Paranoia lui Vladimir Putin ar putea conduce la un război nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
The Week: Incompetenţa lui Vladimir Putin dă naştere la riscuri nucleare FOTO Gulliver/GettyImages
The Week: Incompetenţa lui Vladimir Putin dă naştere la riscuri nucleare FOTO Gulliver/GettyImages

Vladimir Putin habar n-are nimic de strategie, notează „The Week“. În ultimii doi ani, a eşuat în aspiraţia lui de a readuce Rusia în rândurile puterilor mondiale. Fixaţia cu Crimeea, combinată cu susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei, a reprezentat un dezastru pentru interesele Rusiei. Miopia strategică a lui Putin l-ar putea face să recurgă la măsuri nucleare, doar pentru a-şi păstra puterea.

Un strateg decent ar fi obţinut mult mai multe, fără a plăti un asemenea preţ. Proasta gestionare a economiei Rusiei s-a bazat pe ideea bizară că ţara se va afla din nou în rândul marilor puteri şi ca exportator. Preţurile mari ale petrolului din prima decadă la putere a lui Vladimir Putin poate că au alimentat această iluzie, făcând Guvernul să se concentreze pe sectorul energetic şi lăsând la o parte eforturile de diversificare ale economiei. Acum că s-a atins cel mai de jos prag în preţul petrolului, Rusia suferă de pe urma limitării lui Vladimir Putin, notează „The Week“.

Incompetenţa lui Putin reprezintă veşti bune pentru SUA

Într-un fel, faptul că Vladimir Putin este un strateg prost reprezintă veşti bune pentru Statele Unite ale Americii. Ideile lui care duc de râpă ţara limitează puterea Rusiei şi o izolează. Astfel, Washingtonului îi va fi mai uşor să se concentreze pe alte părţi ale lumii. SUA nu au nevoie de acţiuni îndrăzneţe pentru a-şi arăta avantajele în faţa Rusiei, ci doar să-i permită lui Putin să dea rateuri. De asemenea, nici nu trebuie să se angajeze într-o cursă a înarmări, existând îndoieli cu privire la îndeplinirea scopurilor militare ale Rusiei.

Însă incompetenţa lui Putin dă naştere la noi riscuri. Incapacitatea lui de a învăţa ceva din ceea ce s-a petrecut în Ucraina sugerează că ar putea încerca acelaşi scenariu şi în statele baltice, sub pretextul apărării etnicilor ruşi. Însă dacă duce la capăt şi această ameninţare, Rusia riscă un conflict cu SUA, care ar fi obligate să sară în apărarea aliaţilor din NATO.

Ce s-ar întâmpla dacă NATO trimite forţe convenţionale să contracareze mişcările Rusiei din statele baltice?, se întreabă jurnalistul Joshua Rovner. Unii analişti sunt de părere că în timp ce NATO are avantaje copleşitoare, va fi depăşită numeric pe plan local. Asta înseamnă că Rusia va obţine teritorii în zona baltică, înainte ca SUA să poată organiza o forţă de răspuns.

Incapacitatea strategică a lui Putin face escaladarea nucleară mai probabilă

NATO ar avea nevoie de mai mult timp să ajungă pe scena luptei şi cu o forţă mai mare pentru a contracara militarii ruşi. Şi, dincolo de costurile unei lupte convenţionale, ei se confruntă şi cu riscul unui schimb nuclear. Deşi escaladarea conflictului nu este inevitabilă, incapacitatea strategică a lui Putin o face mai probabilă.

Există căi psihologice, politice şi militare către o escaladare nucleară. În primul rând, stresul psihologic din război poate face liderii să interpreteze greşit situaţia, să exagereze costurile şi pericolele luptei şi să concluzioneze că este acceptabil. În al doilea rând, liderii paranoici pot crede că preţul pierderii războiului înseamnă schimbarea regimului. Dacă sunt convinşi că pentru a se menţine la putere au nevoie de o victorie decisivă, chiar şi împotriva unui duşman cu mult superior, pot fi dispuşi să joace totul depăşind chiar şi limita nucleară.

În al treilea rând, liderii pot decide să folosească arme nucleare ca parte a unei campanii pentru dezarmarea duşmanului. În aceste condiţii, pot acţiona sub motto-ul „foloseşte-le sau pierde-le“, chiar dacă adversarul lor nu are nicio intenţie să distrugă capabilităţile nucleare.

Deşi toate aceste trei scenarii pot avea loc în conflictul convenţional dintre NATO şi Rusia, miopia strategică a lui Vladimir Putin este în mod special îngrijorătoare pentru că exacerbează calea psihologică şi politică către un război ipotetic. 

Un atac de succes împotriva forţelor ruse, în special împotriva echipamentelor de apărare antiaeriană, ar reprezenta un şoc imens pentru liderii ruşi. Vladimir Putin ar putea fi împins peste limita normalului şi o serie de patologii să se instaleze în mintea lui. Astfel el ar putea izbucni de furie şi disperare, în loc să caute un mod de a limita dezastrul.

În loc să cedeze înfrângerii, Putin poate opta pentru armele nucleare pentru a-şi menţine puterea. În loc să militeze pentru pace în cazul unui conflict militar, e posibil ca Vladimir Putin să fie dispus să îşi asume riscul teribil de a escalada conflictul pentru a forţa NATO să-i accepte condiţiile. Şi există indicii că strategii ruşi se pregătesc pentru un asemenea scenariu. Doctrina nucleară a Rusiei include variaţii ale acestui scenariu încă din 2000. 

Rusia poate într-adevăr să creeze probleme în statele baltice cu ajutorul tacticilor hibride, complicând viaţa pentru Lituania, Letonia şi Estonia. În acelaşi timp, asemenea tactici ar inspira un răspuns ostil din partea populaţiei locale care nu este interesată să se alăture Federaţiei Ruse, la fel cum a fost cazul în estul Ucrainei, continuă „The Week“.

Liderii SUA nu trebuie să rişte o lovitură nucleară, chiar şi pentru un membru NATO

În cazul în care balticele se confruntă cu o rebeliune sponsorizată de ruşi, cu siguranţă că vor solicita aliaţilor să pună în aplicare obligaţiile contractuale şi să intervină direct. Şi, atunci când vor face asta, liderii SUA trebuie să fie pregătiţi să vorbească sincer despre limitarea susţinerii americane, în loc să încurajeze optimismul fals. 

Acordul NATO nu presupune în articolul 5 ca toate ţările membre să-şi trimită armata pentru un stat membru atacat. De fapt, presupune ca atacul asupra unui membru să fie tratat ca un atac asupra tuturor şi să trimită orice ajutor este necesar. Liderii SUA îşi pot linişti omologii din statele baltice că Washingtonul va oferi ajutor, dar nu un răspuns militar care ar risca o lovitură nucleară, potrivit „The Week“.

Adevărul e că nimeni nu ştie dacă SUA sau alt membru NATO ar risca un conflict nuclear cu Rusia din cauza a mici bucăţi de teritoriu din estul Europei. Mai credibilă ar fi o promisiune de ajutor care să menţină suveranitatea statelor baltice, să ridice costurile ruşilor şi să reducă riscul de escaladare al conflictului.

Reevaluarea strategiei americane şi postura forţată de a ţine la distanţă un adversar este un risc nenecesar. La fel cum a spus şi preşedintele american Barack Obama, „cel puţin în afara Rusiei, poate există unii oameni care se gândesc că ceea ce a făcut Putin nu a fost o mişcare  foarte inteligentă“, conchide Joshua Rovner pentru „The Week“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite