Pentagonul a publicat noua strategie nucleară: un „răspuns la expansiunea capacităţilor nucleare ale Rusiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite vor să se doteze cu noi arme nucleare, dar de putere mai mică, ca răspuns în principal la reînarmarea Rusiei, arată strategia cu privire la „Postura nucleară“ publicată vineri de Pentagon.

Noile arme, care stârnesc temerile experţilor în privinţa relansării proliferării şi creşterii riscului de conflict nuclear, reprezintă un „răspuns la expansiunea capacităţilor nucleare ale Rusiei“, a precizat pentru presă Greg Weaver, responsabil cu capacităţile strategice în Statul Major al Armatei SUA, relatează France-Presse, preluată de „Le Figaro“.

Apreciind că situaţia mondială din prezent este mai complexă decât în 2010, anul publicării ultimei sale examinări a dispozitivului nuclear, Pentagonul citează în acest document, a cărui versiune preliminară s-a scurs luna trecută în presă, ameninţările existente din partea Chinei, Coreei de Nord sau Iranului.

Dar Pentagonul este îngrijorat mai ales de „revenirea hotărâtă a Moscovei la concurenţa între marile puteri“, după cum a subliniat secretarul american al Apărării Jim Mattis în prefaţa acestui document de 75 de pagini.

Potrivit strategilor armatei americane, Rusia este pe punctul de a-şi moderniza un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ameninţând astfel ţările europene din proximitatea graniţelor sale şi ignorând obligaţiile asumate în tratatul de dezarmare New START, care nu contabilizează decât armele strategice ce servesc ca bază pentru doctrina descurajării.

Pentagonul a constatat o „disparitate“ între capacităţile Rusiei şi cele ale Statelor Unite şi NATO, a explicat Greg Weaver.

„Am ajuns la concluzia că strategia şi capacităţile noastre actuale sunt clar percepute de ruşi ca posibil insuficiente pentru a-i disuada să facă două lucruri. În primul rând, să lanseze atacuri nucleare limitate pentru a exercita presiune pe NATO în cursul unui conflict convenţional pe cale de a se înrăutăţi. În al doilea rând, să utilizeze mai pe larg armele nucleare pentru a învinge în faţa armelor convenţionale ale NATO dacă ameninţările sale eşuează“, a precizat strategul american.

„Escaladare-dezascaladare“

Moscova se teme că va fi dominată rapid în cazul unui conflict cu occidentalii. Pentru a compensa, ruşii au adoptat o doctrină „escaladare-dezescaladare“, care constă în face uz primul de arma nucleară, notează AFP, potrivit „Le Figaro“.

„Vrem să ne asigurăm că Rusia nu va face o eroare de calcul“, a subliniat secretarul adjunct al Apărării, Robert Soofer, însărcinat cu politica nucleară. „Rusia trebuie să înţeleagă că lansarea unui atac nuclear, chiar şi limitat, nu-i va permite să-şi atingă obiectivul, va modifica fundamental natura conflictului şi va avea un cost incalculabil şi intolerabil pentru Moscova“, a avertizat el.

Delimitându-se total de viziunea fostului preşedinte Barack Obama care, în 2009, la Praga, a făcut apel la eliminarea tuturor armelor nucleare, noua postură nucleară a Statelor Unite propune dezvoltarea unui nou tip de rachete nucleare, de putere mai mică, ce pot fi lansate de pe submarine. Aceste arme pot fi transportate uşor şi nu trebuie neapărat să fie stocate pe teritoriile unor ţări aliate. Ele vor putea de asemenea să dejoace sistemele de apărare ale Rusiei, care sunt în principal destinate contrării unui atac nuclear.

Aceste mini-arme nucleare vor înlocui armele nucleare tradiţionale, ceea ce îi va permite Washingtonului să nu se abată de la tratatele de neproliferare. Pentagonul are pe masă un program de 30 de astfel de arme, al căror costa ar putea ajunge la aproximativ 50 de milioane de dolari în următorii cinci ani. Acest program necesită încă aprobarea Congresului.

Detractorii acestor arme apreciază că riscul nuclear a crescut şi mai mult acum, dar Pentagonul dă asigurări că nu intenţionează să atace primul. „Obiectivul acestor capacităţi este de a da un răspuns (…), nu de a lansa un atac iniţial“, a declarat Weaver.

Pe de altă parte, noua strategie propune dezvoltarea unui nou tip de rachetă nucleară de croazieră mare-sol, care ar putea deveni operaţională în următorii şapte ani. Acest nou program ar putea fi abandonat „dacă Rusia va accepta să revină la măsurile ce pot fi verificate“, a spus oficialul de la Pentagon.

MAE rus: O strategie cu „caracter belicos“

Rusia a denunţat sâmbătă noua stragie nucleară americană, considerând că are un „caracter belicos“ şi „antirus“.

„De la prima lectură, caracterul belicos şi antirus al acestui document sare în ochi“, a reacţionat Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă.

MAE rus a avertizat că va lua „măsurile necesare“ pentru a asigura securitatea faţă de Statele Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite