National Endowment for Democracy, primul ONG străin declarat „indezirabil“ în Rusia
0Organizaţia americană National Endowment for Democracy (NED), al cărei obiectiv este promovarea democraţiei în lume, a fost declarată „indezirabilă“ în Rusia, fiind primul ONG străin etichetat astfel în baza unei legi promulgate în mai de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Le Figaro.
Organizaţiile străine declarate „indezirabile“ de autorităţile de la Moscova trebuie să îşi înceteze activităţile desfăşurate în Rusia.
National Endowment for Democracy a reacţionat imediat după anunţarea acestei decizii de către Parchetul rus.
„Această lege, precum şi cele care o precedă, contrazice atât Constituţia rusă, cât şi numeroase legi şi tratate internaţionale“, a protestat organizaţia americană într-un comunicat.
„Ţelul real al acestor legi este de a-i intimida şi izola pe cetăţenii ruşi“, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Departamentul american de Stat s-a declarat „profund tulburat“ faţă de această decizie.
Potrivit unui comunicat al Washingtonului, decizia Moscovei de a declara drept „indezirabilă“ organizaţia National Endowment for Democracy constituie un semn de „creştere a reprimării vocilor independente de către Guvernul rus“.
„Cerem Guvernului rus să-şi menţină obligaţiile internaţionale privind libertăţile de exprimare, de reuniune paşnică, de asociere şi privind (respectarea) statului de drept“, a adăugat diplomaţia americană în comunicat.
Fondată în 1983, National Endowment for Democracy, cu sediul la Washington, are drept obiectiv „dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor democratice în lume“ şi obţine cea mai mare parte din finanţări din partea Congresului american, potrivit site-ului său.
Parchetul rus consideră, însă, că organizaţia americană „constituie o ameninţare pentru bazele sistemului constituţional al Rusiei, precum şi pentru apărarea şi securitatea sa“.
La începutul lunii iulie, senatori ruşi au propus impunerea de interdicţii pentru 12 organizaţii străine, între care National Endowment for Democracy.
Pe această listă cu organizaţii „indezirabile“ figura de asemenea fundaţia americană MacArthur, care a anunţat, miercurea trecută, că îşi încetează activităţile în Rusia, unde finanţa, începând din 1992, burse în domeniile educaţiei şi drepturilor omului.
De asemenea, Comitetul rus împotriva torturii, unul dintre ultimele organizaţii de apărare a drepturilor omului active în Cecenia, a anunţat că preferă mai degrabă să-şi înceteze activităţile decât să fie etichetată drept „agent străin“.