Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton se află pe teren minat în scandalul e-mailurilor
0Concluziile dure trase de FBI în urma anchetei privind scandalul e-mailurilor în care a fost implicată Hillary Clinton ar putea fi transformate de republicani în muniţia perfectă pentru câştigarea cursei prezidenţiale.
Democrata Hillary Clinton, care vizează funcţia de preşedinte al Statelor Unite, pare să respire pentru moment uşurată.
Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a recomandat justiţiei neînceperea urmăririi penale în cazul ei, în scandalul legat de utilizarea, în perioada în care a fost secretar de stat, a unui server privat, fapt ce a permis, printre altele, la începutul lui 2013, accesarea contului său de e-mail de către hackerul român Guccifer.
Totuşi, şeful FBI, James Comey, a afirmat că fosta şefă a diplomaţiei americane a dat dovadă de o „neglijenţă extremă“, adăugând că 110 dintre email-urile trimise sau primite prin intermediul serverului privat conţineau „informaţii clasificate“ şi că, teoretic, persoane rău intenţionate au putut avea acces la ele.
Potrivit lui Comey, Clinton „nu a avut intenţia“ de a încălca legea. Decizia privind urmărirea penală în cazul actualei prezidenţiabile democrate urmează însă să fie luată de justiţie.
Dar chiar dacă hotărârea va fi în acord cu recomandarea FBI-ului, concluziile dure trase de experţi ar putea complica şi mai mult campania electorală a lui Clinton, care duce o bătălie pe muchie de cuţit cu republicanul Donald Trump pentru şefia Biroului Oval.
„Nu cred că este o exonerare completă, dar este probabil cea mai bună soluţie la care puteau spera (democraţii, n. red.)“, a declarat pentru AFP profesoara de ştiinţe politice Jeanne Zaino de la Colegiul Iona din New York.
Potrivit ei, Clinton, care a fost audiată de FBI timp de trei ore şi jumătate cu numai câteva zile înainte de finalizarea anchetei ce a adus cu sine şi recomandarea făcută justiţiei, ar putea avea de suferit în cazul în care republicanii vor şti să folosească această situaţie în favoarea lor şi să crească participarea la vot.
Războiul imaginilor
Donald Trump, care nu reuşeşte să-i unească pe republicani în jurul lui pentru a-şi netezi drumul spre Casa Albă, a încercat deja să profite de declaraţiile făcute de FBI în cazul scandalului e-mailurilor, acuzând-o încă o dată pe Clinton că este mincinoasă şi denunţând un „sistem trucat“.
Ironic, el a trasat o paralelă cu fostul director al CIA, generalul David Petraeus, care, anul trecut, a pledat vinovat pentru scurgere de informaţii clasificate, la care ar fi avut acces amanta lui, fiind condamnat la plata unei amenzi de 100.000 de dolari şi doi ani de închisoare cu suspendare.
De cealaltă parte, susţinătorii lui Clinton insistă că democrata nu a comis vreo faptă ilegală şi vorbesc despre o vânătoare de vrăjitoare organizată de republicani.
Analistul Stuart Rothenberg consideră că marea şansă a fostei şefe a diplomaţiei americane constă în faptul că este în cursă cu o persoană despre care alegătorii au o părere mai proastă decât despre ea. „Ea e rea, el e şi mai rău“, a apreciat Rothenberg, adăugând că afirmaţiile FBI nu vor schimba mersul lucrurilor într-un mod decisiv.
Experţii spun că dacă Hillary Clinton s-ar fi aflat în competiţie cu un alt republican, cum ar fi carismaticul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, moderatul John Kasich sau chiar fostul candidat republican la prezidenţiale Mitt Romney, consecinţele ar fi fost mult mai grave.
Profesorul de istorie Julian Zelizer de la Universitatea Princeton consideră că, per total, raportul FBI consolidează sprijinul de care Clinton beneficiază deja şi, chiar dacă acesta va fi criticat, modul în care Trump este perceput îi va fi de folos democratei.
Între timp, la Charlotte, în Carolina de Nord, preşedintele Barack Obama a apărut pentru prima dată lângă Hillary Clinton la un miting electoral, pentru a o susţine. Niciunul nu a suflat o vorbă despre scandalul e-mailurilor.
Dar pericolul este departe de a fi trecut. Pe 12 iulie, secretarul american al Justiţiei, Loretta Lynch, va veni la audieri în faţa Comisiei Juridice din cadrul Camerei Reprezentanţilor în legătură cu ancheta FBI privind scandalul e-mailurilor în care a fost implicată Hillary Clinton.