În SUA s-a reaprins dezbaterea pe marginea atacurilor rasiste. Un manifest atribuit autorului masacrului de la Charleston, găsit pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dylann Roof, autorul atacului armat de miercuri de la o biserică din Charleston, pare să fi scris un manifest rasist, pozând cu arma în mână sau în faţa muzeului militar confederat. Publicat pe un site care ar fi fost creat în februarie de către Dylann Roof, autorul atacului armat de la Charleston, manifestul glorifică segregarea rasială şi justifică masacrul.

"Am ales Charleston pentru că este un oraş istoric din statul meu şi are cea mai mare proporţie de persoane de culoare din ţară. Cineva trebuie să aibă curajul să treacă la acţiune şi îmi imaginez că eu trebuie să fiu acea persoană", relatează France TV Info, care citează The Daily Beast.

Autorul manifestului dezvăluie că a fost mişcat de cazul Trayvon Martin, adolescentul de culoare împuşcat moartal de un poliţist alb în februarie 2012. Acest caz, care a generat emoţii în Statele Unite, l-a determinat să se intereseze de un grup local care militează pentru supremaţia albilor, scrie el.

De asemenea, site-ul conţine fotografii cu Dylann Roof. El apare purtând o armă sau afişând steagul federal în locuri din sudul Statelor Unite cunoscute pentru acte segregaţioniste.

Nouă persoane au fost ucise într-un atac armat comis miercuri seara într-o biserică afroamericană istorică din Charleston, în statul Carolina de Sud.

Dylann Roof, în vârstă de 21 de ani, arestat după acest atac, a mărturisit crimele, afirmând că intenţiona să declanşeze un "război al raselor".

image

Potrivit unui prieten de-al său, el dezvoltase o mentalitate profund rasistă.

Primarul oraşului Charleston a catalogat crimele drept un "act pur şi simplu malefic", în timp ce preşedintele american Barack Obama s-a declarat "profund îndurerat" de acest incident.

Mii de americani au ieşit pe străzi în Carolina de Sud pentru a cere ca drapelul confederat să fie coborât

Mai multe mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în Carolina de Sud pentru a cere retragerea drapelului confederat, simbol controversat al sudului SUA, la trei zile după atacul armat comis de un tânăr alb într-o biserică a comunităţii de culoare din Charleston, relatează AFP.

Spiritele par să se fi încins şi mai mult după ce s-a aflat de existenţa unui presupus blog al tânărului Dylann Roog, pe care apar fotografii în care acesta arde drapelul federal american şi agită drapelul confederat.

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în faţa parlamentului local din Columbia, capitala statului Carolina de Sud, unde drapelul confederat continuă să fie arborat.

"Coborâţi-l!", a scandat mulţimea şi "Vom triumfa", un slogan emblematic pentru marşurile pentru drepturile civice ale negrilor din SUA. Potrivit AFP, decizia de a nu mai arbora drapelul confederat este de resortul parlamentului local.

image

"Nu mai putem tolera" ca drapelul să continue să fie o flamură pentru cei care au "opinii greşite", a declarat avocata şi militanta Sarah Leverette, în vârstă de 95 de ani, în aplauzele mulţimii.

Dezbaterea privind drapelul confederat, simbol al mândriei şi al moştenirii Sudului pentru susţinătorii arborării sale, dar şi al rasismului şi al teoriei supremaţiei albilor pentru cei care critică iniţiativa, a fost relansată în oraşul Charleston după atacul criminal de miercuri.

O altă manifestaţie este prevăzută la Charleston, în organizarea mişcării "Black lives matter".

O petiţie naţională a adunat peste 370.000 de semnături pe site-ul MoveOn.org, denunţând drapelul confederat ca un "simbol al rebeliunii şi al rasismului" şi militând pentru "o Americă mai bună".

Preşedintele Barack Obama, citat de purtătorul său de cuvânt Eric Schultz, a afirmat că "locul drapelului confederat este într-un muzeu".

Mitt Romney, fost candidat republican la Casa Albă, a scris şi el pe contul său pe Twitter: "Coborâţi drapelul confederat de pe parlamentul din Carolina de Sud. Pentru mulţi, este un simbol al urii rasiale. Coborâţi-l acum, în semn de omagiu pentru victimele de la Charleston".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite