INFOGRAFIE Alegeri SUA 2016. Bătălia Trump-Hillary, cine e mai sănătos?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a pune capăt speculaţiilor legate de starea lor de sănătate, cei doi candidaţi la Casa Albă – cei mai vârstnici de până acum – au dat informaţii actualizate din dosarele lor medicale.

Fostul secretar de stat american Hillary Clinton este “sănătoasă şi aptă” să servească drept preşedinte al Statelor Unite, a declarat medicul ei currant , în timp ce echipa de campanie a candidate democratei a publicat informaţiile sale medicale actualizate.

Într-o scrisoare de două pagini transmisă presei, dr. Lisa Bardack afirmă că Hillary Clinton a suferit de o formă necontagioasă de pneumonie şi i s-a prescris un tratament cu antibiotice, informează AFP. Restul examinării fizice complete a dat rezultate normale, iar starea mintală este foarte bună. 

Recuperarea decurge bine, pacienta se odihneşte, se mai arată în document. Medicul a mai notat că tensiunea  arterial a candidate democrate este 100 cu 70, colesterolului total 189, ambele valori normale. Fostul secretar de stat ia medicamente pentru glanda tiroidă şi împotriva alergiilor, precum şi un anticoagulant, Coumadin, prescris după ce, în urma unei contuzii din 2012, i s-a format un cheag de sânge. 

Cheagul de sânge ar fi într-o venă în spaţiul dintre creier şi craniu, în spatele urechii drepte. 

Hillary Clinton a reluat joi turneul electoral după ce a fost declarată de medicul său "sănătoasă şi aptă să servească" drept preşedinte al Statelor Unite, informează site-ul postului Euronews.

Cu dosarul la Dr Oz

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a dezvăluit miercuri seara o parte din rezultatele ultimului control medical la care a fost supus. El a înregistrat un episod din show-ul TV pe teme medicale Dr Oz, care potrivit staffului său de campanie urma să fie difuzat  joi, dar din care au apărut fragmente la scurtă vreme după filmare. 

Întrebat de moderatorul emisiunii, dr. Mehmet Oz, dacă îşi va face publice analizele medicale, a surprins răspunzând: „Păi, n-am nicio problemă să fac asta. Le am chiar aici“, după care a întrebat publicul: „S-o fac?“. Trump i-a înmânat apoi gazdei un raport al medicului său personal, dr. Harold N. Bornstein, care arăta că ia un medicament pentru reducerea nivelului colesterolului şi că, la o înălţime de 1m 87cm, cântăreşte 107 kg, cu 13 kg peste greutatea ideală potrivit standardelor medicale uzuale.  După aceea, el a afirmat că ar dori să slăbească vreo şapte kg, dar altfel se simte „azi la fel de bine ca la 30 de ani“. 

Trump are colesterolul ridicat şi este supraponderal

Donald Trump a dat publicităţii joi după-amiază o evaluare de sănătate semnată de medicul Harold N. Bornstein în care acesta menţionează că republicanul urmează un tratament cu statine, un medicament pentru scăderea nivelului colesterolului, şi are o greutate corporală din categoria pesoanelor supraponderale. Însă, este într-o stare de sănătate fizică excelentă pentru poziţia de preşedinte al Statelor Unite.

”El urmează un tratament cu un agent pentru reducerea lipidelor (Rosuvastină), precum şi o doză mică de Aspirină. El nu foloseşte produse din tutun sau alcool”, se arată în evaluarea de sănătate a republicanului.

Deşi evaluarea de sănătate prezintă mai multe informaţii despre starea de sănătate a candidatului republican, acesta nu a dat publicităţii un istoric complet de sănătate.

Medicul Harold N. Bornstein este un specialist gastroenterolog la Spitalul Lenox Hill din New York, care a susţinut încă de anul trecut că Donald Trump ar fi ”cel mai sănătos individ ales vreodată ca preşedinte”.

Starea de sănătate a republicanului a fost urmărită de către medic încă din anii '80, iar miliardarul a participat în ultimele trei decenii la evaluări medicale anuale. 

Donald Trump are o înălţime de 1,90 metri şi cântăreşte 107 kilograme, ceea ce înseamnă că este puţin supraponderal pentru înălţimea sa.

”Trump a fost spitalizat o singură dată în viaţa lui, atunci când a fost operat pentru apendicită al vârsta de 11 ani”, a scris medicul Bornstein.

De asemenea, rezultatele analizei de sânge arată un nivel de colesterol de 169. Tensiunea arterială este de 116 cu 90, iar nivelul de zahăr în sânge este de 99 de mg/dl. 

”Nivelul de funcţionare al ficatului şi al tiroidei este unul normal”.

Trump a fost supus unei colonoscopii în 2013, în urma căreia nu s-a descoperit nicio anormalitate.

Rezultatele unei electrocardiograme recente au fost bune.

Medicul Bornstein menţioneză că miliardarul nu are un istoric familial de boli cardiace premature, iar tatăl său a trăit până la 93 de ani.

Analiştii politici spun că alegătorii americani au dreptul să ştie „dacă cel ales are capacitatea, sub aspect medical, de a-şi exercita atribuţiile“. Îndemnul lor la transparenţă vine în contextul şi altor campanii electorale din istoria SUA în care nu s-a vorbit deschis despre starea de sănătate a candidaţilor. Astfel, majoritatea populaţiei nu a ştiut că Franklin Delano Roosevelt folosea un scaun cu rotile sau că John F. Kennedy era dependent de analgezice puternice din cauza durerilor de spate, adaugă ei.

Pe fondul cazurilor precedente, succesul lui Hillary Clinton depinde de menţinerea subiectului „starea de sănătate a candidaţilor“ în campania electorală şi de felul în care se va derula campania sa de-acum încolo. „Campania trebuie să fie transparentă, iar poporul trebuie informat inclusiv asupra procesului de recuperare. Dacă toate acestea se vor petrece la modul deschis şi onest, oamenii vor trece cu vederea“, susţine profesorul James Davis.

Înainte de anunţul medical oficial, un sondaj de opinie realizat de firma Morning Consult, citat de agenţia Xinhua, arăta că jumătate din alegătorii americani înregistraţi nu cred informaţiile medicale publicate de Clinton. Numai 37% din ei sunt însă sceptici cu privire la anunţul privind starea de sănătate a candidatului republican Donald Trump, deşi s-a aflat că medicul care l-a declarat sumar "cel mai sănătos om" care ar putea fi ales preşedinte a scris documentul de o pagină în numai cinci minute. 

Un alt sondaj de opinie, realizat de Reuters/Ipsos şi publicat tot miercuri, arăta că jumătate din adulţii americani sunt foarte preocupaţi de alte două probleme majore ale lui Hillary Clinton: utilizarea unui server privat pentru corespondenţa electronică oficială, în timpul mandatului ei de secretar de stat (2009-2013), şi donaţiile din aceeaşi perioadă către fundaţia caritabilă a familiei Clinton. 

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite