump a semnat un ordin executiv în aprilie prin care permite forajul petrolului în Oceanul Arctic şi Oceanul Atlantic, eliminând restricţiile impuse de predecesorul său Barack Obama. Producţia de cărbune în SUA a crescut cu 19% în primele luni ale anului , după ani de declin, iar preţul gazelor naturale a crescut, potrivit datelor Departamentului Energiei. Până în 2026 Statele Unite vor deveni un exportator net de energie. 

Producţia de petrol şi gaze în SUA. a crescut în ultimii ani, în primul rând datorită unor tehnici de foraj îmbunătăţite, cum ar fi fracturarea hidraulică.

Unii analişti susţin că e posibil ca impulsionarea producţiei interne să aibă şi un impact negativ asupra industriilor bazate pe resurse naturale pentru că şi aşa excesul de ofertă pe piaţă a contribuit la scăderea preţurilor. Statele Unite ar putea produce anul viitor 10 milioane de barili de petrol pe zi, o cifră care depăşeşte recordul din 1970. 

Ministrul american al energiei Rick Perry a declarat că un aspect important al noii strategii va fi exportul gazelor lichefiate. Statele Unite intenţionează să-şi sporească exportul de cărbune şi să investească în tehnologii pentru reducerea emisiilor de noxe la centralele electrice pe bază de cărbune. 

Alternativă la gazul rusesc

Oferta SUA va fi prezentată şi liderilor prezenţi la summitul G20 de la Hamburg, mai ales ţările europene care caută alternative la gazul furnizat de Rusia.

De altfel, înainte de summit-ul G 20 din Germania, Donald Trump se va opri la Varşovia, unde se va întâlni cu liderii statelor din regiunea Europei Centrale şi de Est, aceştia manifestând şi cea mai mare îngrijorare faţă de jocul politic pe care Moscova îl practică prin intermediul Gazprom.

Rick Perry, secretarul american pentru Energie, a confirmat deja existenţa unor discuţii în acest sens între ţările  central şi est europene , ca şi cu Ucraina, care ar dori să importe cărbune de pe piaţa americană.

În acelaşi timp, Perry susţine că SUA vor să ţină pasul dezvoltării din punct de vedere tehnologic şi economic cu noutăţile din industria nucleară, „în caz contrar, China sau Rusia vor suplini rapid absenţa noastră pe această piaţă“, a explicat oficialul american.

Măsurile vizate de administraţia Trump includ o reducere a taxelor, ba chiar şi acordarea de subvenţii pentru producatorii de energie, marii beneficiari urmând să fie firmele care reuşesc să exporte o bună parte din surplusul de combustibil existent în acest moment pe piaţa din SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite