Oferta Rusiei care a întors Kievul din drumul spre UE. Iulia Timoşenko cere Europei să „elibereze“ Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, la întâlnirea cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, la întâlnirea cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin

În caz de refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina va fi în măsură să obţină avantaje economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a putut obţine până acum, scrie publicaţia rusă „Trud”.

Pototrivit publicaţiei ruse,  Moscova ar fi dispusă să "reducă preţul la gaze de la 450 la 270 de dolari, pentru Kiev, să-i  acordarea un credit preferenţial 15 miliarde dolari, refuzat Ucrainei de FMI – pentru finanţarea cheltuielilor bugetare şi acoperirea datoriei de stat.

Consilierul preşedintelui Rusiei, Serghei Glaziev, a făcut referire şi la o păsibilă extindere a cooperării Rusiei cu Ucraina în domeniul energiei nucleare, construcţiei de avioane şi rachete. Moscova este gata să continue coperarea în privinţa producţiei de avioane AN-124 , AN-140 şi AN-148 şi să ofere tehnologia pentru crearea ciclului nuclear închis.

Aceste probleme sunt în discuţie la cel mai înalt nivel politic între Moscova şi Kiev, de mai multă vreme, dar variantele de compromis nu a fost încă găsite.

Andrei Bunici, preşedintele Uniunii antreprenorilor din Rusia a declarat pentru „Trud“ că în schimbul refuzului la integrarea europeană Moscova ar trebui să acorde Kievului largi garanţii economice.

„Acum, este necesar să construim o relaţie în funcţie de comportamentul Ucrainei. În cazul în care vecinii noştri se vor orienta spre Uniunea vamală, aceasta este o variantă. Atunci nu trebuie să ne zgîrcim, pot şi trebuie să fie preferinţe economice. În cazul în care ei se prefac că se întorc spre est, iar în acelaşi timp continuă să negocieze cu Uniunea Europeană, aceasta va fi o pompare unilaterală de beneficii. Nu avem nevoie de aşa ceva", - a subliniat Bunici.

Iulia Timoşenko cere UE să „elibereze Ucraina“

Pe de altă parte, fostul premier Iulia Timoşenko, aflată în închisoare şi a cărei eliberare UE o cere, afirmă într-un apel către liderii Uniunii Europene că preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a folosit argumente inventate pentru a zădărnici semnarea Acordului de Asociere la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

„Pentru a zădărnici semnarea Acordului el a folosit argumente artificiale: presiunea irezistibilă a Rusiei şi pierderile economice de pe urma asocierii cu Europa“, se spune în apelul Iuliei Timoşenko către liderii Europei, făcut public de fiica fostului prim-ministru, Evghenia Timoşenko după o întâlnire cu mama sa la spitalul clinic din Harkov. Timoşenko a indicat două motive care au dus la zădărnicirea semnării acordului de la Vilnius.

"În etapa finală preşedintele ucrainean s-a răzgîndit să meargă spre Europa şi a apăsat brusc frîna. El a întors această maşinărie de stat în direcţia opusă şi a distrus speranţele şi planurile majorităţii ucrainenilor într-un viitor european. Există două motive pentru acest fiasco. În primul rând, preşedintele Rusiei a găsit argumente convingătoare pe care guvernul ucrainean nu le-a putut refuza“, se spune în declaraţie.

Al doilea motiv ar fi, în opinia ex-premierului decizia lui Ianukovici ca „pentru salvarea puterii, pentru el este cel mai bine să rămână în zona crepusculară, în spaţiul dintre cele două civilizaţii, atunci cînd Ianukovici decide paşii pe trebuie să-i facă pe scena internaţională , el nu se gândeşte la viitorul strategic al ţării şi la dezvoltarea ei cu succes“.

„ El se gîndeşte care tehnologie internaţională îi va permite să rămână la putere şi să-şi mărească averea dobândită prin corupţie. Unicul sop al lui Ianukovici , în caz de semnare a acordului era legitimarea regimului său autoritar. Comunitatea Europeană nu i-a dat şansa dublelor standarde, insistând pentru criteriile pe care trebuia să le satisfacă. Atunci, el a decis să nu semneze acordul “, mai spune Iulia Timoşenko.

Iulia Timoşenko le-a solicitat liderilor europeni să semneze fără condiţii, dacă va fi posibil, Acordul de Asociere cu Kievul, pentru a "elibera Ucraina", relatează AFP.

"Dacă, sub presiunea manifestaţiiilor din Ucraina, (preşedintele Viktor) Ianukovici decide în ultimul moment să semneze acordul (...), vă solicit să semnaţi vineri, fără ezitare şi fără condiţii, inclusiv cea referitoare la libertatea mea", a scris într-un mesaj fostul premier Iulia Timoşenko, a cărei eliberare a fost până în prezent o condiţie impusă de UE puterii ucrainene.

"Astăzi, nu trebuie doar să eliberaţi deţinuţi politici. Trebuie să eliberaţi Ucraina", a adăugat opozanta."Semnând un acord cu noi, veţi ajuta un popor să depăşească o prăpastie a civilizaţiei creată de ideologii eronate şi imperii agresive", a continuat fostul premier. "Faceţi încă un pas important spre unificarea completă a Europei", a scris ea.

Ianukovici cere 14, 7 miliarde de euro pentru eliberarea Iuliei Timoşenko

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat miercuri că este dispus să o elibereze din închisoare pe Iulia Timoşenko, dar a condiţionat punerea ei în libertate de achitarea pagubelor pe care se presupune că aceasta le-a provocat ţării prin semnarea unui contract de gaz cu Rusia, estimat de guvern la 20 de miliarde de dolari (circa 14,7 miliarde de euro), informează joi ziarul spaniol ABC.

Timoşenko, care ispăseşte o condamare de şapte ani pentru abuz de putere, ar fi semnat în anul 2009 acorduri care au prejudiciat ţara, deşi fosta şefă de guvern şi Uniunea Europeană susţin că procesul are la bază motivaţii politice.

După ce Parlamentul ucrainean a respins o lege care să permită transferarea Iuliei Timoşenko în Germania pentru tratament medical, Ianukovici a avertizat că fostul premier trebuie „să plătească banii“ echivalenţi infracţiunii comise şi apoi „să solicite eliberarea“, potrivit unui interviu acordat mai multor posturi de televiziune, citat de agenţia RIA Novosti.

Putin pregăteşte Constituţia Uniunii Euroasiatice

Presa rusă mai scrie că pe biroul preşedintelui rus Vladimir Putin Putin se află textul Constituţiei Uniunii Eurasiatice. Documentul ar fi fost scris de un grup de jurişti, iar numele acestora şi existenţa acestui document vor fi făcute publice anul viitor. Deocamdată Kremlinul a dezminţit acest lucru. Kremlinul şi-a propus ca aceasta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015. Tot atunci îşi vor începe activitatea şi organismele supranaţionale ale Uniunii Euroasiatice,în domeniul economic, de apărare şi politică externă.
 

Citeşte şi:

După Republica Moldova, ţinta geopolitică a României va fi Ucraina şi Rusia

Începând cu 2009 România şi-a orientat toată forţa diplomaţiei pentru soluţionarea chestiunii Basarabiei, dar într-un context european. Renunţarea Ucrainei a dovedit, însă, că o politică locală poate ceda dacă nu se aplică măsuri globale. Preşedintele a înţeles acest mesaj, dar şi lipsa de interes a Uniunii Europene, şi şi-a propus schimbarea strategiei: tunurile diplomaţiei pentru Ucraina.

Expert rus: „Îngheţarea“ relaţiilor Ucrainei cu UE nu este benefică pentru Rusia. Va avea de pierdut Gazprom şi toată economia noastră“

În cazul unui refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina ar putea obţine preferinţe economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a avea până acum, susţine publicaţia rusă Trud. Economiştii ruşi susţin însă că pentru Rusia aceasta va însemna cheltuieli suplimentare şi pierderi economice enorme.

„Financial Times”: Parteneriatul Estic ar trebui regândit

Occidentul trebuie să găsească metode prin care să facă faţă presiunii Moscovei, potrivit unui editorial publicat pe site-ul cotidianului american „Financial Times”. După ce a renunţat la planurile de a pune Ucraina pe calea de aderare la NATO în 2008, sub presiunea Rusiei, Occidentul ar putea să-şi fi pierdut cea de-a doua şansă de a integrare a ţării de 46 de milioane de locuitori.

Nicu Popescu — „Rusia, UE, acelaşi santaj? UE foloseşte cuvinte, nu bastoane...“

Doar un copil şi-ar fi putut închipui că Rusia va lăsa Ucraina să-i scape printre degete. Totuşi, Bruxelles a făcut o serie de greşeli de apreciere, căzând mai ales în eroarea de a crede că războiul rece s-a sfârşit. Probabil nimeni nu ştie mai bine decât popoarele din Estul şi Centrul Europei că acest credo este naiv.

Preşedintele Poloniei: UE a subestimat capacităţile de „şantaj“ ale Rusiei asupra Ucrainei

Bruxelles-ul a subestimat capacităţile de "şantaj" ale Moscovei asupra Kievului, care au determinat Ucraina să suspende pregătirea Acordului de Asociere cu UE, a declarat miercuri preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, într-un interviu acordat cotidianului „Gazeta Wyborcza“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite