Oligarhul Oleg Deripaska spune că Vladimir Putin are asigurată guvernarea până cel puţin în 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Oleg Deripaska şi miliardarul rus Oleg Deripaska
Preşedintele rus Oleg Deripaska şi miliardarul rus Oleg Deripaska

Miliardarul rus Oleg Deripaska a declarat că actualul preşedinte rus, Vladimir Putin, are asigurată guvernarea până cel puţin în anul 2030. Vladimir Putin are asigurată ‘carte blanche’ pentru a guverna Rusia minimum până în 2030, a declarat miliardarul Oleg Deripaska, într-un interviu acordat Agenţiei de presă ruse RBC.

Potrivit omului de afaceri, Occidentul are concepţii eronate despre Rusia, pe care o tratează ca pe un renegat. „Efectiv suntem diferiţi. Avem o ţară diferită, o realitate istorică diferită, în care încă mai trăim. Populaţia are propriile sale opinii, peste care nu se poate trece şi nu pot fi ignorate”, a mai spus miliardarul rus. Deşi sancţiunile impuse Moscovei sunt cumplite şi afectează la modul cel mai serios pe toată lumea, totuşi acestea au ”graniţele” şi oportunităţile lor, a adăugat Deripaska. 

Miliardarul este încrezător că presiunea exercitată, prin intermediul sancţiunilor, va continua încă doi-trei ani. „Ţţările occidentale, nota RBC, sunt atât de lipsite de inteligenţă, considerând că pot pune încă puţină presiune asupra Rusiei. „Este evident că a câştigat preşedintele. Dispune de „carte blanche“ nu numai pentru aceste alegeri pentru Duma de Stat a Rusiei, ci şi pentru alegerile din 2024, până în 2030”, a conchis omul de afaceri. 

Preşedinte şi membru al Consiliului de administraţie al OC RUSAL, Oleg Deripaska, a anunţat că era petrolului şi a gazului va lua sfârşit. La sfârşitul anului 2020, Deripaska a catalogat sancţiunile ca fiind „o armă a unui război hibrid modern“ şi a propus ca persoanele care instigă la adoptarea de noi măsuri restrictive împotriva Rusiei şi a cetăţenilor ruşi să fie declarate trădători de ţară.

Lumea se confruntă cu un acut deficit de petrol pe termen lung din cauza subfinanţării, pe fondul interesului crescut în sursele alternative de energie, deşi cererea de ţiţei continuă să crească, a afirmat sâmbătă Igor Sechin, şeful gigantului energetic rus Rosneft, transmite Reuters.

Rusia, puternic dependentă de veniturile obţinute în urma vânzărilor de petrol şi gaze naturale, s-a angajat să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră, dar este în urma multor ţări în privinţa dezvoltării surselor alternative de energie, cum ar fi energia eoliană şi solară, precum şi hidrogenul.

Rosneft este al doua cea mai mare companie petrolieră din lume în funcţie de producţie, după Aramco, din Arabia Saudită. Grupul rus produce peste patru milion de barili de petrol pe zi (bpd).

Sechin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat la o sesiune online a Forumului Economic de la Sankt Petersburg că este dificil de estimat când se va redresa economia mondială în urma pandemiei de Covid-19 "din cauza numeroaselor incertitudini" şi a ritmului lent al vaccinării din unele regiuni.

"Stabilitatea pe termen lung a livrărilor de ţiţei este pusă în pericol din cauza lipsei investiţiilor", a avertizat Sechin, care se aşteaptă ca impactul deficitului de petrol să se resimtă din semestrul doi din 2021.

În ultimele zile a crescut preţul ţiţeiului, în urma prognozelor grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) că cererea de petrol va depăşi oferta semestrul doi din 2021. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a crescut vineri cu 0,58 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 71,89 dolari.

Joi, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.

Recent, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit în creştere, cu 6,6%, estimările privind cererea de ţiţei în acest an, pe fondul aşteptărilor privind diminuarea efectelor pandemiei. Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), a prognozat în aprilie OPEC, o revizuire în creştere cu 70.000 bpd faţă de martie.

"În condiţiile în care ne aşteptăm ca extinderea şi intensitatea pandemiei să se diminueze în urma actualei campanii de vaccinare, vor fi reduse normele de distanţare socială şi reglementările de limitare a călătoriilor, ceea ce va creşte mobilitatea", se arată în raportul OPEC.

OPEC a îmbunătăţit estimarea sa privind creşterea economiei globale la 5,4% în 2021, de la un nivel de 5,1% previzionat anterior.

"Redresarea economiei globale continuă, sprijinită de măsurile fiscale şi monetare fără precedent, şi va accelera în semestrul doi din 2021", se arată în raport.

Uniunea Europeană a criticat o lege semnată vineri de preşedintele rus Vladimir Putin ce interzice membrilor organizaţiilor considerate de autorităţi ca fiind "extremiste" să candideze la alegeri, informează dpa.

Legea "întăreşte o represiune sistematică a democraţiei, drepturilor omului şi libertăţilor", apreciază într-o declaraţie un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

"Această nouă lege este încă un instrument împotriva vocilor critice şi a opoziţiei, care va reduce în continuare pluralismul politic în Rusia", conform luării de poziţie europene ce menţionează că alegerile parlamentare vor avea loc în septembrie.

Legea a fost considerată de opoziţia rusă drept o "lege anti-Navalnîi".

Anterior, autorităţile au adăugat pe lista organizaţiilor "extremiste" birourile regionale ale disidentului aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi.

Legea, adoptată în luna mai de Duma de Stat (camera inferioară), iar miercuri de Consiliul Federaţiei (camera superioară), a fost promulgată vineri de preşedintele Putin.

Potrivit opoziţiei ruse, puterea încearcă să cureţe scena politică înaintea alegerilor legislative din septembrie, în timp ce partidul Kremlinului, Rusia Unită, este în scădere în sondaje, într-un context de stagnare economică şi de numeroase scandaluri de corupţie. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite