Kremlinul a pornit o campanie de denigrare la adresa liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu unsprezece luni înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, Kremlinul a demarat o campanie media de denigrare a posibilului contracandidat al preşedintelui Putin, Alexei Navalnîi, organizatorul protestelor de luna trecută ce au avut loc în peste 80 de oraşe din Rusia, anunţă publicaţia londoneză Financial Times.

Într-un clip publicat pe YouTube în urmă cu câteva zile, Dl. Navalnîi este prezentat ca fiind un discipol al lui Adolf Hitler. „Navalnîi se asociază cu persoane ce sunt pregătite pentru acţiuni de purificare etnică şi care-l văd pe Hitler drept mentorul lor spiritual”, se afirmă în clipul menţionat, în timp ce imaginile prelucrate digital îl înfăţişează pe Dl. Navalnîi purtând o banderolă cu o svastikă.

Deşi administraţia prezidenţială a negat că ar fi produs acest clip, majoritatea comentatorilor politici interpretează publicarea acestui clip ca o recunoaştere din partea Kremlinului a faptului că Dl. Navalnîi devine din ce în ce mai clar un contracandidat serios pentru Vladimir Putin.

„Cu bani publici, aceştia au comis o serie întreagă de infracţiuni, de la calomnie până la reprezentarea simbolurilor naziste”, a declarat Leonid Volkov, şeful de campanie al Dl. Navalnîi.

Dmitry Travin, profesor la Universitatea Europeană din Sankt Petersburg, a declarat că prin această mutare chiar Kremlinul l-a transformat pe Dl. Navalnîi în liderul opoziţiei. „Nu e clar încă dacă vor reuşi să-l discrediteze în acest fel, dar oricine priveşte această desfăşurare de evenimente va înţelege că Navalnîi nu mai este figura nesemnificativă pe care o prezentau astfel nu cu mult timp în urmă”, a afirmat Dl. Travin într-o postare pe Facebook.

Cei de la Financial Times notează că această campanie de denigrare este identică cu un episod similar din anul 2012. Atunci, în toiul protestelor de stradă din Moscova împotriva Dl. Putin organizate tot de Dl. Navalnîi, au apărut o serie de clipuri online ce-l asemănau pe acesta din urmă cu Adolf Hitler printr-o suprapunere forţată a discursurilor celor doi, a gesturilor acestora.

Jurnaliştii publicaţiei britanice remarcă totuşi că Dl. Navalnîi este susceptibil unei asemenea campanii de denigrare dată fiind predilecţia acestuia pentru ideile naţionaliste. De exemplu, în trecut acesta a participat la mitinguri naţionaliste la care au luat parte şi grupuri neo-naziste. În anul 2007, într-un mesaj video Dl. Navalnîi a militat pentru legalizarea armelor de fac pentru ca populaţia rusă să se poată apăra împotriva altor grupuri etnice. În acelaşi an, politicianul rus a fost exclus din partidul liberal rus Yabloko.

De atunci însă Dl. Navalnîi ţi-a temperat retorica naţionalistă, iar susţinătorii lui par a fi puţin afectaţi de acest trecut. „Acestea sunt doar originile lui politice. Mai mult, în peisajul politic din Rusia naţionalismul are un cu tot alt loc decât în Europa. Aici nu există un viitor politic pentru o opoziţie ce nu are decât elemente liberale”, a afirmat Ruslan Rudenko, un student de 25 de ani ce conduce campania electorală a Dl. Navalnîi în oraşul siberian Krasnoyarsk.

Dl. Navalnîi va încerca să facă uz exact de aceste sentimente în cadrul protestelor pe care le organizează pentru data de 12 iunie - o sărbătoare naţională în Rusia, pentru a determina o mişcare populară favorabilă care să forţeze Kremlinul să îi permită să candideze la alegerile viitoare. În acest moment, datorită unei condamnări penale, nu are voie să candideze.

Gleb Pavlovsky, un fost consultat pe relaţii publice al Kremlinului, un spin-doctor cum sunt numiţi în jargon politic, a declarat că această campanie de denigrare a Dl. Navalnîi a creat mai multă publicitate pentru acesta din urmă şi că demonstrează „totala lipsă de idei a Kremlinului”.

Clipul în cauză a fost şters de cenzorii Youtube, dar acesta reapare continuu pe diferite canale. Acesta este un clip asemănător, din anul 2012.

   

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite