Ultima glumă la Kremlin: Rusia ar putea interveni militar în Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de caricaturile care apar în presa de peste Ocean privind neîncheierea lucrărilor de amenajare a spaţiilor competiţionale pentru sportivii participanţi la Olimpiada de Iarnă, de la Soci, un lucru este cert. Rusia îşi doreşte o demonstraţie publică de eficienţă imagologică. Culmea este că pare tentată şi de o aventură militară.

Vă mai aduceţi aminte de Războiul de cinci zile?

Cel din august 2008.

Când aceşti pământeni mândri, numiţi georgieni, au dorit revenirea Osetiei de Sud şi Abhaziei, de facto şi de jure, la Georgia.

Scriu aceste rânduri ca unul care i-am cunoscut pe unii dintre cei hărăziţi nivelurilor de conducere din statul de peste Marea Neagră, tineri cu studii universitare terminate peste Ocean, demni, iubitori de o ţară liberă de opresivul regim al marelui vecin de la graniţa de nord.

Din tot ce a fost atunci contează, pentru comentariul de acum, faptul că, la 5 august 2008, un purtător de cuvânt rus a declarat că Rusia va apăra cetăţenii ruşi din Osetia de Sud în cazul în care vor fi atacaţi. 

Acum am aflat de la jurnalistul  Alastair Macdonald că ditamai Serghei Glaziev, nimeni altul decât un consilier al preşedintelui Vova, alias Vladimir Putin, a declarat că Statele Unite se fac vinovate de înarmarea...rebelilor ucraineni şi a cerut guvernanţilor de la Kiev să pună capăt încercării de lovitură de stat din Kiev.

Altfel...Rusia va interveni, pentru ca să menţină securitatea statului vecin ucrainean. Din ciclul o nouă olimpiadă, o nouă cruciadă, 

În august 2008 fiind Olimpiada de la Beijing, acum fiind aceea de la Soci... Atunci Putin era premier, iar Medvedev preşedinte. Acum fiecare ocupă exact funcţia celuilalt...

Atunci Dmitri Medvedev a declarat că a ordonat operaţiunea ofensivă a trupelor ruse, şi jurnaliştii ruşi au râs pe sub mustaţă, acum lucrurile sunt clare. 

Putin pare că are chef de o hârjoană militară. Iniţial verbală. 

Revenind la gospodin Serghei Glaziev, chiar îmi este milă de glazura retorică la care a fost obligat să facă referire afirmând că după ce Ucraina a renunţat la armele nucleare, SUA şi Rusia au garantat, în 1994, securitatea şi suveranitatea acestei ţări. 

Cu alte cuvinte, Organizaţia Naţiunilor Unite nu contează în ecuaţie, deşi aceasta constituie primul reper al recunoaşterii statalităţii şi graniţelor unui stat oficial independent, precum Ucraina. 

Nu contează nici Uniunea Europeană, cu tot cu doamna Angela Merkel, marea prietenă, aidoma unui mim de circ, a lui Vladimir Vova Putin.

Iar NATO nu mai există.

Securitatea în Europa? Zero absolut. 

Bună gluma gospodin Serghei Glaziev!

Ce mai afirmă euroasiaticul Serioja?

Conform Memorandumului din 1994, de la Budapesta:

"Rusia şi Statele Unite ale Americii sunt garanţi ai suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi ... au obligaţia de a interveni, atunci când apar situaţii de conflict, de această natură. "

Apoi, acelaşi consilier, bun reproducător al frazelor ordonate de şeful statului rus a pus punctul pe ce vreţi dumneavoastră, nu şi pe dreptul internaţional contemporan:

"Şi ceea ce americanii au făcut până în prezent, în mod unilateral şi grosolan,  intervenind în afacerile interne ale Ucrainei, constituie o încălcare clară a acestui tratat. Acordul este pentru garanţii colective şi acţiune colectivă."

În traducere liberă, aşa cum trupele sovietice au împărţit Polonia, cu trupele naziste, la debutul celui de-Al Doilea Război Mondial...

..acum ar surâde Kremlinului divizarea Ucrainei!

Remember?

Invadarea Poloniei, pe 1.09.1939, la o săptămână după semnarea detestabilului Pact Molotov-Ribbentrop, a fost finalizată pe 6 octombrie.

Şi este o glumă proastă să creadă Serghei cel Voinic şi Putin cel Olimpic că istoria se va repeta cu Ucraina. 

Stat partener al Alianţei Nord-Atlantice.

Că pe 1 septembrie au atacat Polonia naziştii, iar pe 17.09.1939 sovieticii este un fapt istoric.

Repetarea acestei scelerate desfiinţări a statului polonez, în varianta 2014, cu Ucraina, ţine de...

...poveştile de adormit chinezii trăitori în sudul Federaţiei Ruse, ocupanţi paşnici, deloc înarmaţi, ai pământurilor cândva ţariste, acum prin muncă marcată de modestie, determinare şi deloc voinţă de reîntoarcere în Republica Populară Chineză. 

Şi nu ar fi vorba decât de un milion şi câteva sute de mii de muncitori şi ţărani chinezi, deci cu cel puţin 20 de divizii mai mult decât actualele Forţe Armate ale Federaţiei Ruse.

La un prim apel...

Ce a cerut Casa Albă preşedintelui Ucrainei?

Să gireze formarea unui guvern de unitate naţională, pentru a pune capăt confruntărilor de stradă. 

Ce a impus Kremlinul şefului statului ucrainean?

Renunţarea la integrarea în Uniunea Europeană.

Casa Albă a reacţionat calm la aberaţiile lui Serghei Glaziev.

Laura Lucas Magnuson a fost împuternicită să afirme:

"Condamnăm utilizarea violenţei de către orice parte din Ucraina. Oficialii ruşi ar trebui să facă acelaşi lucru. Rusia nu ar trebui să vizualizeze dorinţele poporului ucrainean, pentru o mai mare democraţie şi o relaţie mai strânsă cu Europa, ca un joc cu sumă zero."

Cu alte cuvinte, un duş rece nu ar strica nici lui Glaziev, mai ales că el a sugerat, nici mai mult, nici mai puţin, că preşedintele Viktor Ianukovici ar trebui să pună capăt prin forţa militară, la mişcarea protestară din Kiev.

Şi cum Kremlinul nu se poate baza pe armata naţionalistă ucraineană, pe care bine ar face să nu o subestimeze deloc, pentru că altfel ar putea avea o mare şi ruşinoasă surpriză, istorică şi antologică, acelaşi consilier, cu glazură imagologică, din Moscova, a afirmat că Rusia este îngrijorată de posibilitatea ca Ucraina să fie divizată de forţe externe.

De aceea, în numele preşedintelui rus, el a oferit drept alternativă recursul la un federalism bazat pe acordarea de puteri substanţiale regiunilor ucrainene.

Aici preferând ca pildă taman Groenlanda, care se bucură de o autonomie semnificativă în Danemarca şi, spre deosebire de statul danez, nu este parte a Uniunii Europene.

Adică...Ucraina să rămână unitară, cu un preşedinte pro-EST, un guvern pro-VEST, estul ţării intrând în circuitul economic euroasiatic, iar vestul, în cel european!

Mare minune cu efectele picăturilor de vodcă rusă asupra unei anemone cu glazură desuetă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite