Barack Obama a denunţat în discursul la ONU acţiunile Rusiei în Siria şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Barack Obama, la tribuna ONu
Preşedintele SUA, Barack Obama, la tribuna ONu

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a criticat acţiunile ilegale ale unor mari puteri precum Rusia, în discursul rostit luni în Adunarea Generală a ONU, informează ABC News.

"Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe", a declarat Obama de la tribuna ONU, referindu-se la acţiunile Rusiei în Ucraina şi pentru susţinerea regimului din Siria, condus de preşedintele Bashar al-Assad.

"Pe baza acestui principiu, vedem cum unele mari puteri se afirmă în moduri care intră în contradicţie cu legislaţia internaţională", a adăugat Obama.

"Ni se spune că astfel de acţiuni sunt necesare pentru contracararea haosului, că acesta este singurul mod de combatere a terorismului... Conform acestei logici, ar trebui să oferim susţinere unor dictatori precum Bashar al-Assad", a spus Obama.

Preşedintele Statelor Unite a făcut aceste declaraţii înaintea discursului pe care urmează să îl rostească la ONU omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri se vor întâlni luni seară, la New York.

"Comunitatea internaţională nu poate sta alături de Rusia dacă încalcă legislaţia internaţională. Dacă nu ar fi existat consecinţe după anexarea fostei regiuni ucrainene Crimeea, acelaşi lucru se poate întâmpla oricărui alt stat membru al Naţiunilor Unite. Cu toate acestea, nu vrem să izolăm Rusia. Vrem să ne implicăm diplomatic pentru a soluţiona criza într-un mod care să permită Ucrainei să îşi determine singură viitorul", a spus preşedintele SUA.

"Dacă Rusia s-ar fi angajat într-un demers diplomatic real şi ar fi colaborat cu Kievul şi cu membrii comunităţii internaţionale pentru a se asigura că interesele sale sunt protejate, situaţia ar fi fost mai bună pentru Ucraina, dar şi pentru Rusia şi pentru întreaga lume", a subliniat Obama.

Obama susţine că ar folosi forţa pentru apărarea SUA, dar preferă abordări diplomatice

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, că nu ar ezita să folosească forţa militară pentru apărarea ţării sale, pledând însă pentru abordări moderne în scopul soluţionării conflictelor şi a crizelor din lume.

"Sunt la conducerea celei mai puternice armate pe care a avut-o lumea până acum. Şi nu voi ezita să îmi protejez ţara şi aliaţii - unilateral şi cu forţa militară - dacă ar fi necesar", a declarat preşedintele Statelor Unite, potrivit ABC News.

"Dar mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră având credinţa că noi, naţiunile lumii, nu putem reveni la vechile modalităţi de conflict şi presiune; nu putem privi înapoi", a adăugat Obama, criticând acţiunile unor state precum Rusia, China şi Siria.

"Îndemnăm China să rezolve disputele teritoriale cu ţările vecine în mod similar cu politicile noastre; avem interesul de a susţine principiile esenţiale de navigaţie şi comerţul liber în Marea Chinei de Sud; disputele trebuie rezolvate pron respectarea legilor internaţionale, nu a legilor forţei", a subliniat Obama.

"Diplomaţia este un proces complicat, care uneori are efecte nesatisfăcătoare, dar ţările puternice au obligaţia de a merge pe această cale. Liderii statelor mari au obligaţia de a asuma aceste riscuri tocmai pentru că suntem suficient de puternici pentru a ne proteja interesele dacă diplomaţia eşuează", a insistat liderul american.

Barack Obama a criticat regimurile autoritariste din lume, în principal cele din Siria şi din Iran. Preşedintele Statelor Unite a denunţat discursurile radicale care continuă în Iran în pofida acordului nuclear cu marile puteri. "A cere moartea Americii nu contribuie la crearea de locuri de muncă, nici nu transformă Iranul într-o ţară mai sigură", a spus Obama.

"Statele Unite vor continua să combată organizaţia teroristă Stat Islamic, nu vom fi învinşi de extremişti; dar Statele Unite nu pot soluţiona singure problemele lumii, este necesară cooperare", a subliniat Obama.

Întreverea Putin-Obama, fiecare cu agenda lui

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin este aşteptat, pentru prima dată în ultimii 10 ani, la Adunarea Generală, iar luni are programată o întâlnire cu omologul său american Barack Obama. 

Cei doi nu s-au mai întâlnit din noiembrie, iar discuţiile de-acum au fost precedate de o adevărată coregrafie mediatică, atât Kremlinul, cât şi Casa Alba revendicându-şi invitaţia de organizare a lor. 

Nici agenda nu este clară. 

Partea rusă spune că prioritară este situaţia din Siria, în vreme de partea americană susţine că principalul subiect va fi Ucraina. 

Preşedintele Putin va discuta criza ucraineană şi vineri, la Paris, cu omologii francezi şi ucrainean, precum şi cu cancelarul german. 

Întâlnirea Putin-Obama, de astăzi, de la New York, de neconceput, cu doar două săptămâni în urmă, din cauza divergenţelor fundamentale în problemele cheie ale Ucrainei şi Siriei, poate deveni evenimentul politic central al anului. 

Şefii celor două diplomaţii, Serghei Lavrov şi John Kerry, au avut duminică, la New York, noi discuţii vizând finalizarea agendei, explicitarea poziţiilor de negociere şi posibilele concluzii comune. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite