Arizona: guvernatorul decide dacă adoptă legea care permite patronilor să refuze să primească clienţi homosexuali din „motive religioase”
0Controversata lege care ar permite patronilor de baruri, restaurante, cafenele şi cluburi să refuze să accepte clienţi „pe motive religoase” vizează în mod explicit persoanele homosexuale. Dacă va fi adoptată, legea ar putea însemna că acestora li se pot refuza legal servicii şi chiar asistenţă medicală în clinicile private.
Dezbaterea privind proiectul de lege este foarte aprinsă în statul american Arizona, iar guvernatorul Jan Brewer se confruntă cu presiuni din partea ambelor tabere.
Opozanţii susţin că legea este „discriminare cu girul statului” şi ridică scenarii precum refuzarea tratamentului medical pentru persoanele homosexuale în clinici private, transmite Fox News.
De cealaltă parte, susţinătorii legii spun că aceasta nu este altceva decât o actualizare a legislaţiei existente privind „exercitarea religiei” şi care protejează patronii, corporaţiile şi angajaţii lor de procese în instanţă în cazul în care aceştia refuză să servească un client în temeiul unor credinţe religioase „sincere”.
Astfel, susţinătorii legii spun că, în realitate, ea protejează libertatea religioasă şi nu permite discriminare. Ei invocă în această dezbatere cazul unui fotograf din New Mexico, care a fost dat în judecată după ce a refuzat să facă fotografii de nuntă unui cuplu homosexual.
„Legea este pentru a preveni discriminarea persoanelor care, în mod evident, trăiesc în spiritul credinţei lor”, explică senatorul republican de Arizona Steve Yarbrough, iniţiatorul legii.
Guvernatorul Brewer, tot membru al Partidului Republican, are cinci zile pentru a semna legea sau a-şi folosi dreptul de veto împotriva ei. Deşi proiectul se bucură de susţinere în rândul congressmenilor de Arizona, membrii proeminenţi ai republicanilor se pare că pun presiune asupra guvernatorului pentru a-şi folosi veto-ul, după ce i-au cerut lui Yarbrough în repetate rânduri să retragă proiectul de lege.
Potrivit textului noii legi, „o persoană a cărei exercitare a religiei este împovărată poate folosi această violare pentru a emite pretenţii sau pentru a se apăra într-un proces judiciar”.
În contrapondere cu exemplul fotografului din New Mexico, cei care se opun legii invocă exemplul unui patron de cofetărie din Arizona, care a refuzat să facă un tort de nuntă pentru un cuplu de homosexuali. „Am refuzat în mod respectuos în baza convingerilor biblice pe care le am drept creştin renăscut. Cred cu tărie că sunt mai importante convingerile mele în Biblie decât banii”, a declarat el unui post local de televiziune.
Astfel de proiecte de lege au fost iniţiate şi în Ohio, Mississippi, Idaho, Dakota de Sud, Tennessee şi Oklahoma, dar doar cel din Arizona a trecut de legislatorii locali şi a ajuns pe biroul guvernatorului.
CITEŞTE MAI MULT
DEZBATERE: Este România pregătită pentru căsătoriile gay?
Opt state din Uniunea Europeană recunosc în acest moment căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Alte opt state UE au legiferat parteneriatele civile (între persoanele homosexuale sau heterosexuale).
Remus Cernea va propune legalizarea uniunilor indiferent de sexul partenerilor
Deputatul de Constanţa a declarat vineri, 12 aprilie, la conferinţa de presă susţinută la cabinetul său parlamentar, că va iniţia un proiect de lege pentru recunoaşterea parteneriatelor civile, atât heterosexuale, cât şi homosexuale.
Oradea: A reizbucnit scandalul primei căsătorii gay
Florin Varga spune că a fost dat în judecată de Biserica Ortodoxă. Homosexualul ameninţă că, dacă nu va fi lăsat în pace, va face publice numele teologilor cu care a întreţinut raporturi sexuale.
Parlamentul francez legalizează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex
Cel mai important articol din proiectul de lege pentru căsătoriile între persoane de acelaşi sex a fost adoptat de parlamentarii francezi cu 249 de voturi „pro” şi 97 „împotrivă”.
Prima căsătorie gay din Franţa. Alai de nuntă cu jurnalişti
250 de jurnalişti străini au asistat, pe 29 mai 2013, la prima căsătorie gay din Franţa. Sexualitatea, unul dintre marile mistere ale vieţii, e scoasă, o dată în plus, „la produs”.