Teroarea continuă în Sankt-Petersburg. Staţia de metrou Piaţa Sennaia, închisă după o ameninţare cu bombă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţia de metrou Sennaia din Sankt-Petersburg
Staţia de metrou Sennaia din Sankt-Petersburg

Autorităţile ruse au închis din nou, marţi, staţia de metrou Piaţa Sennaia, după ce au primit o ameninţare cu bombă care vizează staţia centrală din Sankt Petersburg. Aceasta alertă de securitate are loc la scurt timp după redeschiderea metroului, transmite Reuters.

Staţia de metrou Sennaia Ploşciadi din Sankt-Petersburg, unde luni a avut loc o explozie soldată cu victime, a fost închisă după primirea unui apel telefonic anonim care anunţa un alt posibil atac, a relatat marţi agenţia de presă rusă RIA.

De asemenea, mai mulţi genişti au intervenit pentru a verifica staţia Piaţa Sennaia. 

Agenţia Interfax a informat că un reporter al său a văzut câteva maşini de pompieri în faţa staţiei de metrou.

Alte două staţii de metrou, Grazdanski Prospect şi Deviatkino, au fost închise, marţi,  timp de aproximativ 20 de minute după ce ar fi fost descoperit un obiect suspect. Traficul a fost reluat în scurt timp, însă toţi călătorii sunt percheziţionaţi la intrarea în subteran. Din acest motiv s-au format cozi imense în faşa staţiilor.

Un kamikaze kîrgîz este autorul atacului 

Un cetăţean rus, de origine kîrgîză, este suspectat că a provocat deflagraţia violentă produsă luni la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două staţii ale unei linii de metrou frecventate din Sankt-Petersburg, a anunţat marţi un oficial kîrgîz din domeniul securităţii. 

''Autorul-kamikaze din metroul din Sankt-Petersburg este un cetăţean kîrgîz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995. Probabil că el a obţinut cetăţenia rusă'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate kîrgîze, Rakhat Saulaimanov. 

O sursă din poliţie a declarat pentru agenţia Tass că atacatorul s-ar fi detonat. „Având în vedere natura rănilor, bomba a fost ataşată de corpul său ori în rucsac, sau chiar a ţinut-o în mâini, dar la nivelul stomacului. Asta reiese din faptul că toti cei din jur au răni în zona abdomenului", a declarat sursa. Atacatorul ar fi avut legaturi cu rebelii sirieni, a mai precizat aceeaşi sursă.

Susţinatorii Statului Islamic sărbătoresc în mediul online 

„Îi cerem lui Allah să binecuvanteze operaţiunea leilor Califatului, îi cerem lui Alah să-i omoare pe cruciaţi. Un metrou spre iad pentru închinătorii Crucii", sunt câteva dintre mesajele publicate de simpatizanţii grupării jihadiste.

Bilanţul atacului de luni din metroul din Sankt-Petersburg, stabilit iniţial la 11 morţi, a crescut la 14 morţi, a anunţat marţi ministrul sănătăţii din Rusia, Veronika Skvorţova. „Astăzi, am putut constata moartea a 14 persoane, dintre care 11 au murit la faţa locului şi alţi trei au decedat din cauza rănilor“ în ambulanţe sau la spital în Sankt-Petersburg (al doilea oraş ca mărime din Rusia, situat în nord-vestul ţării). În prezent, 49 de răniţi se află în spitale din fosta capitală imperială rusă, potrivit ministrului. 

Echipe de poliţişti şi câini patrulează în metroul din Moscova şi Sankt-Petersburg

 Echipe de poliţişti şi câini patrulează în toate cele  67 de staţii traversate  zilnic de cel puţin două milioane de persoane. Este neclar în acest moment cum a pătruns atacatorul la metrou cu o geantă cu explozibil, dat fiind faptul că la intrări sunt amplasate detectoare de metale, camere de supraveghere şi senzori de explozibili.

La toate intrările din metrou sunt dotate cu detectoare de metal, sunt camere de supraveghere. Este şi personal specializat care stă la intrare şi dacă văd o persoană suspectă, mai ales cu bagaje mari, acea persoană este legitimată, identificată, iar dacă este nevoie, bagajele sunt scanate suplimentar.  

Dar, de multe ori acele detectoare de metal nu funcţionează tot timpul, mai ales în orele de vârf. Dacă ceva piuie, cei care supraveghează sunt obligaţi să tragă lumea pe dreapta şi atunci se formează şi mai mare coada la intrare. 

Atunci, pentru a se evita cozi la intrarea la metrou se face aleatoriu controlul. Se opreşte o persoană sau nu în funcţie de cum i se pare personalului specializat dacă acea persoană este sau nu suspectă. Probabil că aşa a funcţionat şi luni.

Dar o geantă cu un dispozitiv explozibil, teoretic, ar trebui să fie detectată de acele aparate amplasate la intrarea în metrou. Sunt şi senzori de explozibili. Ar trebui să ţiuie şi alte dispozitive amplasate în metrou. De luni după amiază şi în metroul de la Moscova şi în cel de la Sankt Petersburg circulă patrule de poliţie cu câini special antrenaţi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite